Nepal och Indien i final i Sydasiens fotbollsmästerskap

Nepal firar sitt 1-1-mål i matchen mot Bangladesh
Anjan Bista och hans nepalesiska lagkamrater firar kvitteringsmålet mot Bangladesh. Foto: ANFA (All Nepal Fotball Association)
Beräknad lästid 3 minuter

Fotboll lever en tillvaro lite i skymundan i Sydasien. Som bekant är cricket sporten framför alla andra. Men just nu pågår sydasiatiska mästerskapet, SAFF. På lördag spelas finalen på Maldivernas nationella fotbollsarena i Malé, där Indien och Nepal gör upp om titeln.

Endast fem lag deltar den här gången. Pakistan fick lämna återbud på grund av att FIFA i april åter stängt av landslaget från internationellt spel tills vidare (se bakgrund i den pakistanska tidningen Dawn och hos Al Jazeera, Pakistan var även avstängt 2017-2019). Bhutan och Afghanistan har inte heller skickat några lag.

Först var det tänkt att turneringen skulle ha spelats i Pakistan 2020, men den sköts upp på grund av pandemin. Den flyttades till Bangladesh i september 2021. Än en gång kom coronaviruset och covid-19 i  vägen. Slutligen blev Maldiverna spelplats i oktober 2021.

Nepal var första lag att ta sig till final efter att ha spelat 1-1 mot Bangladesh på onsdagen. Det är första gången på 28 år som Nepal når finalen i turneringen som spelas vartannat år, rapporterar Kathmandu Post.

Det var i 88:e minuten som Anjan Bista fälldes i straffområdet och därefter själv klev fram och satte straffsparken. Besvikelsen var stor bland spelarna det bangladeshiska laget, som så långt var i final, efter ett tidigt mål av Suman Raza. Den tilldömda straffen var enligt, Dhaka Trubune ”kontroversiell”.

Samtidigt var glädjen stor i det nepalesiska laget och bland de hundratals nepalesiska fans som följde matchen från läktarplats (se klipp från matchen längre ned).

Maldivernas president Solih inviger SAFF
Maldivernas president Ibrahim Mohamed Solih vid SAFF-pokalen under turneringens invigning i Malé. Foto: President’s Office Maldives

Turneringen spelades första gången 1993. Vid turneringen 2018 vann Maldiverna efter finalseger mot Indien med 2-1. I Maldiverna bevakas turneringen av bland andra The Sun, en av önationens engelskspråkiga tidningar.

Under onsdagen stod det också klart att Indien blir Nepals motståndare i finalen på lördag. Höjdpunkter från matchen Maldiverna-Indien kan ses på Youtube, där det laddats upp från Eurosport som sänder matcherna.

Det indiska fotbollslandslaget, som går under namnet Blue Tigers, är regionens stormakt i fotboll, med 12 finaler av 13 möjliga på meritlistan och sju segrar.

Det är också den nation som är högst rankat av FIFA (det internationella fotbollsförbundet, se ländernas placeringar i Fifas aktuella ranking i faktarutan längst ner).

Mer statistik från Indiens match ovan och övriga matcher i SAFF-turneringen finns på Goal.com.

Läs mer | Sydasiens länder i FIFA:s ranking

Statistiken från FIFA baseras på matcher spelade fram till och med 16 september 2021. Förkortningen FIFA står för Fédération Internationale de Football Association.

1. Belgien
2. Brasilien
3. England
4. Frankrike
5. Italien
6. Argentina

18. Sverige
107. Indien
153. Afghanistan
158. Maldiverna
168. Nepal
187. Bhutan
189. Bangladesh
198. Pakistan
205. Sri Lanka

Historik | Landslagsfotboll i Sydasien
Inget land från Sydasien
har hittills deltagit i ett VM-slutspel på herrsidan. Indien kvalificerade sig till VM i Brasilien 1950, efter att alla andra länder i kvalgruppen lämnat återbud, men tackade då nej till deltagande.

Indien har fyra gånger nått de asiatiska mästerskapen i fotboll och Bangladesh har lyckats med detta en gång. Noteras kan att Indien deltagit fyra gånger i slutspelet i OS, första gången 1948 (ett år efter landets självständighet) och med en fjärdeplacering som bäst (1956).

Bland övriga länder i Asien kan noteras att Nordkorea slog Italien i VM-slutspelet 1966, att Sydkorea nådde 16-delsfinal 2002 och sedan åkte ut efter en jämn match mot Tyskland och att Japan två gånger nått 16-delsfinal. Saudiarabien har en gång nått 16-delsfinal.

Mer om SAFF 2021 och statistik kring turneringen finns i artikeln på Wikipedia.

Print Friendly, PDF & Email
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.