Indiens lysande stjärna kan spela hem Cricket-VM

FInal i Cricket-VM 2023 mellan Indien och Australien.
Idag gäller det. Ska Indien spela hem finalen på hemmaplan? Matchen i Ahmedabad börjar klockan 14 (09:30 svensk tid). Foto: Photo For Everything | Shutterstock
Beräknad lästid 4 minuter

Efter veckor fyllda av magi för cricketälskare kryddas det söndagen den 19 november till max när Indien spelar final i VM mot Australien. Matchen på Narendra Modi Stadium i Ahmedabad kommer att ses av över 100 000 åskådare på plats och hundratals miljoner världen över.

Det indiska laget står idag redo att lägga ytterligare ett nytt kapitel till den stolta och storslagna cricketberättelse som tog sin början den 5 oktober när VM-turneringen 2023 inleddes med tio kvalificerade landslag från Afghanistan, Australien, Bangladesh, England, Indien, Nya Zeeland, Pakistan, Sydafrika, Sri Lanka och Nederländerna.

Mitt i denna episka resa står två giganter vid namn Virat Kohli och Rohit Sharma. Deras legendstatus är synonym med storheter inom crickethistorien.

Dessa två spelare har burit nationens förväntningar och hopp på sina axlar. Det indiska laget kunde på ett övertygande sätt besegra Nya Zeeland i torsdagens semifinal på det magnifika Wankhede Stadium mot strandpromenaden i Mumbai.

Nu står spelarna inför den sista utmaningen för att fullborda bragden inför över 100 000 åskådare på Narendra Modi Stadium i Ahmedabad. Sannolikt blir det näst intill fullsatt, vilket innebär 132 000 åskådare. När de båda lagen kliver ut på planen för att spela final är det en helt öppen historia.

Från ett sydasiatiskt perspektiv var matchen mot det nyzeeländska laget intressant, inte minst för att Nya Zeelands unge slagman Rachin Ravindra har sydindiska rötter. Hans föräldrar kommer från Bangalore, men Ravindra föddes i Wellington 1999.

Kaptenerna för de tio deltagande landslagen i Cricket-VM 2023. Nu återstår två lag, Indien och Australien som gör upp om titeln. Foto: © ICC 2023 | Courtesy of ICC

Det ska sägas att både Indien och Nya Zeeland har kämpat hårt och levererat imponerande resultat genom hela turneringen.

Dagens cricket är global och har en förmåga att överbrygga kulturer och gränser. Det var som om cricketens ande hade flutit över Indiska oceanen för att förena just dessa två nationer i en intensiv kamp på cricketplanen.

Parallellt med dessa triumfer inom cricketen befinner sig en svensk-indier på en annan scen. Han är kanske mest känd som ”världens sämsta indier”, men har nu utnämnts till SVT:s julvärd 2023.

Den utmärkta tajmingen undgår oss inte, men när vi återvänder till cricket blir det klart att dessa två narrativ existerar parallellt. På en sida briljerar cricketens stjärnor, medan på andra sidan sker en annan berättelse som inte nödvändigtvis återspeglar snö och bjällerklang. Huruvida David Batra är intresserad av cricket känner jag inte till.

Cricket-VM har varit en triumf för värdnationen, kastat ljus över Indiens passion för cricket och landets organisatoriska skicklighet med hundratals miljoner tittare över hela världen som har följt matcherna. Varje match har varit som en symfoni av kast och slag, och nu står vi inför en final, där fyrverkeriet av cricketbollar kommer att flyga över spelplanen.

Finalen blir inte bara en kamp på planen; det är en global uppvisning av cricket. För Indien är det en möjlighet att inte bara ta hem ytterligare en VM-titel utan också att bekräfta sin plats som en stormakt – inom cricketvärlden.

I centrum av Indiens framgångar i VM står en dold hjälte, Jasprit Bumrah, en riktig mästare till bowler. I cricket är det bowling och inte throwing som gäller – att kasta bollen är inte tillåtet enligt regelboken, den ska svingas iväg med rak arm. Bumrahs skicklighet med bollen har varit en konstant att räkna med, som visat prov på sin kunskaper genom en variation sätt att kasta för att göra det svårt för slagmännen på andra sidan. Dessutom har också han visat stort ledaransvar för det indiska anfallet med finess.

Bumrah, maestron i den indiska kastuppställningen, har varit hörnstenen i Indiens framgångar i detta mästerskap. Hans förmåga att svinga den nya bollen, med dödlig fart och leverera exakta ”yorkers” under kritiska spelomgångar har gjort honom till en kraft för Indien att räkna med i attackerna på cricketplanen.

Genom hela turneringen har Bumrahs prestationer varit enastående, och hans förmåga att bränna ut motståndarlagets bästa slagmän i rätt tillfälle har varit avgörande för att begränsa och skapa möjligheter för Indiens slagmän.

Sammanfattningsvis är Cricket-VM inte bara en sportslig händelse, det är en möjlighet för nationen att enas och för cricketfans världen över att jubla. För några ögonblick glöms kanske motsättningar bort och förhoppningsvis kan sporten bidra till förbrödring.

Oavsett om det är på cricketplanen eller i rymden, tycks Indien nu ständigt nå nya höjder. I denna avgörande stund håller cricketnationen Indien andan och sätter hoppet till att dess stigande stjärnor ska lysa som klarast under den allra sista akten.

När hemmaspelarna gör entré på Narendra Modi Stadium för att spela turneringens 48:e och sista match mot det australiska laget kommer nationen att stå stilla under några timmar.

Även om Australien skulle gå vinnande ur finalen måste Indien se tillbaka på turneringen som en gigantisk framgång. Men samtidigt skulle en förlust på hemmaplan i en historisk final svida något alldeles fruktansvärt.

Det är svårt att föreställa sig vilka glädjescener som kommer att utspelas om Indien lyckas med bedriften att vinna VM på hemmaplan. Det bör bli ett fyrverkeri i klass med Holi.

Indien och Australien gör upp i finalen i Cricket-VM 2023.
Indiens kapten Rohit Sharma och Australiens kapten Pat Cummins gör upp i finalen i Cricket-VM 2023. Foto: © ICC 2023 | Courtesy of ICC
Print Friendly, PDF & Email
Chris Dominic

Chris Dominic är Fil.dr. och forskare i hållbarhet och flerspråkig skribent. Han är Sri-Lanka-kännare och cricketfantast som har representerat Sverige internationellt i sporten.