Med musik som vapen – gatupoesi för ett självständigt Kashmir

Enade leenden. MC Kash 2012. Kashmiriska män utanför en gammal nedstängd butik. Ofta en mötesplats för vänner att prata och röka. Foto: MC Kash
Enade leenden. MC Kash 2012. Kashmiriska män utanför en gammal nedstängd butik. Ofta en mötesplats för vänner att prata och röka. Foto: MC Kash
Beräknad lästid 8 minuter

Kashmir blev lovade en folkomröstning om sin suveränitet av Jawaharlal Nehru år 1948. Det har har ännu inte skett. Brott mot mänskliga rättigheter sker rutinmässigt. Människor är rädda och lever under terror. Kashmirs rika kultur överskuggas av det tysta kriget. Indisk militär är ständigt närvarande. Nu tar unga kashmirier till ickevåldsmetoder i sakfrågan självständighet. MC Kash är en rappare och gatupoet som brinner för ett fritt Kashmir. Sydasiens redaktör Johanna Sommansson har träffat honom.

Roushan Elahi har en MA i Journalistik och arbetar ideellt för Association of Parents of Disappeared Persons. Han släppte sin första singel 2010 och berättar att han tog till hip hop för att ge en röst åt sitt folk och menar att bilden av Kashmir är ständigt förvrängd i media. Kashmirierna är ett fridfullt folk under ockupation.

MC Kash är hans artistnamn, han är blott 26 år men allvaret i hans ögon är intensivt. Jag kan närmast beskriva honom som en allvarlig gatupoet med ett stoiskt lugn. Genom sin musik som är en blandning av hip hop, urban beats och inhemska Kashmiriska toner sprider han budskapet och hopp om ett fridfullt Kashmir.

Hur var din uppväxt i Srinagar?
– Jag växte upp i Dalgate, och från 1990 var detta område ofta drabbat av utegångsförbud, tillslag, räder, begravningar, massdemonstrationer och sammandrabbningar mellan gerillagrupper och indisk militär. Sammandrabbningarna var vanliga och Indien använde våld för att tygla uppror från befolkningen.

– Ett av mina tidigaste minnen ljudet av avlägsna automatvapen som skär genom den tysta natten och en klagande mor som sörjer förlusten av sin enda son, som var min morbror.

– 90-talet var en tid av extrem terror för kashmirer. Folk försvann spårlöst. Det går närmast att beskriva som en massakrer på befolkningen. Granater kastades på civila. Och det fanns en djup känsla av paranoia, rädsla och misstro. Krigstillstånd rådde. Unga män lämnade sina hem för att delta i väpnat uppror mot den indiska styret och den indiska delstaten såg varje kashmiri som en potentiell militant. Användning av tortyr blev så vanligt att tortyrcentra sprang upp överallt i Kashmir. Och som barn att födas in i en sådan miljö var tufft.

Föräldrar i Kashmir trodde att det enda sättet att hålla sina barn säkra var genom att avskräcka dem från att ställa några frågor. Och i åratal, efter att ha utsatts för så mycket våld och sett miljontals AK 47:or, trodde jag att dödsfall, vapen och rädsla var normala inslag i vardagen.

När började du med musik?
– Jag var i tonåren när jag först stötte på Hip Hop. Det var annorlunda från den typ av musik jag hört förut och jag fastnade direkt. Jag hade turen att hitta 2Pacs musik piratkopierad i Srinagar. Jag lyssnade mycket på rapmusik och snart nog blev jag motiverad att rappa själv. Jag skrev min första rap, med titeln “My Game”, som var fylld med gangsta slang och imitationer (av amerikansk hip hop). Det var en start.

Vad är roten till ditt politiska engagemang?
– I februari 2010 dödades en 15-åring av indiska paramilitära styrkor. Han blev skjuten, sedan överkörd av ett militärfordon och sedan blev han slutligen stampad ihjäl av soldater. Han hette Inayat Khan. Och han var min vän. Det är en islamisk ritual att rengöra kroppen före begravningen, och jag minns tydligt märken av en enorm stövel över hela bröstkorgen. Jag kunde inte förstå hur någon kunde göra en så mot en oskyldig pojke.

– Det var mitt i dessa tårar som jag beslutade att ändra mitt liv och vad jag gjorde med det. Faktum är att Inayats mördare gick fria. I själva verket har de inte ens identifieras. Och detta är en vanlig förekomst i Kashmir. Otaliga gånger har de statliga styrkorna dödat oskyldiga människor. Den indiska staten erbjuder “kompensation” till familjen till den mördade. Det vill säga att staten erbjuder blodspengar i stället för rättvisa.

– Och hur kan man leva i ett system där mördare av barn kommer undan? Detta är en sann historia. Hur kan man förvänta sig att hitta rättvisa i en stat som dödar? Jag valde att tala ut genom musiken.

https://www.youtube.com/watch?v=NAl8PAvlJ9M

 

Är Kashmir enat eller är ni indelade in i grupper och kaster – isåfall samarbetar ni över gränserna i kampen för ett fritt Kashmir?
– Kashmirer på gatorna förenas i upplevelsen av ett kontinuerligt förtryck. Det är ett multietniskt, mångkulturellt och flerspråkigt samhälle, och förtrycket drabbar oss alla, oavsett bakgrund. Människor i de olika delarna av Kashmir har haft mycket lite kontakt med varandra under de senaste 70 åren. Gränsen (LOC) som uppfördes av Indien och Pakistan har inte bara delat och separerat familjer men också förhindrat handel och kommunikation med varandra.

Har din studio har blivit rannsakad- eller har du blivit kontrollerad på grund av ditt politiska engagemang?
– Ja. Min första protest låt som heter “I Protest (Remembrance)” släpptes 2010, när den indiska delstaten dödade demonstranter och jagade befolkningen precis som den gör i dag. Ingenting som någonsin kommit ut ur Kashmir i musikväg. Folk hade tagit till alla medel för att protestera, men detta var första gången som en protestsång kom att representera verklighetens Kashmir. Så snart jag släppte den på Facebook, spreds den brett. Dussintals mediahus, från BBC till AP, ville intervjua mig om låten. Det hade en sådan inverkan att det skakade den indiska staten. De plundrade studion och grep och förhördes dess ljudingenjörer. Men eftersom jag var i internationella medier de avstod från direkt skada mig.

– Efter 2010, jag har alltid varit i deras böcker. Det finns väldigt lite tvekan om att mina telefoner avlyssnas och mina förehavande övervakas. Några av mina vänner såg män från intelligenstia på min fars begravning, förmodligen efter mig.

– Internet och mobil kommunikation är blockerad i Kashmir så att verkligheten på gatorna inte kommuniceras till omvärlden. Den indiska staten utkämpar ett krig mot människorna i Kashmir. Det hatar det faktum att kashmirer vill ha frihet. Och det dödar och förtrycker hela befolkningen för det.

Kommer du sluta sjunga när Kashmir är självständigt? Kommer självständighet att uppnås inom din livstid tror du? Eller är det en lång väg – en framtidsvision för dina barnbarn?
– Ja. Om och så när det händer, skulle jag sluta rappa och ta upp jordbruk och skriva barnböcker. Det är faktiskt ett citat som jag alltid upprepar för mig själv och mina vänner:

Frihet under min livstid. Jag vill ha det. Och jag ska göra vad jag kan för att göra det möjligt.MC Kash

Indiska politiker hävdar att Kashmir inte skulle kunna hantera självständighet – är detta bara en ursäkt för att inte riskera gränskontrollen till Pakistan eller är det bara den officiella förklaringen? Hur ser du detta argument?
– Jag tror att ett oberoende Kashmir kan leda till en varaktig fred i södra Asien. Kashmir har länge varit ett tvistefrö mellan Indien och Pakistan och de har kämpat flera krig om det. Än idag. Men genom att ge människorna i Kashmir vad de vill, rätten att bestämma sitt eget öde, så kommer Indien och Pakistan inte kommer att ha något att bråka om. Indien har en växande befolkning under fattigdomsgränsen och omfattningen av pengar som går in ockuationen av Kashmir är enorm.

– När Indien avstår från att spendera pengar på militära det kan fokusera pengarna på sitt eget folk. Människor som är i trängande behov av penning- och statligt stöd. Och ett oberoende Kashmir kan öppna traditionella handelsvägar återigen – då kommer vi att inleda en ny fas i utvecklingen för hela området. Och för att vara ärlig, mycket beror på diplomati. Och med rätt diplomatiska förbindelser kan Kashmir överleva och blomstra.

Sikherna i Punjab kämpar också för sitt fria Khalistan vad tycker du om att dela Indien enligt minoriteters önskemål- varför detta inte händer tror du?
– Om någon inte vill vara i en viss förening, jag tycker att de borde vara släppa taget. Indien bör erkänna alla dessa röster och krav och ompröva sin ståndpunkt. Det kan inte använda militärt våld varje gång ett samhälle vill leva fritt.

– Jag skulle dock vilja understryka att Kashmir är annorlunda än någon av de andra konflikter i Asien därför att människorna i Kashmir har utlovats en Plebscite, en folkomröstning, en rätt till självbestämmande, genom FN och genom Indiens första premiärminister, Jawaharlal Nehru, som var förgrundsfigur i Indiens egna frihetskamp.

– Löftet om plebscite utlovades för 70 år sedan, 1948. Och sedan dess har Indien ljugit och undertryckt Kashmirs krav på denna medans FN har sett på. Så mycket blod har spillts, eftersom vi kräver vår rätt att leva ett värdigt liv. Det är synd att människor runt om i världen är fortfarande okunniga om en så viktig fråga om mänskliga rättigheter.

MC Kash
MC Kash rappar för ett självständigt Kashmir.

– Mina förfäder var poeter, sufier, skickliga hantverkare av hantverk, konstnärer, bönder, sjalvävare, arkitekter, Miniatyrmålare, musiker. De gjorde allt detta samtidigt som lever under förtryck. Idag är Kashmir åter på högvarv med poeter, forskare, konstnärer, musiker, målare, parkourartister, b-pojkar, graffittikonstnärer och författare. Vi gör allt detta samtidigt som vi lever i skuggan av vapen, föreställ dig vilken typ av konstnärlig fristad Kashmir skulle bli i frihet.

Jag är 10 år äldre än du, och när vi träffades hade jag min yngsta dotter med mig, var ser du dig själv om 10 år?
– Jag håller min dotter i mitt knä och sjunger för henne ljuva låtar om frihet. Jag hoppas också på att undervisa, precis som min mor. Jag tror att genom rätt utbildning kan positiv förändring ske i varje samhälle, och för det behöver ett samhälle bra lärare. Jag kommer arbeta hårt för att bli en “bra” lärare.

Vad tycker du om Sverige? Och vad är ditt syfte med ditt besök?
– Jag kom till Sverige som deltagare i Svenska institutets Young Connectors of the Future 2016- programmet. Och bortsett från att träffa fantastiska och inspirerande personer från Indien, Pakistan, Afghanistan, Sri Lanka, Kashmir och Bangladesh, har jag mött olika människor och sett olika aspekter av det svenska samhället.

– Jag tillbringade veckor i Lund och Malmö och Stockholm, och uppträdde på studentpuben Smålands Nation i Lund. Jag har talat en hel del med svenska folket och alla har lyssnat till min berättelse om Kashmirs kamp och visat solidaritet. Jag tycker att Sverige är en vacker plats. Mångfalden är något även svenska folket ska vara stolta över.

MC Kash uppträder i på Tellus i Stockholm fredag 7/10 2016.

Läs mer om eventet.

Tidigare fanns mer att läsa om MC Kash på mckashofficial.com.

Print Friendly, PDF & Email
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.