Sri Lankas president ”AKD” rivstartar maktskiftet

Affischer med porträtt på Anura Kumara Dissanayake pryder en busshållplats i Colombo
Affischer med porträtt på Anura Kumara Dissanayake pryder en busshållplats i Colombo (bild från 21 maj 2024). Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 5 minuter

Mycket har redan hänt sedan väljarna i lördags lade sina röster i trälådor runtom i Sri Lanka. Anura Kumara Dissanayake, född 1968, är Sri Lankas nye president. Makten över önationen har skiftat. En interimsregering är utsedd och parlamentsval ska hållas 14 november.

Artikeln uppdaterad 2024-09-26: Parlamentsval hålls 14 november.

Under måndagsmorgonen svors Anura Kumara Dissanayake in som Sri Lankas president. När rösterna räknats stod det också klart att valsegern var solklar: 42,31 procent mot 32,8 procent för huvudkonkurrenten Sajith Premadasa och 17,3 procent för Ranil Wickremesinghe, som fram till häromdagen var sittande president (resultat: AdaDerana och Daily Mirror).

Som ledare för vänsteralliansen NPP (National People’s Power) och det egna partiet JVP (People’s Liberation Front) med marxistiska och revolutionära rötter hade ”AKD”, som han ofta kallas, två huvudlöften inför valet. Nu handlar det om att gå till botten med och stoppa den politiska korruptionen och att göra livet bättre för vanliga medborgare.

Han vill också omförhandla de tuffa villkoren för lånet från Internationella valutafonden, IMF, som föregångaren Ranil Wickremesinghe, president 2022-2024, lyckades förhandla fram. Framtiden får utvisa hur Dissanayake och nationen ska navigera vidare och om den kompassriktning Internationella valutafonden, IMF, pekat ut, kan justeras.

Om allt går enligt plan ska den sargade ekonomin och de prövade medborgarna snart må bättre. I engelskspråkiga Daily Mirror fylldes kommentarsfälten under söndagen när valresultatet framträdde, mestadels med gratulationer och lyckönskningar. En olyckskorp kraxar, ”Gota 2.0”, och insinuerar härmed att här kommer ännu en leende frontfigur som får skutan/landet att sjunka.

Men så behöver det såklart inte bli. När Gotabaya Rajapaksa i överlägsen stil vann presidentvalet i november 2019 syntes bilder på hans leende ansikte överallt. Snart försvann leendet, då munnen doldes av ansiktsmask.

Covid-19-pandemin bidrog starkt till familjen Rajapaksas hårda fall från makten 2022. Det var slutresultatet av de massiva folkliga protesterna under parollen Aragalaya (singalesiska för ”kamp”) och med Gota go gama, ”Gota, åk hem till byn!”, som slagord.

AKD, som vunnit folkets förtroende efter förändringsvågen har haft bråda dagar.

AKD, som vunnit folkets förtroende efter förändringsvågen har haft bråda dagar. Efter valsegern träffade han befälhavarna för ”Tri-forces”, det vill säga armén, flygvapnet och marinen och lite senare de seniora medlemmar i det egna partiet, JVP.

Därefter reste han till staden Kandy för att välsignas från representanter för buddhismen och övriga religioner. Sist men inte minst reste han till sin mamma i Tambuttegama.

En interimsregering har utsetts. Endast fyra ministrar delar på ”15 portföljer”. Demokratin verkar snabbt i Sri Lanka. Folket har sagt sitt och ett regeringsskifte har redan skett.

Ytterligare ett val väntar i Sri Lanka 2024. Arkivbilden visar en vallokal i Batticaloa 2019. Foto: Johan Mikaelsson

Parlamentsval ska hållas 14 november, rapporterades det under tisdagskvällen genom en särskild gazette (se Daily Mirror) från presidentens kontor. Parlamentet upplöses härmed och öppnas igen fem dagar efter parlamentsvalet.

Harini Amarasuriya, parlamentsledamot för JVP, har utsetts till premiärminister och hon svor eden under tisdagen. Parlamentsledamoten Vijitha Herath samt Nipuna Arachchi, som tagit över Dissanyakas plats i parlamentet, blir också ministrar i interimsregeringen.

Presidenten tar hand om portföljerna för försvar, finans, rättvisa (justitieminister), industri, turism och investeringsfrämjande medan premiärministern får ta hand om utrikes, utbildning, massmedia och ytterligare några.

Dessutom har Sampath Thuyacontha utsetts till chef för försvarsministeriet (Defense Secretary, inte att förväxla med försvarsminister – den rollen axlas av presidenten).

Efter parlamentsvalet i november kommer den parlamentsledamot inom regeringsunderlaget som fått flest röster att utses till premiärminister.

Dissanayaka är 55 år och beskrivs som ”gammal marxist”. Ända sedan han i mitten av 1980-talet blev politiskt aktiv för partiet JVP, Folkets befrielsefront, och sympatiserade med vänsterupproret som ville störta regeringen har han varit partiet troget.

I Sri Lanka väntar många inte bara på bättre tider, utan också på rättvisa. Det handlar om decennier av outredda och olösta brott mot mänskliga rättigheter under såväl inbördeskriget (1983-2009) mellan regeringen och den separatistiska LTTE-gerillan, som två JVP-uppror (1971 och 1987-89), vilka regeringen slog ned med stor brutalitet.

Det är nära till hands att tänka att AKD vill gå till botten med brotten under det andra JVP-upproret i 80-talets slut, då tiotusentals ungdomar, partivänner, dödades av regeringsstyrkorna. Människorättsförespråkare i Sri Lanka anar att de många militärerna inom NPP-alliansen kommer att motverka sanningssökande och rättvisa kring inbördeskriget.

Affischer med porträtt på Anura Kumara Dissanayake
Affischer med porträtt på Anura Kumara Dissanayake pryder en busshållplats i Colombo (bild från 21 maj 2024). Foto: Johan Mikaelsson

Inte så sällan syns Dissanayake i röd skjorta och han har skägg – två rutor kryssade för att passa in på öns vänsterytterkant. Möjligen är skägget mer ansat än hos de vildaste marxisterna. Partiet har hammaren och skäran som logga, man titulerar partivänner ”kamrat” och paraderar med porträtt på den Che-Guevara-like grundaren Rohana Wijeweera, som sköts till döds vid en arméräd 1989.

Kanske går det att få ut ideologi och förverkliga åsikter i enskilda sakfrågor. I Sri Lanka hänger presidentens framgång nu som förr på förmågan till politiskt ledarskap, kompromisser och bygge av allianser. Gott samarbete med premiärministern och ministrarna i kabinettet är ett måste, liksom att ha och förtjäna folkets förtroende.

Om något kan skönjas så är det idén om att smart politiskt ledarskap och indragna extravaganser för politiker ska hjälpa landets ekonomi att komma på rätt köl. Medborgarna ska inte bara med nöd och näppe hålla sig flytande, de måste också kunna få nytt hopp om att snart kunna leva gott.

Det för Sri Lanka så politiskt innehållsrika och spännande året 2024 fortsätter. Knappt har presidentvalskampanjen avslutats, så börjar kampanjandet inför parlamentsvalet 16 november.

Fakta | Sri Lankas alla presidenter

Sri Lanka bytte 1972 namn från Ceylon till Sri Lanka (Democratic Socialist Republic of Sri Lanka). Landet blev samtidigt republik och fick en president. När konstitutionen ändrades 1978 gavs presidenten exekutiv makt.

Anura Kumara Dissanayake (2024-
Ranil Wickremesinghe (2022-2024)
Gotabaya Rajapaksa (2019-2022)
Maithripala Sirisena (2015-2019)
Mahinda Rajapaksa (2005-2015)
Chandrika Kumaratunga (1994-2005)
Dingiri Banda Wijetunga (1993-1994)
Ranasinghe Premadasa (1989-1993)
Junius Richard Jayewardene (1978-89)
William Gopallawa (1972-1978)

Källor: Artikeln ”List of presidents of Sri Lanka”, engelska Wikipeda, President of Sri Lanka (president.gov.lk), JVP (jvpsrilanka.com)

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.