Arundhati Roy blev en litterär fixstjärna efter debutromanen De små tingens gud (The God of Small Things) 1997. I år kom hennes andra roman. Nu gästar hon Bokmässan som slår upp portarna under torsdagen. Sydasien har skummat programmet för att se vad mer som bjuds från vår region under Bokmässans fyra dagar.
De små tingens gud hyllades stort i breda kretsar över hela världen och Arundhati Roy fick det prestigefyllda Bookerpriset. Inte så konstigt att hennes andra roman varit emotsedd.
Sedan succén har Roy använt sin starka plattform som politisk skribent. Hon har använt sitt inflytande för miljöskydd och hon har stått upp för kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter i stort. Även om Indien är i fokus rör hon sig i regionen. Bland annat protesterade hon starkt mot det som hon 2009 såg som ett begått folkmord på tamiler i Sri Lanka.
Exakt 20 år efter genombrottet med första romanen kom så Den yttersta lyckans ministerium. Handlingen utspelas växelvis i Delhi och Kashmir. Den svenska översättningen kom i augusti, bara en månad efter den engelska boken hade publicerats. Boken har fått lysande recensioner, som i SvD av recensenten Magnus Eriksson:
”Politik, kärlek och gränsöverskridanden kommer till gripande uttryck på romanens tematiska nivå. Men själva överskridandet utgör också Arundhati Roys suveränt behärskade teknik.”
För Bokmässan i Göteborg blev Roy snabbt ett affischnamn. Under torsdagen (klockan 14:00) pratar hon med den amerikanske författaren och litteraturkritikern John Freeman under rubriken ”Storstilad comeback till skönlitteraturen”. Seminariet är endast för besökare med seminariekort, dessa kostar 1 775 kronor per dag och platserna är begränsade.
Annars finns chansen att se Roy på scen, i Dagens Nyheters monter (F01:39, klockan 12:30 till 12:45). Räkna med trängsel. Kanske bättre att läsa hennes böcker eller vänta på ett inslag i SVT:s Babel (för det lär väl bli något där).
I övrigt ska en del kretsa kring Finland, Irland och bildning, som valts som teman i år. Mycket i försnacket kring Bokmässan har annars handlat om en nazistisk organisations vilja att ge uttryck för idéer som är lika sunkiga idag som de var på 1930-talet. Det ska marscheras och det kommer att protesteras. Den som besöker Göteborg får vara förberedd på att ordningen och lugnet lär störas ute på stan under lördagen. Inne på Bokmässan lär det konstanta sorlet överrösta allt.
Internationella torget brukar vara en säker plats för den som vill undvika kommersen på mässhallens bottenplan och röra sig på ett högre plan för att fördjupa kunskaperna i internationella frågor. Jo, torget är även i år beläget på våning två. En del brukar beröra Sydasien, så även i år. Bland annat arrangerar Svenska Afghanistankommittén flera seminarier. Biståndsmyndigheten Sida, som finansierar torget, har som vanligt en central plats.
Söndagseftermiddagen bjuder klockan 15:00 på en programpunkt på Internationella torgets scen med Helena Thorfinn, som skrivit spänningsromanen Den som går på tigerstigar. Huvudpersonen Sofia arbetar för jämställdhet och mänskliga rättigheter i Bangladesh och boken ger en bild av livet som kvinna eller transsexuell. Thorfinn deltar i en lång rad seminarier under Bokmässan. Numera bor hon i Burma (Myanmar) med sin familj och arbetar bland annat för Unicef.
Vad mer om Sydasien? En programpunkt som Timbro står bakom hålls under rubriken ”På spaning efter det nya Indien” av Henrik Sundbom. Ett ”dyrseminarium” behandlar dagens litteratur i Bangladesh. Det har gått drygt 100 år sedan poeten Rabindranath Tagore (1861–1941) tilldelades Nobelpriset 1913. Det finns också möjlighet att få en smak av Indien på den scen som koncentrerar sig på mat och dryck. Ayurvedapraktikern Janesh Vaidya och Malin Barrling presenterar vid flera tillfällen recept under rubriken ”Maten från min by”.
En del trogna bokfestivalbesökare väljer av olika anledningar i år andra alternativ. Som det på lördagen under rubriken ”Scener och samtal – Göteborgs litteraturhus c/o Världskulturmuseet” (program).
Även här kommer Arundhati Roy att framträda (klockan 10:30 på lördag). Inträde för hela dagen är högst 100 kronor.
Några, såväl utställare som besökare, tar tydligt ställning mot Bokmässans val att för andra året i rad släppa in den högerextrema tidskriften Nya tider i lokalerna. Debatten om yttrandefrihet har varit högljudd. Ska demonstranter som använder nazistsymboler, uniform klädsel som gör kvasi-nazi-hälsningar tillåtas? Ska dessa personer öppet få ge uttryck för en syn på tillvaron, som tar avstamp i en ideologi som ligger bakom ett av de värsta folkmorden i västvärlden vid sidan av Sovjetkommunismen.
Ett crescendo väntas under lördagen då nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen kommer att mötas av likaledes våldsbenägna antifascister under sin marsch på Göteborgs gator. Polisen räknar med sammandrabbningar. Risken är uppenbar att delar av nyfiken allmänhet och många icke våldsbenägna motdemonstranter hamnar i vägen för kriminella bråkmakare.