Sydasiens första årsbok ser snart dagens ljus

Sydasiens årsbok
Snart premiär för Sydasiens första årsbok. Omslagsbilden tagen i Mumbai den 7 maj 2020. Foto: Mattias Löw
Beräknad lästid 2 minuter

Sydasiens första årsbok någonsin trycks i dagarna. Fokus ligger på hur coronaviruset slagit i regionen och hur krisen har hanterats i respektive land. Sydasien blir 2021, som vi berättat, åter kvartalstidskrift. Följ med på resan!

Nyheten från Kina om ett nytt coronavirus kom på nyårsafton 2019 och detta virus satte sedan som vi alla är medvetna om en sorglig prägel på hela 2020. Under året svepte en första virusvåg över världen, följd av en vågdal och sedan en andra våg.

Sydasien #1 2021
Bli prenumerant/medlem nu och få årsbok (Sydasien #1 2021) och ytterligare tre tryckta utgåvor 2021 för endast 200 kr. (Alla som betalt årsavgift 2020 får också årsboken.)

Genom ett rekordsnabbt arbete för att utveckla vaccin kan vi skönja ett slut på pandemin, även om viruset kommer att finnas kvar lång tid. Vi kan konstatera att det vanliga livet har tagit en paus och att allt inte blir sig likt. Pandemin kan bli en vattendelare för mänskligheten. En kris ger möjlighet till utveckling och det verkligt viktiga framträder plötsligt tydligare än någonsin.

Genom texterna i Sydasiens årsbok vill vi spegla hur länderna i regionen hanterat den dubbla globala krisen 2020, som slagit mot folkhälsa och ekonomi. Tillsammans har 13 skribenter försökt att överskådligt beskriva vad som hänt i de åtta länderna.

I den 144-sidiga årsboken medverkar såväl skribenter som är baserade i regionen som Sverigebaserade landkännare. Sammanlagt innehåller boken 16 längre texter. Boken är rikt bildsatt, med förhoppningen att beskriva regionen och det aktuella tillståndet med utgångspunkt i 2020 och läget i början av 2021.

I en av texterna har vi vänt strålkastaren mot vårt hemland. Hur har krisen hanterats i Sverige? Som världsmedborgare finns ingen anledning att varken svart- eller skönmåla något land. Ministrar, diplomater och andra som företräder ett land vill oftast att landet ska framstå i så god dager som möjligt. Vi har olika roller.

Sanning är ett begrepp som aktualiserats i samband med och kanske framför allt efter det amerikanska presidentvalet i november 2020. Visst kan sanningen göra oss fria. Sökandet börjar med viljan att se.

Johan Mikaelsson, redaktör och ansvarig utgivare
Henrik Schedin, redaktör

Print Friendly, PDF & Email
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.