Närkontakt i 360 grader med textilindustrin i Bangladesh, seminarier och minnen av Löfström på Bokmässan

Besökare kunde se en 360-graders, sju minuter som visar den allvarliga miljöpåverkan som storskalig textilproduktion i fabriker ger upphov till i det tätbefolkade Bangladesh. Foto: Linn Mikaelsson
View Gallery 7 Photos
Johan Mikaelsson kunde se en 360-graders, sju minuter som visar den allvarliga miljöpåverkan som storskalig textilproduktion i fabriker ger upphov till i det tätbefolkade Bangladesh. Foto: Linn Mikaelsson
Bokmässan i Göteborg 2016: Temat är Freedom of Expression. Foto Johan Mikaelsson.
Bokmässan i Göteborg 2016. Johan Mikaelsson
Bokmässan i Göteborg 2016. Johan Mikaelsson
På Bokmässans fredagseftermiddag hölls ett minnesseminarium för Tomas Löfström, författaren som lämnade jordelivet 13 februari 2016. Johan Mikaelsson
Vid seminariet intervjuas journalisten Ivar Andersen och fotografen Christoffer Hjalmarsson som gjort resor i landet åren 2012-2015 som precis släppt reportageboken med den tankeväckande och härliga titeln Afghanistans enda gris. Även Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén medverkar, och Sveriges Radios Jenny Aschenbrenner. Foto Johan Mikaelsson
Bokmässan i Göteborg 2016.
Besökare kunde se en 360-graders, sju minuter som visar den allvarliga miljöpåverkan som storskalig textilproduktion i fabriker ger upphov till i det tätbefolkade Bangladesh. Foto: Linn Mikaelsson
Beräknad lästid 6 minuter

Vid 2016 års upplaga av Bokmässan i Göteborg såg Sydasienskribenten Johan Mikaelsson en minnesstund för Tomas Löfström och testade en 360-graders virtuell visualisering av textilindustrin i Bangladesh. Läs också om fem seminarier på Internationella torget, med koppling till länder i Sydasien.

Den som bor i eller i närheten av Göteborg kan ta den årliga Bokmässan lite mer för given än en långväga besökare. Det är lätt att ta sig dit och bara driva omkring ett par timmar och pricka in ett och annat intressant seminarium eller en monteraktivitet med någon författare. Missar du en dag är det bara att åka dit nästa dag istället.

Vid bokmässan 2016 var temat yttrandefrihet, eller ”Freedom of Expression” som arrangörerna gärna vill skriva för att visa att hela världen sätts under lupp.

Inför mässan blev det en het diskussion i medierna om Nya Tiders vara eller icke vara på Bokmässan. Först skulle veckotidskriften, som beskriver sig som oberoende men snarare är nazivänlig och främlingsfientlig, få vara med. När några utställare protesterade mot deltagandet meddelades att tidskriften skulle utestängas. Sedan svängde arrangörerna åter 180 grader och lät Nya Tider delta. Följden blev fler uniformerade och civilklädda poliser och säkerhetsvakter på mässgolvet. Ett antal utställare valde att bojkotta och några aktivister uppmanade utställare och besökare att vända mässan ryggen.

Väl inne gjorde kanske de flesta besökare istället som jag, vände blicken åt ett annat håll när Nya Tiders tidningsutdelare kom gående, och tog en omväg runt deras monter. För mig är Nya Tider lika udda och ointressant som new age. Att tidskriften stryker nazistiska Nationaldemokratiska motståndsrörelsen medhårs är rent av obehagligt. Och som av en händelse manifesterade ett tjugotal nazister från den gruppen utanför mässan på lördagen.

Hur som helst lär fler bojkotta på riktigt om liknande organisationer får ställa ut på Bokmässan nästa år. I en debattartikel som skrivits på initiativ av journalisten och författaren Lisa Bjurwald hotar över 100 författare att bojkotta nästa års mässa om ”extrema och antidemokratiska” aktörer tillåts delta.

I vanlig ordning behandlas världsfrågor på andra våningen, där Internationella torget är placerat. Här är tempot och tonen en annan i jämförelse med övriga mässan; mer engagemang än kommers. Av länderna i regionen Sydasien syntes Indien, Bangladesh och Afghanistan i programpunkternas rubriker. Särskilt fokus i seminarierna låg i år inte oväntat på yttrandefrihet. Mer om de enskilda seminarierna kommer senare i den här texten.

Av alla monteraktiviteter på Internationella torget var det svenska biståndsorganet Sidas sannolikt den mest påkostade. Besökare kunde se en 360-graders, sju minuter som visar den allvarliga miljöpåverkan som storskalig textilproduktion i fabriker ger upphov till i det tätbefolkade Bangladesh. Här kommer svenskt bistånd in och ska bidra till att minska både vattenförbrukningen och utsläppen av kemikalier.

Filmens mest intressanta egenskap är inspelnings- och uppspelningsmetoden. Vid inspelningen används vad som kan beskrivas som en boll med ett stort antal kameror som filmar en plats i 360 grader. Filmen kan ses som en vanlig film men för att se helheten bör den ses i 360 grader med hjälp av det som ibland kallas ”VR-hjälm”, där VR står för virtual reality, alltså virtuell verklighet.

I själva verket är det en hållare för en smart telefon. När huvudet vrids upplevs det som att man ser sig omkring i hela rummet eller miljön i 360 grader, i sid- och höjdled. Med hörlurar som stänger ute yttervärlden blir det en fascinerande upplevelse. Lägg till högre upplösning, bättre ljud, lukter, fukt och värme och det skulle kännas som att du är på plats. Nästan, i alla fall. Det stora genomslaget har inte kommit än, kanske för att användarna tror att det är krångligare än det i själva verket är.

Tekniken är egentligen inte ny, men har spridits allt mer de senaste två åren i takt med att nya produkter har tagits fram och blivit tillgängliga på marknaden. I Sverige har Blank Spot Project de senaste två åren varit föregångare. Bland annat har en 360-film spelats in i Eritrea, som komplement till Martin Schibbyes och Johan Perssons reportage. Se Sidas film #Madeinbangladesh på Youtube.

På Bokmässans fredagseftermiddag hölls ett minnesseminarium för Tomas Löfström, författaren som lämnade jordelivet 13 februari. Resetidningen Vagabonds redaktör Per J Andersson var en av fyra på Internationella torgets lilla scen som berättade personligt om Löfström, reseskribenten som blev en stilbildare. Inte minst skildringarna från Indien och Nepal innebar att efterföljare gick på den upptrampade vägen. Tomas Löfström, med rötter i Lund, var också romanförfattare, översättare och kulturskribent. Läs Per J Anderssons krönika om Tomas Löfström från 21 februari 2016.

Nu, efter de där fyra bokmässdagarna 22-25 september 2016, kan alla seminarier på Internationella torgets stora scen beskådas på Internationella torgets kanal på Youtube. Även 2015 års seminarier finns nu samlade på Youtube och föregående år ligger även på en egen kanal på Bambuser.

Nedan följer en kort beskrivning av fem seminarier med direkt Sydasienkoppling och direktlänkar till Youtube, samt en berättelse från en annan del av världen som stack ut.

Afghanistans enda gris – och andra vykort från imperiernas kyrkogård

Vid seminariet intervjuas journalisten Ivar Andersen och fotografen Christoffer Hjalmarsson som gjort resor i landet åren 2012-2015 som precis släppt reportageboken med den tankeväckande och härliga titeln Afghanistans enda gris. Även Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén medverkar, och Sveriges Radios Jenny Aschenbrenner modererar. Samtalet handlar om hur kriget påverkat vanliga afghaners och biståndsfolkets vardag.

Mångfald och tolerans i det nya Indien

Hur mår yttrandefriheten och toleransen i det moderna Indien? Ämnet behandlas av Henrik Sundbom, som är ordförande i Svensk-Indiska föreningen och aktuell med boken På spaning efter det nya Indien. Han intervjuas av Eli Göndör.

Hur står det till med yttrandefriheten i Bangladesh?

Under Bangladesh frihetskrig 1971 var demokrati och sekulärism bärande idéer. Idag lever många under hot från extremister. I seminariet framträder Khushi Kabir, aktivist, feminist och ledare för ett program som kallas ”Nijera Kori”, vilket betyder ungefär ”kan själv”. Monica Erwér och Maria Persson, båda från organisationen Svalorna Indien Bangladesh, deltar och modererar.

Tutul – överlevaren från Bangladesh

De senaste åren har bloggare och författare i Bangladesh blivit attackerade och mördade. Förläggaren Tutul överlevde en attack och har nu fristad i Skien i Norge. Här intervjuas han av Elisabeth Dyvik från ICORN, i Sverige ofta kallat Fristadsnätverket.

Arthur – gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem

Berättelsen som stack ut mest ur Internationella torgets program tar sin början i Sydamerika. Den handlar om multisportaren Mikael Lindnord, som fick en matte- och husselös hund som följeslagare under en tävling i Ecuadors djungler. Lindnord och hunden fattade tycke för varandra och Lindnord. Storyn om ”Arthur” och kampen för att få honom till Sverige blev med tiden viral. Hunden, en golden-retriever-liknande korsning i åldern fyra till åtta år var med vid seminariet. Han bor numera med husse och matte i Örnsköldsvik. Boken om honom har titeln Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem. Lindnord har skrivit boken tillsammans med den brittiska författaren Val Hudson, tidigare känd under pseudonymen ”Chloe Bennet”.

Även om berättelsen utspelar sig i Sydamerika är hade den lika gärna kunnat utspela sig i exempelvis Sri Lanka, där tusen och åter tusen hundar utan tydlig ägare efter bästa förmåga försöker överleva ännu en dag. Berättelsen sätter fingret på sällskapsdjurs utsatthet.

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.