Fredspriset till Malala tänder hopp i norra Pakistan

Malalas kamp för flickors rättigheter att gå i skolan har väckt stort hopp, inte minst i norra Pakistan. Foto: IPS
Beräknad lästid 3 minuter

Malala Yousafzai har gjort sig känd för sin kamp för flickors utbildning i de delar av Pakistan där talibaner nekat flickor skolgång. Att hon nu tilldelats Nobels fredspris föder nytt hopp hos dem som bekämpar motståndet till flickors utbildning.

17-åriga Malala Yousafzai, tidigare bosatt i Swatdalen i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, är den yngsta någonsin att tilldelas det prestigefyllda fredspriset.

År 2012 överlevde hon mirakulöst ett mordförsök när hon på nära håll sköts i huvudet när hon befann sig på en skolbuss. Talibanerna tog på sig attacken.

Muhammad Shafique, professor vid universitetet i Peshawar i Khyber Pakhtunkhwa, säger till IPS att priset till Malala Yousafzai riktar uppmärksamheten på betydelsen av utbildning.

– Det kommer att motivera föräldrar att skicka sina döttrar till skolan, säger professor Shafique

Attackerna mot skolorna i bergsområden i norra Pakistan inleddes 2001 då många talibaner flydde över gränsen från Afghanistan för att undgå USA:s invasion. Extremisterna började införa sina egna regler och nekade flickor skolgång.

Mellan 2007 och 2009 förstördes 224 skolor i Swatdalen och 100 000 barn berövades sin rätt till utbildning. Det var under denna period som den då 12-åriga Malala Yousafzai började beskriva situationen som flicka under talibanstyret genom BBC:s urduspråkiga nyhetsservice.

Malalas kamp, trots hot och hat, har gett genklang runt om i norra Pakistan

Hennes kamp, trots hot och hat, har gett genklang runt om i norra Pakistan där hundratusentals unga lever i ständig skräck för attacker i sin strävan att fullfölja sina studier.

Under det senaste decenniet har talibaner skadat eller förstört närmare 750 skolor i den nordpakistanska provinsen Fata, varav 422 var flickskolor. Enligt provinsens skolmyndigheter har det lett till att närmare 50 procent av barnen i Fata tvingats avbryta sin skolgång.

Enligt Ishtiaqullah Khan, biträdande chef för provinsens skolmyndigheter, har det drabbat närmare 518 000 barn.

Situationen förvärrades ytterligare efter att landets armé i juni i år inledde en offensiv i regionen Norra Waziristan – vilken resulterat i att nästan ytterligare en miljon människor tvingats på flykt, och mängder av barn tvingats lämna sina skolor.

I distriktet Bannu i Khyber Pakhtunkhwa har det lokala skolsystemet satts under hård press. I regionen gick tidigare bara 37 procent av barnen i skolan men nu kommer sannolikt den siffran att sjunka ytterligare. Detta eftersom 80 procent av regionens skolor nu används som tillfällig inkvartering för många av de drygt 520 000 flyktingar som har anlänt från Norra Waziristan.

Även innan den senaste offensiven tvingades mängder av barn hoppa av skolan i samband med att deras familjer flydde från talibanerna till säkrare områden.

Priset till Malala Yousafzai har dock blåst nytt liv i kampen för rätt till utbildning. Sedan oktober 2012 har det skett en två-procentig ökning av antalet elever som skrivits in vid skolorna i Swatdalen.

– Nu förväntar vi oss ett kraftigt lyft efter utmärkelsen, säger Maskeen Khan som arbetar på skolmyndigheten i Swatdalen.

Naila Ahmed från Norra Waziristan, som bor i ett flyktingläger i Bannu, säger till IPS att hon är en av få lyckligt lottade som kunnat skriva in sig i en privat skola, eftersom hennes föräldrar har råd att betala för hennes utbildning.

Men 13-åriga Yasmeen Bibi, som också bor i flyktinglägret i Bannu, berättar att hennes föräldrar inte har möjlighet att betala för hennes studier.

– Vi hoppas att regeringen kommer att erbjuda oss möjlighet att gå i skolan. Vi vädjar till Malala Yousafzai att använda prispengarna till att främja utbildning i klanområdet Fata, säger hon till IPS.

Efter tillkännagivandet av fredspriset och det internationella erkännandet av Malala Yousafzais mod firade flickskolorna i Swatdalen och delade ut sötsaker på gatorna.

Mushatari Bibi, som är Malala Yousafzais tidigare klasskamrat, säger att priset ger hopp till alla flickor som tar en stor risk varje gång de lämnar sina hem för att bege sig till skolan.

Malala Yousafzai delar fredspriset 2014 med den indiska barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi vars organisation Bachpan Bachao Andolan hjälpt till att befria barn från barnarbete.

Ashfaq Yusufzai /IPS

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.