Sydasiens medarbetare Saiful Baten Tito belönades veckan innan jul med ett prestigefyllt stipendium från Natur & Kultur. Samtidigt som vi publicerar ett utdrag ur hans essä i boken Sidor av Sydasien – Sydasien i Sverige passar vi på att ställa fem snabba frågor till Tito.
Varje år delar förlaget Natur & Kultur ut ett så kallat särskilt stipendium till svenska författare. Stipendiet kan inte sökas, utan en kommitté utser vinnarna – och kan alltså ses som ett pris och en utmärkelse.
Ett av stipendierna tilldelas en fristadskonstnär i Sverige – ”som på grund av förföljelse eller hot i sitt hemland fått en fristad i Sverige under två år för att kunna leva och fortsätta arbeta med sitt yrke i trygghet” (nok.se).
I år gick priset till journalisten, författaren och röstartisten Saiful Baten Tito från Bangladesh. Under 2024 har han blivit ett välbekant namn och ansikte för Sydasiens läsare.
Först av allt: Stort grattis från Sydasien! Hur var din första reaktion när du fick veta att du fick utmärkelsen från Natur & Kultur?
– Tack så mycket! Jag blev ganska överraskad när de ringde. Jag hade inte tidigare hört talas om att detta stipendium fanns.
Vad ska du göra nästa år, hur ska du använda pengarna?
– Nästa år vill jag fokusera på mitt skrivande och på ljudboksprojekt. Jag kommer nog att spendera pengarna på att fortsätta arbeta effektivt medan jag stannar i Sverige.
Vill du stanna i Sverige?
– Alla saknar sitt hemland på ett eller annat sätt, om de inte kan vara där. Även jag vill återvända till mitt land, men med tanke på situationen i Bangladesh finns ingen möjlighet för mig att återvända. Därför föredrar jag att stanna i Sverige.
Din essä i Sydasiens bok är den första texten som du får publicerad i Sverige, hur känns det?
– Jag känner mig väldigt glad för det. Jag har en underbar relation med Sydasien som har stärkts under det här året.
Är det något mer du vill säga?
– Jag vill passa på att önska Sydasiens läsare ett gott nytt år!
Läs också utdraget ur essän ”Hur jag som författare fick ett bonusliv i Sverige”, som publicerats i Sydasiens nyårskalender.
Fakta | ICORN
I Sverige finns 25 fristäder – medlemmar i organisationen/nätverket ICORN, International Cities of Refuge Network. I Sverige involveras städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. Varje medlem är en fristad som ger temporärt skydd för förföljda författare, journalister, bloggare, fotografer, curatorer, konstnärer, skådespelare, regissörer och andra kreatörer.
Konstnärsresidenset sträcker sig oftast över en tvåårsperiod. På kulturradet.se listas svenska fristäder, dock inte namn på de aktuella konstnärerna, som ju i de allra flesta fall lämnat sina hemländer på grund av förföljelse och hot.
Varje år arrangerar ICORN en konferens för de cirka 300 fristadskonstnärerna runtom i världen och vartannat år hålls generalförsamling. Norge och Sverige är djupt involverade och högkvarteret för ICORN är baserat i Stavanger i Norge. Läs mer på icorn.org. | Sydasien