Gabura har ingen framtid

Gabura är en ö belägen i södra Bangladesh, just på gränsen till floddeltat Sundarban. Ön är hem åt 44 000 människor. Foto Troy Enekvist.
Gabura är en ö belägen i södra Bangladesh, just på gränsen till floddeltat Sundarban. Ön är hem åt 44 000 människor. Foto: Troy Enekvist.
Beräknad lästid 3 minuter

En ensam man kommer körande på sin motorcykel på en vall med vatten på båda sidor. På ena sidan har han Sundarbans floddelta och på andra sidan ön Gabura, som är nästan helt vattenfylld.

– Jag har tvingats flytta fyra gånger. Platserna där jag tidigare bodde ligger nu på botten av floden, säger Fozila Khatun.

Bor på Gabura. Foto: Troy Enekvist
Bor på Gabura. Foto: Troy Enekvist

Gabura är en ö belägen i södra Bangladesh, just på gränsen till floddeltat Sundarban. Ön är hem åt 44 000 människor. Upphöjda vägar ringlar fram mellan husen och kopplar samman de olika fisk- och räkodlingarna som är invånarnas största inkomstkälla på ön. En tre mil lång vall omger hela Gabura och skyddar ön från det omkringliggande vattnet – vilket höjs för varje dag.

– Vattnennivån stiger hela tiden, samtidigt som vädret blir alltmer extremt. Stormarna blir värre och kommer allt oftare, säger Mohammed Mizanor Rahaman, boende på Gabura.

Vallen som omger ön är det enda som skyddar ön från att helt slukas av det omkringliggande vattnet. När man följer vallen så ser man hur den vittrar sönder, och hur vägen som går uppe på vallen blir allt smalare. Den är så smal att inga bilar kan köra på ön. Under torrperioden använder man motorcykel eller båt för att ta sig runt, medan det under regnperioden bara är båt som går att använda.

Fozila Khatun är 72 år. Foto: Troy Enekvist
Fozila Khatun är 72 år. Foto: Troy Enekvist

Fozila Khatun, 72, flyttade till Gabura när hon gifte sig för knappt 60 år sedan. Sen dess har hon sett ön som sitt hem. – Jag har tvingats flyttat fyra gånger. De platser jag tidigare bodde på ligger nu under vatten. Vattnet är nu bara ett par meter från mitt hus, och jag har ingenstans att ta vägen när det kommer, säger Fozila.

På grund av erosion och stormar så rasar vallen hela tiden sönder och ön svämmar över. Det leder till att ön hela tiden blir mindre och vallen flyttas allt närmare öns mitt. Dagligen pågår stora arbeten med att reparera och bygga upp vallen som hela tiden sköljs bort. Officiella siffror säger att 3000 personer har lämnat ön medan invånarna själva vittnar om att en fjärdedel av öns befolkning har tvingats lämna ön de senaste tio åren.

Översvämning på Gabura. Foto: Troy Enekvist
Översvämning på Gabura. Foto: Troy Enekvist

– Jag har ingenstans att ta vägen när vattnet kommer, jag har inga pengar att flytta. Jag är rädd varenda gång det stormar, säger hon.

Fozila har under det senaste året tvingats söka skydd två gånger då vattnet tagit sig igenom vallen och översvämmat ön.

– Under cyklonen 2009 låg mitt hus två meter under vatten. Jag kunde flytta tillbaka först 2012 då vallen var lagad och de lyckats få bort vattnet. Framtiden är väldigt oviss, men den ser inte ljus ut, säger Fozila.

Invånare på Gabura. Foto: Troy Enekvist
Invånare på Gabura. Foto: Troy Enekvist

Två av Fozilas söner har tvingats lämna ön, då marken där de bodde försvann under vattnet.

Med allt extremare väder så drabbas Gabura allt hårdare. 2009 träffades Gabura av cyklonen Aila. Vallen som höll tillbaka vattnet sköljdes bort och hela ön vattenfylldes vilket ledde till att tusentals människor förlorade sina hem och de som kunde, lämnade ön. Det var en katastrof som stäckte sig över flera år framåt.

Nazmur Nahar 35 år. Foto: Troy Enekvist
Nazmur Nahar 35 år. Foto: Troy Enekvist

– Vallen gick sönder omkring klockan 12. Vattnet började strömma in och nådde snabbt upp till över halsen på mig, säger Nazmur.

Nazmur tog sina två nyfödda barn runt halsen och började simma. Tillsammans tog de sig till ett cyklonskydd där de bodde i en vecka. När de kunde ta sig tillbaka till sitt hus såg de att allt var borta. Bara golvet fanns kvar, resten hade flutit iväg.

– Vi bestämde oss då för att lämna Gabura. Vi hade ingen mark och kände att det inte fanns något hopp för Gabura, Gabura har ingen framtid, säger hon.

Nazmurs mamma bor fortfarande kvar på ön, de åker regelbundet dit för att besöka henne.

– Jag blir ledsen varje gång jag kommer dit. Jag saknar Gabura, säger Nazmur. Det är bara en tidsfråga innan det kommer att hända igen, och invånarna bara väntar på att ön ska försvinna. De som kunnat har lämnat ön, medan majoriteten av de som är kvar saknar både pengar och mark att flytta till när ön försvinner.

Troy Enekvist

Troy Enekvist är journalist och bildjournalist med Bangladesh som ett av sina specialområden. I Bangladesh har han speciellt bevakat klimatfrågan och har skrivit reportageboken "Klimatflykt" där han följt klimatmigranter i landet. Troy sitter med i Sydasiens styrelse och var under 2023 medredaktör.