Amnesty uppmanar USA att inleda krigsförbrytelseutredning mot Sri Lankas president

Amnesty International ALT
Beräknad lästid 1 minut

Sedan fredens inträde på Sri Lanka 2009 har flera människorättsaktivister kommit med anklagelser om övergrepp som skett under krigsåren. Nu uppmanar Amnesty International USA att inleda en utredning mot Sri Lankas president Rajapakse som är på besök i landet.

Sedan konflikten i Sri Lanka tog slut har människorättsaktivister anklagat både den lankesiska militären och den separatistiska Tamilska gerillan för krigsförbrytelser som skett under konfliktåren.

I januari 2011 uppmanar Amnesty International USA att inleda en krigsförbrytelserutredning av Sri Lankas president Mahinda Rajapakse. Amnesty vädjar till USA att de har en skyldighet enligt internationell rätt att utreda Rajapakse när han vistas på amerikansk mark. President Rajapakse åkte till USA 19 januari 2011 tillsammans med utrikesminister Gamini Lakshman Peiris. Enligt Rajapakses tjänstemän är besöket av privat karaktär.

Test

Print Friendly, PDF & Email
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.