Författaren Mushtaq Ahmed dog i förra veckan i Dhaka och reportern Borhan Uddin Muzakkir sköts till döds i södra Bangladesh. Trycket utifrån och inifrån ökar, och krav på oberoende utredningar höjs. Efter protester har den fängslade tecknaren Ahmed Kabir Kishore släppts mot borgen.
Vad den nu döde författaren Mushtaq Ahmed och tecknaren Ahmed Kabir Kishore gjort sig skyldiga till för att placeras Kashimpur, ett högsäkerhetsfängelse i utkanten av Dhaka?
Jo, de beskrev mars–maj 2020 situationen i landet under coronapandemin, vilken de ansåg var långt allvarligare än myndigheterna gjorde gällande.
Onsdagen den 3 mars 2021 protesterade åter studenter i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh, för att Kishore skulle släppas fri, rapporterade AP, genom The New Indian Express. Kishore hade, precis som den avlidne bloggaren Mushtaq Ahmed, suttit häktad i tio månader i väntan på rättegång.
Organisationen Cartooning for Peace rapporterar att Kishore har släppts mot borgen. Enligt organisationen har dialog förts mellan ministrar i Bangladesh och FN:s råd för mänskliga rättigheter, där människorättskommissionären Michelle Bachelet engagerat sig i fallet och i förhållandena i Bangladesh.
Landets högsta domstol (och den politiska ledningen) tycks ha lyssnat på protesterna, som tilltagit efter det att Mushtaq Ahmeds död blev känd och nyheten spreds och gav stort eko i förra veckan. Protester har sedan dess förekommit i såväl sociala medier som på gatorna.
Den i Paris baserade organisationen Reportrar utan gränser (RSF, Reporters sans frontières) rapporterar att Ahmed den 25 februari fördes från fängelset till sjukhuset Shaheed Tajuddin Medical College Hospital 50 kilometer norrut. Detta efter att han enligt myndigheterna hade ”blivit sjuk” vid halv åtta på kvällen. Två timmar senare dödförklarades han på sjukhuset. Dödsorsaken är okänd.
Advokaten Jyotirmoy Barua företrädde Mushtaq Ahmed:
– Ahmed led inte av några sjukdomar, utan var vid god hälsa. Det gör att hans död är mycket förbryllande, sa hon, enligt RSF.
Enligt personal vid sjukhuset var Ahmed död redan när han anlände till sjukhuset, skriver RSF i en text daterad den 26 februari.
Ahmed hade suttit fängslad i 296 dagar. Han arresterades vid en polisoperation den 5 maj 2020, samma dag fördes tecknaren Ahmed Kabir Kishore till samma fängelse.
En specialstyrka inom polisen hade ryckt ut för att arrestera de båda männen och andra för att de ”spridit rykten och desinformation på Facebook angående coronasituationen” och för ”statsfientliga aktiviteter”.
– Vi vädjar till de högsta juridiska myndigheterna i Bangladesh om att tillsätta ett team med oberoende utredare för att kasta ljus på Mushtaq Ahmeds död, säger Daniel Bastard, som är chef för RSF:s Asien-Oceanien-avdelning.
Mushtaq Ahmed var känd för sin bok Kumir Chasher Diary (Krokodiluppfödarens dagbok, utgiven 2018) och arbetade på en ny bok. Ahmed ägde själv tidigare en krokodilfarm, skriver den indiska tidningen The Print. Men Ahmed var också en orädd samhällsdebattör.
– Hans död i fångenskap är än mer chockerande eftersom han inte över huvud taget skulle sitta i fängelse. För att undvika ytterligare en tragedi, uppmanar vi myndigheterna att släppa tecknaren Ahmed Kabir Kishore, som arresterades samtidigt som Mushtaq Ahmed, sa Daniel Bastard i samband med att det blivit känt att Ahmed dött.
Internationella medier och organisationer har uppmärksammat fallet. Nu tycks det alltså som att landets politiker lyssnat på kritikstormen.
Men den senaste veckan har polisen vid flera tillfällen ingripit med batongslag mot demonstranter som samlats vid National Press Club i Dhaka för att marschera till premiärministerns kontor. Kampanjen #JusticeforMushtaq i bland annat Twitter lär fortsätta.
Tecknaren Kishore passade vid ett förhör den 23 februari 2021 på att ge sin advokat ett meddelande, vilket sedan gavs till Kishores bror Ahsan Kabir. I meddelandet stod att Kishore hade misshandlats i fängelset och att hans ben var skadat och att han hade en infektion i örat som han inte fått vård för.
Meddelandet innehöll också två teckningar Kishore gjort föreställande två torterare, som organisationen Cartoonist Rights har publicerat. Kabir uppgav samtidigt att han var orolig för sin bror Kishore, inte minst för att denne behöver insulin för att behandla sin diabetes. Skälen för frisläppande mot borgen, angavs av högsta domstolens jurister vara just medicinska.
Den 19 februari 2021 blev reportern Borhan Uddin Muzakkir, från dagstidningen Bangla Samachar skjuten när han bevakade gatuslagsmål i Noakhali i södra delen av landet, där två fraktioner i det styrande partiet Awami League drabbade samman.
Kulan kom från en okänd skytt, vilket tidningen Daily Star i Bangladesh rapporterade. Polisen ingrep senare och sköt enligt uppgifter varningsskott för att skingra grupperna.
Muzakkir avled kvällen efter. Såväl RSF som New-York-baserade Committee to Protect Journalists (CPJ) rapporterade om händelsen, där sammanlagt åtta människor träffades av kulor. Enligt Daily Star skadades 50 personer vid oroligheterna.
Digitalsäkerhetslagen beskrivs som ”kafkaesk”
RSF har vidare kritiserat den så kallade digitalsäkerhetslagen (Digital Security Act), som antogs i parlamentet i januari 2018. Lagen, som RSF beskriver som ”kafkaesk”, är ämnad att förhindra förtal, hädelse och sådant som i allmänhet kan såra religiösa känslor:
”Innehåll som kan störa den allmänna ordning skulle kunna ge ett straff på sju år i fängelse under artikel 20, medan spridande av negativ propaganda mot frihetskriget och Nationens fader skulle kunna straffas med 14 år i fängelse och/eller böter på fem miljoner tala (cirka en halv miljon kronor) under den rådande bestämmelser.”
Med ”Nationens fader” avses Sheikh Mujibur Rahman, som är far till den nuvarande premiärministern, Sheikh Hasina.
Lagen ersatte en tidigare lag, som även den inskränkte möjligheterna till pressfrihet och oberoende nyhetsrapportering i landet. Premiärminister Sheikh Hasina anser att lagen är nödvändig. Oppositionspartier, journalister och redaktörer anser att lagen kan användas för att tysta kritiska röster.
Enligt en artikel i New York Times dokumenterade Asian Human Rights Commission under 2020 att sammanlagt 138 journalister, studenter och politiska aktivister arresterats efter att ha kritiserat regeringen i sociala medier.
Bangladesh har under flera år präglats av mord på journalister, bloggare och aktivister. Hot förekommer i allt högre grad, liksom ”försvinnanden”. Under covid-19-pandemin har pressfriheten i en lång rad länder inskränkts (RSF, rapport). Ett av de länder där det varit högst påtagligt är just Bangladesh.
Bangladesh rankades 2020 på plats 151 av 180 bedömda länder i RSF:s pressfrihetsranking.