Val-masala

 

Beräknad lästid 6 minuter

Världens största demokrati har haft sitt största val till dags dato. 2014 års allmänna val i Indien slog alla tidigare rekord när landet visade sin tro på demokratin. Rapporter från olika delar av landet under valsäsongen visar att indiska väljare är mer beslutsamma än någonsin att få sin röst att räknas.

Det här var de hittills dyraste valen i landet och tillströmningen av väljare var större än någonsin.

Indien har redan ett antal rekord, bland annat världens högst belägna valbås på en höjd av 15000 fot över havet. Den här vallokalen finns vid Hikkam i Lahaul och Spiti valkrets belägen i den himalayiska delstaten Himachal Pradesh.Vallokalen betjänar bara 333 väljare. Nere på slätten i Uttar Pradesh och längre söderut i Tamil Nadu finns valkretsar med över 1 miljon väljare.

Förutom den här typen av rekord har 2014 års allmänna val i Indien även slagit nya rekord. Aktieindexet vid börsen i Bombay, kallat Sensex, slog alla tiders rekord med 23000 poäng, vilket innebär en förväntan om en valutgång som gynnar partier som är ”bra för företagen”.

Bakom firandet av demokratin finns historier om våld, anklagelser, politiska trick och korruption – men de kunde inte stoppa indier från att få sina fingrar märkta med valbläck.

Valkommissionen i Indien har haft en enorm uppgift att övervaka runt 814 miljoner röstberättigade, från områden mer varierande än i något land, som utövar sin rösträtt.
Indiens folk korsade snötäckta berg i Leh, mötte hot från islamistiska terrorister i Kashmir, trotsade maoistiska och naxalitiska kulor i Chattisgarh, korsade öknen i Rajasthan, stod i långa köer i Bombay (Mumbai) och uthärdade temperaturer på över 40 grader Celsius i delar av Västbengalen för att lägga sin röst.

Det hettar till. Verkliga saker står på spel och kampanjen har varit grym. Bharatiya Janata Party (BJP) är det ledande partiet i National Democratic Alliance (NDA) och är utmanaren. United Progressive Alliance (UPA) leds av Kongressen (I) och är försvararen som varit vid makten i två på varandra följande mandatperioder.

Aam Admi Party anses generellt sett vara en joker och kan kanske ta några viktiga platser. Communist Party of India (Marxisterna) är fortfarande med och tävlar i delstaterna Kerala, Tripura och Västbengalen. Matriarkerna Jayalalitha och Mamata Banerjee håller nyckeln till makten i sina hemstater Tamil Nadu respektive Västbengalen.

Avhoppet av parlamentsledamöter (MP) och ministrar i den lagstiftande församlingen (MLA) från Kongressen till BJP under dagarna före valet är en indikator på vad som komma skall.

Några andra i UPA har avböjt att bestrida. Indiens premiärminister under UPA-regeringen, Manmohan Singh, har meddelat att han inte kommer att strida för topplaceringen längre. Han har lämnat över stafettpinnen till Rahul Gandhi, son till Rajiv och sonson till Indira Gandhi.
Den dynastiska successionen har varit kännetecknande för Kongressen (I). Partiet, i dess nuvarande form, skapades av Indira Gandhi, som var dotter till Pandit Jawaharlal Nehru. Efternamnet Gandhi i Kongressen (I) har inget att göra med Mahatma Gandhi men det har hjälpt partiet.

Rahul Gandhi ses som en drömprins av vissa och som den nye killen i kvarteret av många. Hans pojkaktiga charm är inte till stor hjälp i jakten på politisk makt och hans oerfarenhet reflekteras i hans kampanjtal. Hans mor, Sonia Gandhi, drar i trådarna inom Kongresspartiet och hans kandidatur beror helt på hans efternamn.

Dessutom hjälpte Manmohan Singhs rykte och arbete som ekonom Kongressen genom många svaga områden och hans utträde ur rampljuset skadar partiet på några vis. Kongressen ses som ett parti där bara en familj kan inneha makten.

BJP:s kampanj leds av Narendra Modi, chefsminister i den rika staten Gujarat och partiets premiärministerkandidat. Hans ledarstil har lyckats tona ner det faktum att han var vid makten under upploppen i Gujarat 2002. Han är favoriten och hans inflytande kallas ”Modi-vågen”. Han passar på kraven från indiska väljare som vill ha en ledare som kommer att hålla för räder från Kina och Pakistan, och som i fråga om utveckling vill ha en ekonomisk politik som kommer att skapa välstånd och arbetstillfällen.

UPA:s motstrategi är att säga att det inte finns något sådant som en Modi-våg och att sprida rädsla bland muslimer mot Modi. De försöker att fokusera på de antimuslimska upploppen år 2002 och på det faktum att Modi ganska nyligen vägrade att ha på sig en kalott när en muslimsk präst erbjöd den till honom.

Aam Aadmi Party (AAP) är den nyaste spelaren i loppet och har lyckats göra avtryck med sin antikorruptionsagenda. AAP verkar nära makten i stads- och tätortsområden.
Dessutom finns det olika regionala partier som är i koalition med NDA eller UPA. Vissa håller på sina kort tills resultaten meddelas.

Val med kulor. I de flesta delar av landet genomfördes valprocessen fredligt, men det fanns några våldsamma incidenter i vissa områden. I Jammu och Kashmir dog en lokal valtjänsteman i en attack som påstås ha utförts av den islamistiska terrorgruppen Hizbollah Mujahideen. Senare dödades tre Hizbul-militanter i en eldstrid med indiska säkerhetsstyrkor. Två soldater i den indiska armén dog också i sammandrabbningen.

”Se upp. Om du röstar kommer du få ta konsekvenserna”, stod det på affischer som dök upp före valet i huvudstaden i Jammu och Kashmir, Srinagar. Pamfletterna var skrivna med Hizbul Mujahideens brevhuvud och formulerade på Urdu för att skrämma. Hoten fungerade inte. I slutomgången av valet vann väljarentusiasmen över rädslan och valet såg ett högre deltagande jämfört med tidigare faser av valet.

Två personer ur Central Reserve Police Force (CRPF) dödades och tre skadades när maoisterna detonerade en bomb när säkerhetsstyrkorna var på väg till ett valbås i Bihar. I Chattisgarhs stamdistrikt Bastar röstade 52 procent trots att maoisterna sköt på säkerhetsstyrkor nära 10 valbås.

I Assam dödade Bodo-militanter, som länge tyckt illa om bangladeshiska muslimer som bosätter sig på deras mark, 36 personer på 36 timmar. Våldet kommer från Bodos, den största av ”slättstammarna” i Assam, som kräver en egen stat och deras konflikt med muslimska invandrare som illegalt passerat över gränsen.

Den här gången var valet provokationen när Bodos, som hade vant sig vid att vinna nästan obestridda val, var i en fyrhörnad kamp för en plats i Assam. Olika militanta grupper i Bodo-området fruktar en demografisk förändring med en konstant ökning av antalet invandrade muslimer inom och utanför Indien. Trots detta våld, utnyttjade uppskattningsvis 70,6 procent av väljarna sin rösträtt i slutfasen av valen i Assam.

Valdeltagandet ökade i icke-konfliktområden också. Storstäder som Bombay (Mumbai), känd för väljarnas apati, såg en 11-procentig ökning av röstdeltagandet jämfört med de senaste parlamentsvalen.

Alla vapen dragna. Under valets sista dagar slog bookmakers och spelare vad om vem som skulle komma att vinna. Modi var favoriten också hos spelombuden. Medie- och reklamhjulen snurrade när kandidaterna försöker få maximalt utrymme på alla tänkbara sätt. Filmstjärnor fördes i helikoptrar för att uppträda på scener med kandidater under massmöten.

Många politiska ledare har censurerats av valkommissionen Election Commission (EC) för sina påstådda hattal under kampanjen. BJP:s Amit Shah blev under en kortare tid bannlyst av EC för sitt kampanjtal i den upploppsdrabbade staten Uttar Pradesh. Shah har sagt att det allmänna valet ”är ett av heder, det är en möjlighet att hämnas och att lära människor som begått orättvisor en läxa”. Han har bett om ursäkt för sina kommentarer.

Azam Khan, en ledare från Samajwadi Party, bannlystes från offentliga möten av EG efter att han insinuerat i ett kampanjtal att Kargil-kriget 1999 med Pakistan vunnits av Indien på grund av muslimska soldater i armén.

Bland kandidaterna frodas anklagelser om manipulation av de elektroniska röstningsmaskinerna och användandet av fula tricks. Val är en bra tid för att ta fram rivalernas gamla brottsregister. Man ber till gudarna, motstående kandidater förolämpas och väljarna erbjuds allt från sprit till tv-apparater trots granskning av EC.

Spelombuden hade rätt. I dagarna blev det klart att Narendra Modi blev Indiens 15:e Premiärminister och kommer att styra världens största demokrati de kommande fem åren.

Översättning: Teresia Borgman

Print Friendly, PDF & Email
Rohit Bhatia

Rohit Bhatia är journalist och frilansskribent, född och uppvuxen i Bombay (Mumbai) där han arbetat som reporter för olika journaler och dagstidningar. Han har MA i Engelsk Litteratur. Hans arbete har publicerats i Indien, Australien och Europa. Hans huvudsakliga ämnen är indisk politik, klimat och alternativ kultur.