Konsten att berätta via broderier

Elsa Agélii är textilkonstnärinna, pedagog och grundare av Täcklebo broderiakademi i Bohuslän. I bokform har hon nyligen skildrat ett torkans land, Rajasthan. Stora delar av denna indiska delstat domineras av Tharöknen och varje liten droppe vatten är därför dyrbar. I Vatten och öken – ett konstprojekt om broderi, överlevnad och kvinnors arbete (Heidruns, 2010) understryker Elsa Agélii hur vattnet i gamla religionsmyter ses som något heligt. Det ger liv och det kan föröda liv. Idag förslösas jordens rikedomar i allt snabbare takt, vattnet görs till en vara bland andra.

Boken är rikt illustrerad med reproduktioner av Elsa Agéliis broderier och fotografier från Rajasthan. Konstnärinnans färgskala är nästan sjävlysande intensiv, på en gång rofylld och magisk, ofta dominerad av svalt djupblå ytor. Det blå står för vattnet och dess livgivande inverkan: människosilhuetter kan vara blå, liksom pelarvalv och dromedarer. Täta eller glesa broderistygn i för- eller bakgrunden känns nästan i handen på betraktaren.

Fotografierna handlar mestadels om det broderiprojekt som Elsa Agélii och hennes medarbetare dragit igång bland Rajasthans fattiga kvinnor. Kvinnorna visar redan nu en konstnärlig begåvning i och med sina vackra, färgskimrande klädedräkter. Det vore därför inte orimligt att tänka sig att broderiet i framtiden skulle kunna ge dem en ny inkomstmöjlighet.

Anders Sjöbohm
Anders Sjöbohm

I sitt arbete som kulturjournalist är Anders Sjöbohm främst inriktad på sydasiatisk skönlitteratur. I tidskrifter som Sydasien och Karavan har han presenterat författare från Sri Lanka, Pakistan och Indien och tolkat engelskspråkig poesi till svenska. Till vardags arbetade han som bibliotekarie men är numera pensionerad. Sitt eget biblioteks historia har han skildrat i ”I böckernas tid – bibliotekshistoria från Mölndal, Kållered och Lindome” (2003).

Inga kommentarer än.

Kommentarer är avstängda.

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv