Att leva för dagen

Försäljare med portabel busiess i Old Delhi. Foto Johanna Sommansson.
Försäljare med portabel busiess i Old Delhi. Foto: © Johanna Sommansson
Beräknad lästid 2 minuter

Jag ser dem framför mig, hängandes i långa glittrande rader i solen. Alla de engångsförpackningar med färgglatt paketerade glansiga shampoon, tandkrämer, kakor, kokosoljor, tvättmedel och salta snacks som hänger i de små portabla stånden i varje gathörn i vårt sydasien.

Den förnuftiga västerländska turisten kan tänka “men fy så onödigt för miljön med alla dessa engångsförpackningar” men det handlar faktiskt inte om förpackningar. Utan om ett levnadssätt så väsensskilt från den svenska turistens.

Alla de tillfälliga butikerna för de konsumenter som lever för dagen. Dessa små förpackningar förbrukningsvaror symboliserar en livsstil och ett levnadssätt som känns långt borta för många av svenskar. I sydasien finns många många konsumenter som konsumerar för dagen.

En styck förpackade batterier, 1 cigarett i taget, små små chipspåsar… Ofta till försäljning i vagnar på hjul som snabbt kan rullas undan. Faktum är att “Leva för dagen” har en faktisk innebörd för många människor i Sydasien. Man konsumerar och handlar dag för dag, för vem vet om det finns en morgondag? Kal ho na ho. Och om det behövs tvättas kläder imorgon, om gubben fortfarande röker imorgon, om håret skall tvättas imorgon – då löser vi det problemet imorgon och lever idag.

I denna del av världen och på många andra ställen innebär leva för dagen precis just så vad det är. En dag i taget och det finns bara nu.

Vi i Sverige som storhandlar konsumerar snarare för morgondagen och nästa vecka när vi slår till och köper 5 paket tvättmedel för 99 kronor- för kläder skall ju tvättas hela året! Jag vill påstå att vi mångt om mycket handlar mer för att det är billigt och tänker att vi tjänar på detta. Invaggade i vissheten att det finns många morgondagar.

Foto: Elin Thorsén
Första pris i tävlingen. Foto av Elin Thorsén.

Sydasien utlyser nu en fototävling på temat “Leva för dagen”. Bidragen skall publiceras på vår facebook sida och läsarna är själva med och röster fram vinnarna. Varje klick “gilla” ger en röst på bidraget i tävlingen.

Första pris i fototävlingen är en fotografi av konstnären Elin Thorsén andra och tredje pris är Operation Operation av Zac O Yeah och När de dödar journalister av Johan Mikaelsson. Fototävlingen öppnar nu – välkomna med era bidrag senast 20 oktober!

Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.

2 Kommentarer
  1. Om ni vill utsträcka tävlingstiden till mitten av oktober så kanske mina elever på Internationella gymnasiet som snart åker på studieresa till Indien vara med.
    /Fredrik, lärare

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو