Extremister fortsätter bekämpa poliovaccinationer

 

Beräknad lästid 2 minuter

Pakistanska talibaner fortsätter sin kampanj mot poliovaccinationer av små barn genom att sprida propaganda till föräldrar, och genom dödligt våld mot vaccinationsarbetare. Detta trots att flera religiösa ledare har uppmanat extremisterna att upphöra med attackerna.

Pakistan är ett av få länder i världen där den fruktade virussjukdomen polio fortfarande riskerar att drabba små barn. Vaccinationsarbetare säger att talibanerna försvårar deras arbete i alla landets provinser, men att situationen är särskilt svår i de norra provinserna Khyber Pakhtunkhwa och Fata.

Maulana Samiul Haq, vid Darul Uloom Haqqania, en av landets största koranskolor, är en av de religiösa ledare som uppmanat talibanerna att sluta motarbeta poliovaccinationerna. Han uppmanade nyligen landets föräldrar att vaccinera sina barn mot den smittsamma virussjukdomen, som främst drabbar små barn och kan leda till förlamning.

– Vi uppmanar talibanerna att för våra barns skull sluta att döda vaccinationsarbetare. Uppfattningen att vaccinet är en del av en organiserad attack från USA för att minska den muslimska befolkningen stämmer inte, sade Maulana Samiul Haq nyligen då han tillsammans med politikern Imran Khan inledde en ny vaccinationskampanj i Khyber Pakhtunkhwa.

Av Pakistans 35 miljoner barn är 80 000 ännu inte vaccinerade mot polio enligt Elias Durry, chef för Världshälsoorganisationens arbete mot polio i landet.

Att alla barn ännu inte har vaccinerats beror i första hand på de föräldrar som är misstänksamma mot vaccinet, vilket enligt talibanernas propaganda ingår i en västlig sammansvärjning för att göra muslimer sterila.

I provinsen Khyber Pakhtunkhwa dödade talibaner 17 personer i samband med attacker mot poliovaccinationer mellan december 2012 och december 2013. Av de 76 nya fall av polio som rapporterades i landet under förra året kom 10 från Khyber Pakhtunkhwa. Flest nya fall av polio rapporterades dock från den närliggande provinsen Fata, med 53 nya fall. I denna provins införde talibanernas ett förbud mot vaccinationer i juni 2012.

I juni förra året höll ett antal höga religiösa ledare ett möte i Islamabad där de gemensamt starkt fördömde attackerna mot vaccinationsarbetare. Fördömandet undertecknades av muslimska ledare från Pakistan, Egypten, Afghanistan och Saudiarabien.

Men inte heller detta har hjälpt. Enligt läkaren Anwar Ali, som arbetar med poliovaccinationer, har attackerna snarare ökat.

FN:s barnfond Unicef har sammanställt en broschyr med ett stort antal religiösa argument till varför föräldrar bör låta sina barn vaccineras.

Maulana Muhammad Nabi, religiös ledare i Peshawar, menar att det är mycket bekymmersamt att extremisterna inte lyssnar på uppmaningar från högt uppsatta muslimska ledare.

– Å ena sidan säger de sig värna om islam, men å andra sidan går de emot muslimska skriftlärda, säger Maulana Muhammad Nabi till IPS.

Text: Ashfaq Yusufzai | IPS

Print Friendly, PDF & Email
Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.