Gandhi-inspirerad vandring och O’Yeah på Bokmässan

Författaren Zac O’Yeah är i Göteborg med en färsk roman i bagaget. Tredje kriminalromanen med detektiven Hari Majestic i huvudrollen utspelar sig i såväl Bangalore som Gautampuri. Zac berättar om boken i förlaget Verbals monter och på Biblioteks- och berättarscenen. Foto: Johan Mikaelsson
Författaren Zac O’Yeah är i Göteborg med en färsk roman i bagaget. Tredje kriminalromanen med detektiven Hari Majestic i huvudrollen utspelar sig i såväl Bangalore som Gautampuri. Zac berättar om boken i förlaget Verbals monter och på Biblioteks- och berättarscenen. Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 3 minuter

Bokmässan i Göteborg inleddes på torsdagen och pågår hela helgen. Sydasien noterar att det är få inslag från Sydasien i år. Men ibland kan ju lite vara mer (för att försvenska ett amerikanskt uttryck). Bara att plocka de korn som ges.

Bokmässan i Göteborg 2017 (läs reportaget på Sydasien.se) överskuggades av obehagskänslor inför en nazistdemonstration på gatorna utanför. Många kände en oro för våldsamheter. Allt det där känns avlägset nu. På sitt sätt var det intressant när saker och ting sattes på sin spets. Den indiska journalisten, aktivisten och författaren Arundhati Roy som var på plats då såg paralleller till skeenden i Indien.

Fokus kan nu åter läggas på böcker, innehåll och idéer. Ja, det är en hel del kommers också. Inte bara vad gäller böcker. Folk blir hungriga flera gånger per dag. Kokböcker säljer tydligen också bra.

Om man ser på bokmässan 2018 med Sydasienögon så finns det en del att hämta, inte minst på Globala torget (H-hallen på andra planet), den plats som fram till i år gått under namnet Internationella torget. Under rubriken ”97 möten för en bättre värld” behandlas frågor som rör mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, demokrati, konfliktlösning, jämlikhet, miljö och klimat.

Vad de värdeladdade orden och begreppen innebär i praktiken tas upp i seminarier om länder som Västsahara, Syrien, Ryssland och Israel-Palestina – några av de oroshärdar i världen som blir belysta. En del om Afghanistan blir det också genom Svenska Afghanistankommitténs seminarier. Ett hålls på söndag morgon klockan 09:15, något för de morgonpigga.

Under fredagen tog organisationen BLLF Sweden – Front mot slaveri, plats på Globala Torget för att berätta om ”Jai Jaigat – fredsvandring från New Delhi till Genève”. Jai Jaigat är hindi och kan översättas till ”seger för världen”.

Britt-Marie Klang och Fatemeh Khavari var några av de som på fredagseftermiddagen pratade om den internationella fredsvandringen Jai Jaigat, som ska äga rum 2020. Idén väcktes i Indien och en grupp kommer att utgå från New Delhi. Men vandringar kommer att anordnas från flera olika länder. I Sverige ska en vandring starta från Lidköping i juni 2020. Foto Johan Mikaelsson.
Britt-Marie Klang och Fatemeh Khavari var några av de som på fredagseftermiddagen pratade om den internationella fredsvandringen Jai Jaigat, som ska äga rum 2020. Idén väcktes i Indien och en grupp kommer att utgå från New Delhi. Men vandringar kommer att anordnas från flera olika länder. I Sverige ska en vandring starta från Lidköping i juni 2020. Foto: Johan Mikaelsson

Mellan juni och augusti 2020 sker, som en del i Jai Jaigat, vandringen ”Hopp i rörelse” från Lidköping till Genève, där aktivister från ett antal länder ska sammanstråla. Klart redan nu är att de i september 2020 kommer att tas emot med öppna armar av staden Genève och lyftas fram av organisationer som är stationerade här. En av de som tänker sig att vandra är koordinatorn Britt-Marie Klang, som brinner för Pakistan, ett land hon sedan länge besöker, och helst varje år.

Med på scen för att berätta om Jai Jaigat fanns också Fatemeh Khavari, som även framträder på lördag, klockan 09:30 i Studieförbundet Vuxenskolans monter (C05:01). Här berättar hon om ”ett liv på flykt och att skapa en folkrörelse av samhällets mest utsatta”.
Fredsvandringen vilar på Gandhis idéer, med kärnan av icke-våld som metod för förändring.

Här finns kopplingen till nästa spaning på mässan. Zac O’Yeah, som bland annat skrivit en imponerande och levande biografi om Gandhi (Mahathma! eller konsten att vända världen upp och ner) och är välbekant för Sydasiens läsare som stilbildande skribent sedan mitten av 1990-talet, är på besök i Göteborg, staden han en gång i tiden kallade sin hemstad.

Numera heter den Gautampuri för författaren, som sedan ett par årtionden är bosatt i Bangalore i centrala Indien. O’Yeah myntade det indiska namnet på Göteborg i boken Tandooriälgen.

Bangalore är också spelplats för detektiven Hari Majestic, färgstark huvudperson i serien av humorfyllda deckare eller kriminalromaner som utgör senare delen av den hyllmeter med böcker som har Zac O’Yeahs namn på ryggen.

På söndag klockan 10:40 berättar Zac om sin färska roman Den tropiske detektiven (se Sydasiens recension) på Biblioteks- och berättarscenen (D02:01). Under mässan kan Zac också ses i förlaget Verbals monter (B03:39), där han signerar böcker från och till, bland annat lördag klockan 11:00. I denna, den tredje Hari Majestic-boken, rör sig huvudpersonen i såväl Bangalore som Gautampuri. Ibland krymper världen och blir ganska behändig.

Läs mer | Om Bokmässan i Göteborg

Bokmässan
Globala torget
BLLF
Jai Jagat 2020
Verbal Förlag

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.