Recension Operation: operation

Boken Operation operation av Zac O’Yeah.
Boken Operation: Operation av Zac O’Yeah ges ut av Ordfront förlag. Foto: Mikael Gustafsson
Beräknad lästid 4 minuter

Zac O’Yeah är tillbaka. Det är den andra boken som utspelar sig i hans hemstad Bangalore, där han bott sedan år 2000. Det är också del 2 i deckarserien om Hari Majestic.I del 1, Operation Sandalwood, påbörjar Hari Majestic sitt karriärsbyte från – om han själv får säga det – Bangalores främsta tout (skojare). I Operation: operation är internetsvindlerierna borta, så även att ”hjälpa” vilsna stackars turister, livrädd att korsa CD Road, stående med guideboken i ena handen.

Hari har vuxit som människa, han är ingen pojke längre – även om den envisa hårlocken mitt på hjässan är omöjlig att få ner, ungefär som för Stig-Helmer, och trots ohälsosamt mycket användning av kokosolja – tangorabatten på överläppen börjar ta sig. Han är fortfarande föräldralös efter lämnats kvar som nyfödd på en biograf ihop med en begagnad enkeltågbiljett och längtar fortfarande efter att få uppleva kärlek med kvinna (och inte ytterligare ett misslyckats kärleksmöte med en eunuck).

Men nu är han VD för en egen detektivbyrå. En dröm för varje person som aspirerar på att bli hjälte, på riktigt. Frågan är om bokens (anti-)hjälte ska lyckas? Efter noggrann research (eller jobbsökeri) beslutar sig Hari för att starta sin egen detektivbyrå eftersom ingen befintlig byrå vill anställa honom. Bangalore är har en folkmängd ungefär Sveriges, och rimligen kan inte stadens poliskår på 16109 anställda klara allt själva. Särskilt inte när det kommer till ärenden av mer privat karaktär.

Gamla indiska traditioner om kyskhet är starka, även bland medelklassen. Önskan om att den blivande partnern faktiskt är så vit som hen säger bemöts förstås med en dold misstänksamhet. Därmed finns det mängder av familjer som vill göra privata efterforskningar på den potentielle svärfamiljemedlemmen. För att inte tala om när äktenskapet väl ägt rum. Sker det verkligen inget fuffens när maken är borta hela dagen?

Bokstavligen miljontals arbetstillfällen. Klokt nog lägger Hari sig strax under konkurrenternas tariff. Hos Mister Majestic O.K. & Co: Professionella Hjältar och Utmärkta Utredningar (300 % konfidentiellt) kostar en veckans utredning blott ₹14 999:99.

Den uppfinningsrikedom som återfinns hos Hari får mig att tänka på Moshin Hamids Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien. Men frågan är ju om Hari ska bli snuskigt rik? Egentligen ganska uppenbart att det är dömt att misslyckas. Redan på första uppdraget, faktiskt. Hans vänner, tillika kollegor i byrån, är en stark bidragande orsak till att det går så snett. Triplex (pirat-XXX-films gurun) och Doktorn (som egentligen inte är doktor utan vars främsta merit är att han ägde cybercaféet där Hari genomförde sina internetsvindlerier) är inte helt nöjda med vad som verkar bli utfallet på första utredningen och väljer att ta saken i egna händer… Det blir startskottet på en mycket rak, rapp och surrealistisk historia som bjuder på många skratt och en del avsmak.

Hari hamnar på sjukhus och behöver en akut operation. Han hamnar på ett svensk-riskkapitalistiskt ägt sjukhus, där göteborgaren professor Glad hittat en metod som kan slå två flugor i en smäll: hjälpa sjuka samtidigt som man kan bli av med oönskade gangsterelement i megastaden. Hari ser sin chans att bli hjälte! Om han bara lyckas avslöja professor Glad skulle han kunna bli hjälte och kanske finna kärleken. Men allt har ett väldigt högt pris.

Zac O’Yeahs bok är rappare än någon av hans tidigare. Språket är träffsäkert rappt. Intrigen är enklare än tidigare men det vinner boken på. Drivet hålls uppe på ett utomordentligt sätt. Det finns en berättarglädje att berätta ännu en obskyr historia. Prosan och sakdetaljerna som är karakteristiska för O’Yeah finns där. Old Monk som dricks i alla hans böcker återfinns, första gången på sidan 48.

Trots att bokens intrig är relativt simpel är boken inte minimalistisk utan när jag läser den känns det som en noirdeckar version av boken Maximum city av Suketu Mehta. Allt är maxat, inget obskyrt skys och författaren lyckas fånga den stora transformering som skett i hemstaden. Han målar upp en samhällskritisk och satirisk bild av som kan ske på globaliserings bakgård om cynism får råda framför hjältemod.

Efter läst Operation Sandalwood har jag sett framemot att få läsa uppföljaren. Mycket för karaktärerna skull. De fastnade hos mig mycket mer än exempelvis karaktärerna i Summan av kardemumman. Jag brukar inte läsa deckare och än mindre uppföljare i ditogenren och Operation: operation är något av en debut för mig. Med del 1 färskt i minnet, tycker jag en del upprepningar om karaktärernas historia känns överflödiga och mest störande.

Men har man inte läst del1 kan man med enkelhet läsa del2. Bland Zac O’Yeahs skönlitterära böcker har jag hela tiden rankat Tandooriälgen på en ointaglig första plats. Frågan är om Operation: operation, mot alla odds, trumfar den? Jag kan inte svara säkert på det, men jag är säker på att den är en värdig utmanare.

Avslutningsvis lite kul kuriosa: Denna gång blev svenska läsare först, boken kommer senare i år i indisk-engelsk utgåva för indiska läsare. Vid förra boksläppet kom den indiska utgåvan först. Värt att notera är också författarfotot i bokens insidas pärm. Där brottas författaren, i ett äkta sydindiskt gangsterbråk, med den kände 1800-talskonstnären Raja Ravi Varmas sonsons sonson. Förövrigt är det ett mycket coolt omslag som helhet!

Mikael Gustafsson

Mikael Gustafsson är lärare och religionsvetare, med indiska religioner som specialområde. Mikael har själv rötter från Sydasien/Indien men är uppvuxen i södra Sverige. Mikael har bott och rest runt i Indien längre perioder senaste åren. Just nu bor han i Stockholm.