”Ett ögonblick i Sydasien” – ny vinjett fångar känslan

Match i den indiska damhockeyligan
Dechen Dolkar får perfekt träff på pucken under en match i indiska damligan. Foto: Jan Fleischmann
Beräknad lästid 2 minuter

Under den nya vinjetten ”Ett ögonblick i Sydasien” skildras ögonblick i regionen. Först ut, i dessa sportlovstider: ett skott under en ishockeymatch i norra Indien, som fotografen Jan Fleischmann fångade.

Ett ögonblick i Sydasien – vinjett

Vintersport är inget vi vanligen förknippar med de åtta länderna i Sydasien, där det mesta har en tropisk inramning. Fotografen Jan Fleischmann från Mariestad fotograferar gärna sport och natur. Han har en klar och vintrig minnesbild (och bild) från Himalaya, som etsat sig fast.

Under en av resorna till Himalaya för att fotografera snöleoparder kom han i kontakt med hockeylaget i indiska Ladakh, som mitt på dagen den 18 januari 2012 spelade match mot Lalok i indiska damhockeyligan, på en utomhusrink med låg sarg.

Match i den indiska damhockeyligan
Foto: Jan Fleischmann

”Dechen Dolkar från byn Shachukul får perfekt träff på pucken för studentlaget Secmol under matchen i damligan i indiska Ladakh mot Lalok, som kommer från gränstrakterna till Kina.”

Jan Fleischmann om ögonblicket
som passerade snabbt.

Bilden skildrar ett ögonblick i Sydasien och är en del i Jan Fleischmanns reportage ”Insyn i kattdjurens Sydasien” som publicerades på tio sidor i Sydasiens reportagemagasin #1 2020 med tema klimat och vatten. På samma uppslag (nedan) syns ett annat mycket speciellt ögonblick, när Dalai lama tar emot besökare vid sitt palats i Dharamsala i norra Indien.

Bara ett fåtal av alla minnesvärda ögonblick hamnar i reportage. Men genom vissa av våra ögonblicksbilder, de som dröjer sig kvar extra tydligt, väver vi ett täcke av minnen som tillsammans ger oss en alldeles egen skatt från Sydasien som vi bär med oss.

På så sätt lever vissa ögonblick vidare långt efter den stund som de passerade förbi, samtidigt som nya fogas in. Under den nya vinjetten kommer vi kontinuerligt att lyfta fram utvalda ögonblick.

Dessa läggs också under #ögonblickisydasien och #southasiamoment på våra sidor på Facebook (facebook.com/sydasien) och Instagram (instagram.com/sydasientidskrift).

Sydasien #1 2020
Sydasien #1 2020, reportagemagasin med tema klimat&vatten (kan beställas från redaktionen).
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو