Gränslös tamilsk stolthet över Kamala Harris

Joe Biden och Kamala Harris har anledning att le brett över valresultatet, men efter valstriden väntar en juridisk batalj. Foto: (illustration) Nicoleta Ionescu /Shutterstock
Beräknad lästid 9 minuter

Kamala Devi Harris, med rötter i Tamil Nadu, står med Joe Biden på tröskeln till Vita huset. Biden sa i ett tal fredag kväll amerikansk tid att ”när väljarna sagt sitt” blir han ny president i USA med Harris som vicepresident. Men president Trump och hans anhängare ropar: ”Valfusk!”

Uppdatering: Klockan 02:30 natten till söndag svensk tid höll Joe Biden och Kamala Harris segertal (se CNN). Artikeln nedan publicerades klockan 06:30 på lördagsmorgonen. Under lördagen blev det klart att Biden/Harris vunnit i Nevada och i Pennsylvania. Ledande amerikanska nyhetskanaler förklarade att Biden/Harris har mer än de 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentvalet. Joe Biden tillträder som USA:s president den 20 januari 2021 och Kamala Harris blir landets första kvinnliga vicepresident.

+++

Infallsvinklarna till ett val som sträcker sig över en kontinent (och till Hawaii) och involverar 50 delstater med runt 330 miljoner invånare är oräkneliga. Här följer en sydasiatisk.

Aldrig tidigare staterna Nevada, Arizona, Georgia och Pennsylvania nämnts så frekvent. Med fredagens uppdaterade siffror har teamet Biden/Harris ett grepp i dessa fyra nyckelstater. De 270 elektorsrösterna som behövs och fler därtill är inom nära räckhåll. Men rösträkningen tar tid och ingen av de nämnda nyckelstaterna meddelade Washington ett slutresultat under fredagen. Ställningen förblir 253 för Biden mot 213 för Trump.

I Indien pratas det mycket om Kamala Devi Harris.

Kamala Harris
Kamala Harris i Iowa den 3 juli 2019, då med blicken på att bli Demokraternas kandidat i presidentvalet 2020. Nu kan hon istället bli vicepresident. Michael F. Hiatt /Shutterstock

Harris, vars mor är född i Tamil Nadu, kan bli USA:s första kvinnliga vicepresident. I USA räknas invånarna in efter ras och hudfärg. Harris, som är född i USA 1964, med en pappa från Jamaica och en mamma från Indien, klassas som afro-amerikansk. Hon kallar sig själv ”färgad”.

Under fredagen meddelade amerikanska medier att ”Joe Biden skulle tala till nationen”. I hemstaden Wilmington i delstaten Delaware rådde feststämning. Kanske skulle han tillsammans med Harris kunna utropa sig till valets segrare. Den som satt uppe och väntade i Sverige fick hålla ut till kvart i fem på lördagsmorgonen.

– Vi är på väg att vinna, det är bara att titta på röstsiffrorna. Men vi måste ha tålamod och vänta till rösterna är räknade, sa Biden i talet som livesändes av CNN och många andra amerikanska kanaler.

Vidare underströk han att landet har mycket att arbeta med och lyfte särskilt fram ”covid, ekonomin, klimatförändringar och systematisk rasdiskriminering”. Han sa att det nu är tid för nationen att komma samman. Det är okej att vara oense och diskutera, men inte att vara fiender inom landet.

Inget har hittills tytt på att president Donald Trump kommer att erkänna sig som förlorare, vilket ingår i demokratins spelregler. Men Trump har inte twittrat i samma omfattning som vanligt. Ett fåtal re-tweets har hörts om felräkningar av röster som felaktigt gått till Biden.

Trump och hans Republikanska parti ifrågasätter nu både poströsters giltighet och rösträkningen i de delstater där Trump förlorar och anklagar Demokraterna för ”bedrägeri”.

Det blir tydligt om man ser på Fox News. I det läge USA befinner sig i 2020 är det ett farligt spel. Många amerikaner uttrycker oro. Som om det inte räckte med en pandemi, med över 100 000 nya bekräftade fall av coronasmitta per dag de senaste fyra dagarna.

När artikeln publiceras pekar alla siffror på att Joe Biden blir den 46:e presidenten i ordningen sedan den förste, George Washington som regerade USA 1788-1789.

Nordamerika erövrades av européer från 1500-talet och framåt och medan nya bopålar sattes ner begicks ett utdraget folkmord, när kontinentens många stolta stammar av ursprungliga invånare decimerades till en spillra.

I Indien, som blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1947, har Donald Trumps popularitet vuxit, inte minst efter statsbesöket den 24-25 februari, när coronapandemin stod för dörren.

Turnén i Indien i februari 2020 gjordes under rubriken ”Namaste Trump”

Turnén gjordes under rubriken ”Namaste Trump” (se Wikipedia). Narendra Modi och Donald Trump, båda nationalister, fann varandra och kunde krita på ett försvarskontrakt länderna emellan värt tre miljarder dollar. Samtidigt rasade protester i Delhi mot Indiens skärpta medborgarskapslagar, som slår mot muslimer.

På den under lång tid emotsedda amerikanska valdagen, den 3 november 2020, samlades ett par dussin män från en grupp som kallar sig Hindu Army i ett tempel i Delhi för att med eld och högt uttalade böner slå ett slag för en Trumpseger. Bara Trump anses kunna hjälpa Indien bekämpa terrorism och hjälpa Indien stå emot grannarna Pakistan och Kina. Samtidigt önskade en talesperson för gruppen välgång för Harris, men menade att ”en vicepresident kan inte göra lika mycket”.

Stolthet över Kamala i Thulasendrapuram, Tamil Nadu

I byn Thulasendrapuram i Tamil Nadu, 320 km söder om Chennai, fäste många människor tankarna på Kamala Devi Harris. Flera bybor intervjuades i en artikel i News18 i Indien, som är kopplad till CNN, och alla vittnade om att de hoppades på Harris. Hennes porträtt syns längs gatorna och vid hindutempel i byn, där hennes morföräldrar bodde. CNN intervjuade också Kamala Harris morbror, som delade med sig av lite släkthistoria.

Det var den 11 augusti som Demokraternas presidentkandidat Joe Biden presenterade Kamala Harris som ”USA:s nästa vicepresident”. I sina första tal lyfte hon, förutom sin tacksamhet över utnämningen, fram sina politiska idéer för vår nutid, men också sina tamilska rötter.

Hon förklarade hur mycket hennes släkt och familj betyder. Ordet chitties, som hon förklarade som en motsvarighet till aunties, alltså fastrar och mostrar, väckte stolthet bland tamiler. Andra googlade betydelsen. Hon framhöll sin mamma, Shyamala Gopalan, som den person som inspirerat henne oändligt.

”Min mor och far anlände i Amerika från motsatta sidor av världen, en från Indien och en från Jamaica för att få en utbildning i världsklass. Men vad som förde dem samman var 1960-talets Civil rights movement. På gatorna i Oakland [Reds anm: i Kalifornien] gick de och ropade efter den här saken som kallas rättvisa, en kamp som fortsätter idag.”

Shyamala Gopalan blev så småningom läkare och genforskare och pappan, Donald J Harris, professor i ekonomi vid Stanford University. Under uppväxten besökte Kamala Harris både baptistkyrkor och hindutempel med sina föräldrar och hon reste regelbundet till Indien med sin mor. Shyamala Gopalan gick ur tiden 2009, men Harris vänder sig fortfarande till sin mor, pratar med henne, ”står på hennes axlar”.

På sanskrit betyder Kamala lotusblomma eller ”blekröd”, enligt thelist.com. Kamala är också ett annat namn för hinduguden Lakshmi, som symboliserar välgång, tur och skönhet. Hinduguden Devi är en symbol för kvinnlighet, en öm och vårdande karaktär, en byarnas beskyddare och en skapare av världar, men som även har förmåga att förstöra dessa.

”Georgia on My mind”, en slagdänga från 1930-talet av Hoagy Carmichael och Stuart Gorrell, ofta sjungen av Ray Charles, har citerats flitigt i CNN det senaste dygnet. Det är bara en av de delstater, där röstsiffrorna från den utdragna rösträkningen svängt, från fördel Donald Trump till fördel Joe Biden. (Mer om Georgia senare.)

När Harris i augusti utsågs av Biden gick svallvågorna från hemstaten Kalifornien, över havet och till Indien. Under valkampanjen har Harris hyllats runtom i USA, men också i Tamil Nadu och bland tamiler i Sri Lanka och i den tamilska diasporan runtom i världen.

Som senator för Kalifornien har Harris, som är jurist och tidigare var distriktsåklagare, tagit strid mot Trump och hans ska man säga okonventionella, eller buffliga mobbningsmetoder, att ta sig fram i politiken. Ett av hans löften 2016 var ju i och för sig att ”tömma träsket” i Washington, det amerikanska maktsätet.

Under valdagens kväll framträdde Donald Trump till cirkusmusik i Vita huset med sitt följe av nära anförtrodda. Han försökte (för vilken gång i ordningen?) åter böja sanningen, som en politikens Uri Geller, den israeliske illusionisten som sa sig med tankens kraft kunna böja skedar, på riktigt.

Gellers lögner avslöjades av Johnny Carson i ”The Tonight Show 1973”. Trump avslöjar också sig själv i tv. Fast hans anhängare tror honom. Geller fick så småningom svårt att övertyga. Skedarna förblev raka.

Nog om Trump.

Harris utbildningsbakgrund tycks som klippt och skuren för en karriär i amerikansk politik. Hon började med studier i statsvetenskap och nationalekonomi i Washington. Efter sin kandidatexamen utbildade hon sig till jurist i Kalifornien, där hon började arbeta som advokat och senare distriktsåklagare. Hon avancerade och utsågs 2011 till Attorney General i Kalifornien, vilket i delstaten är likställt med både justitieminister och chefsåklagare.

När Harris utsågs till senator för Kalifornien 2017 kunde hon stiga in det politiska finrummet, och blev samtidigt den andra färgade kvinnan i USA att ta plats i senaten. I januari 2019 gav hon sig in i kampen om att bli presidentkandidat, men gav upp den 3 december 2019.

När Joe Biden utsåg henne till vicepresidentkandidat tog hennes kändisskap ett jätteskutt. Nu står hon bokstavligen ändå på tröskeln till Vita huset.

Efter att Georgias republikanske senator David Perdue vid ett valmöte inte bara uttalade hennes namn fel utan också valde att håna det för honom främmande namnet startade några av hennes supportrar en kampanj på Twitter (se #MyNameIs och #IstandwithKamala).

Sabrina Singh (även hon med rötter i Indien, se theprint.in), talesperson för Harris, bet tillbaka:

– Jag ska hålla det enkelt: Om du kan uttala tidigare senator David Perdue, kan du uttala blivande vice president Kamala Harris, sa Singh enligt BuzzFeed, enligt LankaNewsWeb.

Det var Amit Jani, ytterligare en person med indiska rötter (utpekad som Modi-supporter och har mött frän kritik, inte minst från pakistanskt håll) har koordinerat en del av kampanjen för Biden och startade rörelsen. Det var som att öppna en dammlucka.

Den lama ursäkten från Perdues läger var att det inte varit hans avsikt att säga fel. Den som hör hans tal förstår att det var högst medvetet och kan inse att denne man valt samma stil som president Trump, som har hittat på och spridit öknamn på alla som inte är med honom.

– KAH-mah-lah? Kah-MAH-lah? Kamala-mala-mala? Jag vet inte. Whatever…, sa Perdue inför tusentals av sina anhängare.

Skadan var skedd och förtroendet hos ytterligare en del av väljarkåren sjönk. Och det som, av allt att döma, var menat som nedsättande blev en tändvätska.

Meena Harris, som är advokat och författare twittrade #MyNameIs Meenakshi:

”Jag har fått mitt namn efter hindugudinnan, likaväl som efter min gamla-gamla-mormor. Jag härstammar från en lång rad starka kvinnor som har lärt mig att vara stolt över mitt ursprung och att kräva respekt. Särskilt från rasistiska vita män som @sendavidperdue, som känner sig hotad av oss.”

Den indisk-amerikanske kongressledamoten Ro Khanna twittrade: ”#MyNameIs Rohit, mina vänner kallar mig Ro. Det betyder ljus på sanskrit”.

Under valrörelsen klargjorde Khanna att han var för ett inkluderande Amerika, vilket en röst för Biden och Harris skulle ge. Det ser ut som att fler följde hans väg. Även om en omräkning av rösterna kan ske i Georgia kan Perdue falla på sitt rasistgrepp. Svinhugg går igen. ”Georgia, Georgia, the whole day through …”

Men, såväl demokrater som republikaner förbereder sig för en laglig strid. Även om siffrorna med tydlighet visar att Biden/Harris vunnit över Trump/Pence. Många ord ska sägas innan sista ordet är sagt, inte minst av kommentatorerna på CNN. Men hur länge till orkar de inblandade och publiken.

Det har på förhand sagts att det kan bli en utdragen strid mellan de båda lägrens jurister och en tid av ovisshet för väljarna. Allt kan också bli klart redan i helgen, om Trump erkänner sig besegrad.

Print Friendly, PDF & Email
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.