Vi är många som känner igen romanförfattaren Arundhati Roys namn efter att ha läst De små tingens gud. Det var för den internationella succéromanen hon 1997 fick Bookerpriset. Hennes senaste publikation Kapitalismen – en spökhistoria är dock långt ifrån fiktionens värld, den skildrar baksidan av den ekonomiska utveckling som skett i Indien sedan reformerna 1991.
Det finns säkerligen ingen som under en resa i Indien kunnat undgå de ofantliga sociala skillnader som råder där. Trots att landets ekonomi vuxit i en hög takt de senaste åren och en välbärgad medelklass börjat frodas lever fortfarande 830 miljoner människor på mindre än 20 rupies om dagen, vilket motsvarar mindre än 3 kronor.
Roy belyser på ett engagerat vis kapitalismens smutsigaste sidor och hur dessa påverkat det indiska samhället. Hon menar att kapitalismen blivit så dominant på grund av exempelvis företagsfinansierade stiftelser som sponsrar universitetskurser och stipendier att ingen längre ifrågasätter den eller ser något alternativ.
Roy ser företagsfilantropin som ett hot mot demokratin och som storföretagens sätt att köpa sig in i motståndsrörelser, för att kunna styra dem inifrån.
”De ekonomiska bidragen har splittrat solidariteten på ett mycket effektivare sätt än förtrycket någonsin skulle kunna göra”, skriver Roy.
Roy fortsätter med att ifråga anti-korruptionsrörelsen och menar att storföretagen har mycket att vinna av att hamra in budskapet hos allmänheten om Indiens korrumperade politiker. På så vis går de själva fria. Roy kritiserar de sociala aktivisterna Anna Hazare och Kiran Bedi för att de spelar storföretagen i händerna.
Bedis organisation får stora bidrag från Coca Cola och Lehman Brothers. Hazare, som kallar sig gandhian och krävde att få igenom Lok Pal-lagen, en lag om medborgar-ombudsman, är enligt Roy elitistisk, farlig och helt emot det som Gandhi stod för. Vidare belyser Roy det faktum att kampanjen ”India Against Corruption” i själva verket delvis är finansierad av flera indiska storföretag, av vilka en del själva är under utredning för korruption och andra brott.
Roy har ett färgstarkt och poetiskt språk som är uppfriskande i den här typen av faktabok. Däremot blir hennes tydliga vänsterpolitiska anda och retorik ibland för mycket och riskerar tyvärr att skrämma bort de läsare som allra mest skulle behöva den.
FAKTA | Kapitalismen – En Spökhistoria
Titel: Kapitalismen – En Spökhistoria
Författare: Arundhati Roy
Förlag: Celanders Förlag
Utgivningsår: 2014, 2016 på svenska
Översättare: Helena Hansson
Antal Sidor: 101
ISBN: 978-91-87393-30-3