Bleka utsikter för medier och mänskliga rättigheter

Johan Mikaelsson
Planscher med bild på Mahinda Rajapaksa, Sri Lankas president Sri Lanka 19 november 2005 till 9 januari 2015, på en mur vid Temple Road i Jaffna. Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 3 minuter

Vill man veta vad som verkligen händer i Sri Lanka bör man inte befinna sig i landet. Vill man veta det liksom vilka villkor som gäller för journalistik och yttrandefrihet där så bör man kolla medier som inte bara publiceras inom landet. Samma gäller om man vill få en journalistik som inte styrts av regeringen och det statsbärande partiet, SLFP.

Sydasien.se har tidigare berättat om ett antal uppseendeväckande mord på journalister i Sri Lanka. Som t ex mordet på ägaren och chefredaktören för Sunday Leader, Lasantha Wickrematunge i januari 2009. Den tamilska tidningen Uthayan har attackerats flera gånger, och minst fem av tidningens journalister har mördats. Tryckeriet har förstörts och överlevande personal har fått ta emot allvarliga hot. Tidningen har attackerats 37 gånger fram till och med 2013.

Ordföranden för det förra året nybildade lankesiska journalistförbundet, Mandana Ismail Abeywickrama, biträdande chefredaktör för Sunday Leader attackerades i augusti förra året av fem män med knivar och handgranater. Tack vare hennes make larmades polisen, och i den skottlossning som följde dödades en av männen medan övriga togs av polisen. Det visade sig att minst två av männen tillhörde Sri Lankas armé. Men innan utredningen ens var klar konstaterade man att det ”bara” var ett inbrott.

Mord, bortföranden, försvinnanden och mordbränder mot redaktioner har betytt att journalister gått under jorden eller flytt landet. För förövarna har det däremot gått bra, och fram till förra året hade ingen åtalats.

Tyvärr har inte läget för medierna i Sri Lanka förbättrats 2014, tvärtom. I Jaffna i norr överfölls den 14 april en namngiven tamilsk frilansjournalist som arbetade för medier i huvudstaden Colombo. Svårt skadad fördes han till sjukhuset i Jaffna, men han överlevde.
Journalistförbundet fördömde attacken och påtalade den rådande ordningen att attacker på journalister inte får följder för förövarna. Värst är läget i tamilminoritetens ”huvudstad” Jaffna i norr.

Den 15 juni gick den extrema buddhistiska och starkt singalesnationalistiska rörelsen BBS till anfall fall mot den muslimska minoriteten liksom deras moskéer i Aluthgama i de södra delen av landet. Flera döda och många skadade. Myndigheterna gick då ut och sa till medierna att inte rapportera detta. Närvarande journalister attackerades och deras utrustning förstördes. Det hindrade dock inte att händelserna ändå fick stor uppmärksamhet, såväl inom som utom landet.

Nu drabbas inte bara lankeserna själva av regimens kontrollbehov. Igår, den 14 oktober 2014, beslutade landets försvarsminister att alla utlänningar som vill besöka de norra delarna av landet måste ha tillstånd från försvarsministeriet. Ministerns skäl för detta dekret är att hindra utlänningar från att ”sprida disharmoni som därmed utgör ett hot mot den nationella säkerheten”. Och idag skulle också ett möte för grävande journalister hållits på ett hotell i Colombo. Det kan ha inställts sedan flera av deltagarna fått grova dödshot under förevändning att det skulle vara ett ”terroristmöte”. Undertecknarna kallar sig ”Patriotiska Fronten som Räddat Landet”.

Trots protester såväl inom som utanför landets gränser så generar det heller inte regeringen att blockera ett antal tidningars hemsidor på nätet. Det gäller t ex Colombo Telegraph, Lanka Mirror, Lanka News, Tamilnet, Lanka News Web och den mer djuplodande hemsidan Groundviews. En källa till dessa blockeringar är Reportrar utan gränsers (Reporters Without Borders) hemsida: en.rsf.org/sri-lanka.html

Till sist: I slutet av förra året berättade web-tidningen Colombo Telegraph och möjligen också några regeringstrogna medier att president Mahinda Rajapakse, chef för en av världens största regeringar med sina 109 ministrar, att han tänkte ”belöna” 496 journalister från så gott som alla tidningar i landet med en laptop för att visa att ”regeringen är medievänlig”. Sunday Times var den enda tidning som tackade nej, och tidningen Ravayas nyhetschef var den ende personlige mottagare som också tackade nej.

Men utlandsbaserade Colombo Telegraph kunde dessutom avslöja att bara 166 journalister har fått sina laptopar. Elva av dom är från medieministerns egen valkrets Kandy medan nio är från President Rajapaksas hemstad Hambantota. De övriga 237 laptopmottagarna tros vara personal inom ministerierna. För 93 av datorerna finns inga uppgifter.

Dessutom har ett antal tidningsutgivare också tagit emot räntefria lån till bilköp av presidenten. Flera av billånemottagarna är också korrespondenter för brittiska BBC, som i sin tur gav mottagarna en reprimand eftersom de därigenom bröt mot BBC:s uppförandekod.
Colombo Telegraph meddelar att det inte gått att få någon kommentar om detta från medieminister Keheliya Rambukwella.

Thomas Bibin

Thomas Bibin har rapporterat från Sydasien sedan 1970-talet. Han var med och grundade tidskriften 1977 och var länge ansvarig utgivare. Thomas, född 1946 i Stockholm, är utbildad sociolog (Göteborgs universitet) och journalist (Dramatiska Institutet) – fotograf/kopist 1962-1966, och arbetade för Sveriges Radio 1978-2007. Författare till två böcker om Sri Lanka.