Unga flickor gifts bort – för att undvika sexuella övergrepp

De flickor som mot indisk lag blir bortgifta redan i unga år förlorar oftast alla möjlligheter till utbildning. Foto: IPS
Beräknad lästid 4 minuter

Trots att det är förbjudet enligt lag blir mängder av unga flickor i Indien bortgifta redan som barn. En av orsakerna är att föräldrar oroar sig över att anmälningarna om sexualbrott ökar – och därför hellre ser att en äldre man tar ansvar för deras döttrar.

Basanti Rani, som egentligen heter något annat, är en 33-årig bondhustru i den nordindiska delstaten Haryana. Hon berättar att familjen nyligen beslutade att deras 15-åriga dotter Paru skulle sluta skolan och istället gifta sig.

– Med tanke på den sociala otryggheten var det rätt beslut att gifta bort vår dotter. Våldtäkter och sexuella övergrepp har blivit allt vanligare, säger hon till IPS.

Paru fick sluta skolan för att gifta sig med en 25 år äldre man.

– Vem hade velat gifta sig med henne om hon utsatts för övergrepp eller blivit våldtagen? Nu har hon åtminstone en man som kan ta hand om henne, säger Basanti Rani.

Den inställningen är ett av skälen till att en av tre unga flickor som blivit bortgifta redan som barn finns i Indien. Enligt en färsk FN-rapport ligger landet på sjätte plats i världen i fråga om förekomsten av barnäktenskap.

FN:s barnfond Unicef definierar barnäktenskap som ett äktenskap där någon av parterna ännu inte hunnit fylla 18 år. I Indien uppger samtidigt hela 27 procent av kvinnorna i åldern mellan 20 och 49 år att de blev bortgifta innan de hunnit fylla 15 år.

– Att problemet lever vidare beror till stor del på de patriarkala strukturerna där det anses att en flickas grundläggande livsmål är att få gifta sig och skaffa barn, säger Sonvi A. Khanna, som arbetar för den lokala organisationen Dasra, som samarbetar med Unicef.

Samtidigt påpekar Khanna att rapporterna om ökat våld mot unga flickor i landet skrämmer många familjer och får dem att vilja gifta bort sina döttrar så snart de nått puberteten.

Enligt den officiella brottsstatistiken rapporterades nästan 310 000 brott mot kvinnor till polisen förra året, vilket är en kraftig ökning jämfört med de 244 000 brott som rapporterades året innan. Antalet anmälda våldtäkter steg samtidigt till nästan 34 000 under förra året, en ökning med hela 35 procent.

Enligt indisk lag får flickor som ännu inte fyllt 18 år inte ingå äktenskap. År 2006 reviderades lagen, och många anser att den då blev betydligt mer progressiv. Dock har den inte kommit att tillämpas i särskilt hög utsträckning eftersom den till stora delar bygger på att de närmast berörda själva rapporterar om överträdelser – vilket sällan sker.

Experter menar samtidigt att lagen inte har lyckats påverka människors attityder. En rapport från Dasra slår fast att fenomenet fortsätter bland annat på grund av en kombination ”av fattigdom, låga utbildningsnivåer”, samt på grund av ”kvinnors underordning”. Dessutom slår rapporten fast att arbetet mot barnäktenskap är bristfälligt finansierat.

Meena Sahi, vid organisationen Bachpan Bachao Andolan – som arbetar för barns välmående, menar samtidigt att de föräldrar som gifter bort sina döttrar för att skydda dem från övergrepp och sexuellt våld begår ett stort misstag.

– Den unga flickan tvingas tvärtom till sexuellt umgänge med en betydligt äldre man vilket orsakar reproduktiva hälsoproblem. Tonårsgraviditeter skapar svåra känslomässiga och fysiska skador hos både mamman och barnet, säger Meena Sahi till IPS.

Många bedömare menar att för att vända trenden krävs det att unga flickor erbjuds verkliga alternativ till äktenskap. De menar att det krävs en ökad satsning på utbildning för flickor i syfte att ge dem arbetsmöjligheter, i synnerhet på landsbygden.

Enligt en folkräkning genomförd 2011 var drygt 82 procent av Indiens män läs- och skrivkunniga, medan siffran för kvinnor bara var dryga 65 procent.

Vid sidan av detta pekar aktivister även på behovet av att informera familjer om vilka negativa effekter barnäktenskap har för deras döttrar – samt att register för födelsedatum och äktenskapshandlingar förbättras, för att kunna kartlägga lagbrott.

Text: Neeta Lal/IPS

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو