Gripen indisk aktivist har svensk anknytning

Gautam Navlakha
Gautam Navlakha Foto: © Wikipedia By Sidheeq - Own work, CC BY-SA 4.0,
Beräknad lästid 2 minuter

I Indien har fem indiska människorättsaktivister satts i husarrest, misstänkta för samröre med maoistrebeller. En av dem, journalisten Gautam Navlakha, har bott i Sverige och haft familj här.Han var även engagerad i uppstarten av Sydasienbulletinen, föregångaren till tidskriften Sydasien.

– Han är unik på det sättet, att han har båda. Det är inte bara det att han är en indisk intellektuell som har kunskap och vida nätverk i Indien. Han finns här i Sverige bland oss som man resonerar med, vi läser hans texter och kan ta kontakt, säger arkeologen Eva Myrdal som lärde känna honom inför en studieresa till Sri Lanka på 1980-talet.

Gautam Navlakha är tillsammans med fyra andra aktivister misstänkta för att i samröre med maoister planerat att mörda premiärminister Narendra Modi, men nekar till anklagelserna.

Det hindunationalistiska regeringspartiet BJP har anklagats för att ge sig på meningsmotståndare och Gatutam Navlakha är en känd kritiker av deras politik. Han skriver i ett uttalande att gripandet är ett politiskt utspel där målet är att ta uppmärksamhet från regeringens egna oegentligheter och misslyckanden.

Han greps i sitt hem i Delhi i förra veckan och visste till en början inte vad han misstänktes för, då arresteringsordern var på marathi. Hans sambo Sabha Husain förklarar hur det är fullt med poliser utanför deras lägenhet som Gautam Navlakha inte tillåts lämna.

– Det är absurda anklagelser och även jag behandlas som en kriminell, säger hon.

Husarresten fortsätter åtminstone till den 12 september då Högsta domstolen ska ta upp fallet.

Gautam Navlakha kan svenska, har haft familj i Sverige och studerade här på 1970-talet. Han följer utvecklingen här och har varit till en stor hjälp till bland andra Eva Myrdal i hennes forskning. Det har varit mycket betydelsefullt, då egna direktkontakter är nödvändiga i ett land där politiska krafter utövar starka påtryckningar på forskningen.

– Det är jättebekymmersamt när man är i Sverige och vet att Sydasien är ett oerhört viktigt område, men inte kan vara säker på vem man samarbetar med och de samarbeten som man kan bygga upp. Då måste man känna till både historien och det som sker just nu, säger hon.

Julia Wiraeus

Julia Wiræus är radioproducent, författare och Indienkännare. Sedan 2011 är hon delvis baserad i Delhi och hennes texter har publicerats i flera av Nordens ledande medier. Hon skriver ofta om social förändring och hur det speglas i synen på kvinnors rättigheter, kön och politik. År 2017 gav hon ut reportageboken "De kallade henne Delhi Braveheart" på Leopard Förlag.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو