Modis många utmaningar

Narendra Modi möter Barack Obama.
Narendra Modi möter Barack Obama. Foto: Wikipedia, Wikimedia Commons CC
Beräknad lästid 7 minuter

För snart två år sedan skrev Narendra Modi historia genom att leda det hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata Party (BJP) till den största valsegern någonsin i det indiska parlamentsvalet. Nu börjar kritik ta fart mot BJP-regeringen.

BJP vann valet 2014 med störst marginal för något parti fått under de tre senaste decennierna. Sedan dess har Modis regering granskats noggrant. Ett drygt år efter jordskredssegern är firandet äntligen över och BJP börjar få kritik, både inifrån och utanför partiets egna led.

Den 12 april 2015 löd en tweet från Narendra Modis twitterkonto:

”Hallo Tyskland! Kom till Hannover för ett liten stund sedan.”

Det här var bara en av Modis otaliga utlandsresor där migranter från Indien och européer var alldeles till sig över att få ta en bild av den förste premiärminister som fötts i det fria Indien.

Sedan valet har Modi besökt bland annat Australien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Fiji, Tyskland, Japan, Mauritius, Seychellerna, Singapore, Kina, Sydkorea, Ryssland och USA. Modi har, inte att förglömma, även besökt grannländerna Bhutan, Burma och Sri Lanka. Han har besökt Nepal två gånger.

Olika världsledare har även besökt Indien. Störst publicitet fick besöket från USA:s president Barack Obama. Obama deltog i firandet av den indiska republikens dag den 26 januari förra året.

Syftet med Modis besök i Frankrike rapporterades vara att uppvakta investerare. En klatschig slogan dök upp som löd Make in India (”Gör i Indien”). Det är osäkert om franska investerare lockades till Indien, men det hela slutade med att Modi köpte 36 franska Rafale-stridsplan. Indien har den icke-avundsvärda positionen av att vara världens största vapenköpare.

Modis beundrare har slagit sig för bröstet över hur Modi lyckades få till den bästa affären. Trots att Indien har ett eget statligt flyg- och försvarsbolag, Hindustan Aeronautics Limited, som byggde det första militära flygplanet i Sydasien, så köptes stridsflygplanen från Frankrike. Mot bakgrund av slutresultatet så låter Make in India-slogan ihålig.

Under tiden har saker inte blivit mycket bättre hemma i Indien. Till exempel begår lantbrukare självmord snabbare än data hinner registreras. Enligt P. Sainath, en respekterad journalist, som vann Ramon Magsaysay-utmärkelsen för sina slagkraftiga berättelser om fattiga människor på den indiska landsbygden, har 29643 lantbrukare begått självmord sedan 1995. Siffran väntas stiga ytterligare. En talande bild för den apatiska situationen är att lantbrukare har börjat begå självmord under politiska möten för att få sin död uppmärksammad i kändisbesatta mainstream-medier.

En rapport skriven av Modi-regeringens underrättelsetjänst slog fast att det finns ”en uppåtgående trend i antalet självmord nyligen bland lantbrukare i Maharashtra, Telangana, Karnataka och Punjab, förutom rapportering om incidenter i Gujarat, Uttar Pradesh och Tamil Nadu”. Rapporten tillade dessutom: ”De främsta orsakerna till lantbrukares självmord kan hänföras till faktorer orsakade både av naturen och människan…medan faktorer orsakade av naturen som ojämn nederbörd, hagelstormar, torka och översvämningar har en negativ påverkan på skördens storlek, har faktorer orsakade av människan, som prispolitik och otillräcklig marknadsföring orsakat förluster efter skörden”.

Trots allt image-skapande som BJP-regeringen gör, är det svårt att inte ställa frågan: ”Vem kommer de utländska vapnen att skydda när landets befolkning dödar sig själv ändå?”

Ser bra ut, men saknar innehåll. Den nya regeringen har gjort många utfästelser, och har effektivt använt media för att marknadsföra dem. Swachh Bharat (Rent Indien) är en av dem. Den här kampanjen och dess resultat summerar vad som händer när Modis politik möter verkligheten. Kampanjen syftade till att städa upp på gatorna i Indien. Modi pratade om det i sitt radioprogram Mann ki Baat (Att tänka på) som han leder.

Radioprogrammet i All India Radio är ett av flera sätt som Modi har försökt nå ut till massorna. Man slog högt på trumman för kampanjen. Parlamentsledamöter som hörde till BJP höll i kvastar medan TV plikttroget filmade dramat. I några fall upptäcktes att fläcken medvetet smutsats ned, så att parlamentsledamöterna kunde komma och städa upp. Flera månader efter kampanjen är gator i de indiska städerna och turistdestinationer fortfarande lika smutsiga. Alltihop misslyckades.

Kritiken inom partiet har redan börjat komma. På ett BJP-möte som ordnas veckovis i parlamentet uttryckte en parlamentsledamot missnöje över hur regeringsprogram implementerats på distriktsnivå. På mötet deltog premiärministern.

Bharat Singh, parlamentsledamot för BJP från Balia i Uttar Pradesh, rapporteras ha frågat hur han skulle övertyga sina väljare om regeringens program för fattiga när de flesta av dem inte har implementerats.

Extrem galenskap
. Högerextremism, både hinduisk och islamisk, har ofta hittat en röst i Modis ämbete. Några parlamentsledamöter för BJP har öppet talat nedsättande om muslimer. Å andra sidan har muslimska partier också ägnat sig åt hatfylld retorik, medan minoriteterna oroas över det spända läget mellan de båda grupperna. Det finns helt klart en växande högerextremism från hinduer mot alla icke-hinduer, och från muslimska extremister mot hinduer, med det hotande spöket av global jihad i bakgrunden.

Kristna och lågkastiga har en känsla av utanförskap. Ett tecken på det här var en tidningskrönika av den tidigare polisen Julio Ribeiro där han skrev: ”Idag på mitt 86:e år känner jag mig hotad, oönskad och förminskad till en främling i mitt eget land”. Han skrev vidare: ”Det är tragiskt att extremisterna har uppmuntrats av den här atmosfären av hat och misstro att ta steget bortom det tillåtna.” Ribeiro är en prisad polis som bidrog till att kväsa Punjab-upproret på 1980-talet. Ironiskt nog blev han tillkallad när 26 trupper från Rashtriya Swayam Sevak (RSS) sköts till döds av sikhiska extremister. Det är RSS som nu leder hinduextremisternas agenda, och som Ribeiro skrev specifikt om.

Tidigare minister Maya Kodnani dömdes för att ha organiserat massakern av muslimer 2002 i Gujarat. Kodnani är den enda kvinna som fällts i samband med upploppen i Gujarat. Hon lyckades bli frisläppt mot borgen några veckor efter att Modi kommit till makten.

Modiregeringen har också varit godhjärtade mot vissa islamistiska extremister. I Kashmir 2015 fick BJP makten tillsammans med Jammu and Kashmir Peoples Democratic Party. Koalitionspolitikens verklighet ledde till att man släppte extremisten Masarat Alam, som genast återupptog sina hatfyllda tal gentemot Indien. Han arresterades på nytt.

För att blidka ortodoxa hinduer som anser att kon är helig, förbjöd BJP-regeringen försäljning av nötkött i Maharashtra. Lantbrukare kunde inte längre sälja gamla djur till slakterierna.

De som svälter, svalt nu ännu mer, medan extremistiska hindu-ministrar jublade på TV. På andra håll stod det klart att BJP:s segervarv hade slutat med att partiet Aam Aadmi Party (AAP) vunnit delstatsvalen i Delhi. Modis magi hade slutat att fungera. Och nötköttsförbudet var ett desperat försök att behålla de hinduiska rösterna.

Verkliga problem. 
På vissa områden har Modi-regeringen gjort bättre ifrån sig än tidigare regeringar. Många hyllade Indiens snabba reaktion när man skickade katastrofhjälp i samband med jordbävningen i Nepal. En annan händelse som fick rubriker var det indiska flygvapnets och Air Indias evakueringsinsatser när krig bröt ut i Jemen i april förra året. Indien har alltid varit snabbt och hjälpsamt mot alla i nödsituationer. Statliga flygbolaget Air India innehar rekordet för att ha evakuerat flest människor med civilflygplan under sina insatser vid kriget i Persiska viken år 1990, men det här är inget välkänt faktum.

Modi-regeringen har gjort saker annorlunda genom att belysa de indiska insatserna.
De som känner till indisk politik säger ofta att Indien gör framsteg trots sina politiker – men aldrig på grund av dem. Det här gäller fortfarande, men det har kommit en del goda nyheter med aktivister och engagerade medborgare som vunnit en del segrar. Indiens högsta domstol slog ned på sektion 66A i Information Technology Act, som lät regeringen arrestera människor för att de lagt ut information på internet som ansågs stötande.

En annan inspirerande berättelse är medborgare som kämpar mot telekombolagen för nätneutralitet. Finansminister Arun Jaitley har inte gjort saker mycket bättre. Levnadsomkostnaderna fortsätter att vara höga. Den första budgeten innehöll en höjning av tjänsteskatten. Att äta ute på restauranger är nu avsevärt mycket dyrare än tidigare. Priserna på många nödvändiga varor och tjänster fortsätter att vara höga. Den livliga stämningen på aktiemarknaden har nästan försvunnit. Även om regeringen åstadkommit viss skadekontroll inom den ekonomiska politiken, har det redan varit ett antal nedgångar på börsen.

Det finns mycket arbete att göra på många fronter som direkt påverkar människor. Det finns ett behov att återuppbygga förtroendet hos kvinnor att de är säkra på gatorna i de indiska städerna. Den offentliga infrastrukturen behöver förbättras drastiskt. Med ökad utveckling och överbefolkning uppstår nya utmaningar på miljöområdet som måste hanteras. Visserligen kommer sådana förändringar inte över en natt, men under Modis första regeringsår har man inte kunnat se några sådana tecken alls.

Översättning: Teresia Borgman

Rohit Bhatia

Rohit Bhatia är journalist och frilansskribent, född och uppvuxen i Bombay (Mumbai) där han arbetat som reporter för olika journaler och dagstidningar. Han har MA i Engelsk Litteratur. Hans arbete har publicerats i Indien, Australien och Europa. Hans huvudsakliga ämnen är indisk politik, klimat och alternativ kultur.