Sydasien vid Bokmässan 2024 – scensamtal och essästöd

Sydasien vid Bokmässan i Göteborg 2024
Sydasiens redaktör och författaren Tito vid Bokmässan i Göteborg. Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 3 minuter

Sydasien finns på plats vid Bokmässan i Göteborg. Vi har ingen egen monter (som 2022) men syns tillsammans med andra hos Nätverkstan kulturtidskrifter. Under fredagskvällen stod det klart att Sydasien tilldelas essästöd från VGR och på söndag väntar scensamtal med fokus på Bangladesh.

Mässans portar öppnades för besökare på torsdagsmorgonen, medan monterbyggare, arrangörer och förlagsfolk har svettats i dagar och veckor inför arrangemanget.

I den stora monter som Nätverkstan kulturtidskrifter (B02:41 för tidskrifterna) har på bottenplanet finns ett fint mässerbjudande – Sydasiens bok från 2023 samt boken Den tropiske detektiven av Zac O’Yeah i ett paket för 150 kr.

På söndag deltar Sydasien i ett scensamtal, klockan 11:00 i Fristad Göteborgs monter (H03:13, vid det lite lugnare Globala torget, på mässans andra plan) som är hemvist för ICORN, International Cities of Refuge Network.

I ett samtal som kretsar kring situationen i Bangladesh, ska Sydasiens redaktör Johan Mikaelsson intervjua Saiful Baten Tito, fristadsförfattare från Bangladesh och med Göteborg som hemstad sedan maj 2023.

Här kommer Tito också att berätta om situationen i Bangladesh, om de journalistiska avslöjanden och romanen som ledde till hot och gjorde att han behövde lämna landet, och vad han gör nu, som fristadsförfattare här i Sverige.

Redan under torsdag förmiddag deltog Sydasiens redaktör i ett samtal med pressfrihetsorganisationen RSF, Reportrar utan gränser, kring situationen för journalister i regionen Sydasien i stort och med särskilt fokus på Sri Lanka, där det förra lördagen hölls presidentval (se artikel).

Samtal vid Reportrar utan gränsers världskarta på Bokmässan 2024
Samtal vid RSF:s världskarta på Globala torget, Erik Larsson och Katarina Karlsson från RSF Sverige och Johan Mikaelsson från Sydasien. Foto: Maria Lindén | Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränser har en plats på Globala torget, där en uppdaterad karta som visar på pressfrihetsindex 2024 är i blickfånget för alla som passerar. Det går alltid att inleda samtal kring en karta. Med RSF:s färgskala som ingångsvärde blir infallsvinkeln för Sydasien att det är en ”mycket allvarlig situation” för pressfriheten i nästan hela ”vår” region, bara lite ljusare i Nepal.

Under fredagskvällen höll Nätverkstan traditionsenlig middagsbjudning, den här gången  på hemmaplan i Litteraturhuset, några stenkast från Järntorget i Göteborg. Här fanns i vanlig ordning möjlighet att mingla och träffa redaktörer och medarbetare från andra kulturtidskrifter, mycket trevligt och lärorikt, i vanlig ordning.

Sydasien får stöd från VGR för skrivande av två essäer

Under kvällen presenterades också vilka ansökningar som i år beviljats essästöd från Västra Götalandsregionen (VGR). En kulturtidskrift eller en skribent som är baserad i Göteborg kan ansöka. Tidskriften måste också erhålla produktionsstöd från Kulturrådet. Sydasien, med redaktionen baserad i Mölndal, kommunen söder om Göteborg, uppfyller kriterierna.

Sydasien får nu stöd från VGR för skrivande av två essäer, nämligen:

Om att hitta min ”ö” i södra Sverige, Lubna Hawwa
Tamiler – språk, nation och stolthet, Johan Mikaelsson

Varmt tack från Sydasien

Läs mer | Essästöd 2024

Samtliga stöd till skrivande av essäer från Västra Götalandsregionen 2024:

Konform konstform som motståndskraft? Den turkmenska mattans produktion, konsumtion och mönstertradition, Majsa Allelin, Paletten

Taxi driver och mordförsöket på Ronald Reagan, Saga Cavallin, Ord & Bild

Med science fiction mot framtiden? Makt och litteratur i Kina, Vincent Amble-Naess, Dixikon

Seriernas Barcelona, Ellinor Broman, Bild&Bubbla

Snö, Johannes Anyuru, Glänta

Tamiler – språk, nation och stolthet, Johan Mikaelsson, Sydasien

Literatura de los hijos, barnens litteratur, Joel Kellgren, Ord & Bild

När världens musik öppnade fönstren i folkhemmet, Magnus Säll, Lira

Om kvinnlig underkastelse och valfrihet, Josefin de Gregorio, Arche

Och klimatkatastrofen fortskrider och diktarna fortsätter dikta den, Katja Palo, Ord & Bild

Roma-litteraturens början, Karin Westin Tikkanen, Dixikon

Den stora flytten, Kerstin Parker, Tidskriften Utställningskritik

Åskans fält, Jenny Tunedal, Glänta

Enhörningar, trollkarlar och väderkvarnar. En essä om Arne Sand, Mikaela Blomqvist, Arche

Att flyga är nödvändigt, Filip Lindberg, Ord & Bild

Om liv och en levande litteratur, Malte Persson

Om att hitta min ”ö” i södra Sverige, Lubna Hawwa, Sydasien

Konflikten i Mali och musiken, Lars Lovén, Lira

Efter orkanen, Karolina Ramqvist, Glänta

Mer information om Västra Götalandsregionens essästöd finns hos Nätverkstan.

Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.