Blodig valkampanj i terrorns Pakistan

Valrelaterat våld i Pakistan.
Valrelaterat våld i Pakistan. Foto: IPS
Beräknad lästid 3 minuter

I partiet ANP:s lokaler i Peshawar råder det full aktivitet inför det kommande valet i landet. Men att bedriva valkampanj i denna våldsdrabbade provins är mycket farofyllt. På kort tid har flera blodiga terrordåd utförts mot politiker och politiska partier.

Peshawar ligger i den nordliga provinsen Khyber Pakhtunkhwa, som gränsar till Afghanistan. Här är den pakistanska talibanrörelsen som starkast. Tidigare i april i år dödades Mukarram Shah, politiker för Awami National Party, ANP, i ett bombattentat i Swatdalen. Den pakistanska talibanrörelsen, TTP, tog snabbt på sig ansvaret för mordet och varnade samtidigt alla sekulära partier för fler attacker.

Lokalbefolkningen har uppmanats av talibanerna att inte delta i politiska manifestationer och möten, men dessa hot har inte hörsammats av anhängare till partier som ovannämnda ANP och inte heller Pakistans People’s Party PPP och Muttahida Quami Movement MQM. Dessa partier har samlat hundratals och ibland tusentals anhängare vid offentliga politiska möten.

Att de sekulära partierna har lyckats samla så många anhängare har samtidigt väckt stor vrede bland extremisterna. Den 16 april dödades tio människor då en självmordbombare slog till mot ett ANP-möte i Peshawar.

ANP har styrt i Khyber Pakhtunkhwa sedan 2008 och är ett av talibanernas främsta hatobjekt. Partiet har skakats av de senaste dagarnas terrordåd, men har ännu inte visat några tecken på att ge vika. Snarare tycks partiet vara än mer beslutsamma att driva sin kampanj vidare inför valdagen den 11 maj.

Vi är inte rädda för talibanerna, vi gjorde stora uppoffringar redan innan staten Pakistan bildades, säger ANP:s vice ordförande Ghulam Ahmed Bilour till IPS.

Dock menar ANP att regeringen borde göra mer för att skydda partiets företrädare och anhängare.

– Vi skräms inte av hoten, men det är regeringens skyldighet att ge oss skydd, säger Afrasiab Khattak, som är ANP:s ordförande i Khyber Pakhtunkhwa.

Han är bland annat kritiskt till myndigheternas beslut att inte erbjuda beskydd av partiets högkvarter i Peshawar.

Studenten Mushtari Bibi är en av ANP:s anhängare, och hon menar att det är av största vikt att partiet går segrande ur valet i provinsen – eftersom partiet är talibanernas tydligaste motståndare.

ANP måste vinna så att vi kan få fred och bli av med extremisterna. Om inte det sker så riskerar landet att falla i händerna på talibanerna, säger hon.

Närmare 750 personer med kopplingar till ANP beräknas ha blivit dödade av talibanerna, sedan våldsvågen inleddes i provinsen i samband med att många extremister flydde hit undan den amerikanska invasionen av grannlandet Afghanistan år 2001.

Ghulam Ahmed Bilour säger att han och hans partivänner är fast beslutna att inte låta terrordåden påverka deras kampanjarbete.

– Om vi stannar hemma istället för att bedriva valarbete så skulle det betyda att vi lämnade fältet fritt för talibanerna – och för de religiösa partier som hyser sympatier för extremisterna. Och det vill vi inte ska ske, säger Bilour.

Shehnaz Begum, som är doktorand vid universitetet i Peshawar, är dock orolig för att våldsvågen bara skulle förvärras om ANP vinner valet.

– Om de vinner så kan det utvecklas till större kris, eftersom talibanerna inte tål deras sekulära åsikter, säger Begum till IPS.

Liksom många andra som är kritiska till ANP menar hon också att ANP bör undvika att “ställa sig på USA:s sida” i kampen mot talibanerna.

Text: Ashfaq Yusufzai | IPS

Print Friendly, PDF & Email
Sydasien

Sydasiens redaktion publicerar kontinuerligt nyhetsnotiser från Nyhetsbyrån IPS.