Vem är shiamuslimen?

 

Beräknad lästid 5 minuter

Är Pakistan ett land fullt av spöken? Rana Rizvi redogör för Pakistans minoritetsfolk som systematiskt utsätts för övergrepp i sitt hemland Pakistan.

Shiamuslimen anser att på samma sätt som att en profet pekas ut av Gud, har bara Gud rätten att peka ut efterföljaren till denne profet. De menar att Gud valde ut Ali till Mohammeds efterföljare, den förste kalifen (kalif betyder statsöverhuvud) för islam. Ali gifte sig med Fatima, dotter till profeten Mohammed, och Ali var dessutom kusin till Mohammed.

Shiamuslimer ser Ali som sin förste imam. Hussein var andra son till Ali och den tredje imamen enligt shiamuslimskt synsätt. Hussein och hans 72 medföljare, liksom hans sex månader gamle son dräptes av den överlägsna militärstyrkan under Yazid, som var kalif vid den tiden.

Hussein dödades i Karbala under den tionde muharrammånaden, den månad som inleder den muslimska kalendern. Hussain och hans medföljare betraktas som martyrer av både shia- och sunnimuslimer. Slaget vid Karbala högtidlighålls under en årligt återkommande tiodagarsperiod under muharram av shiamuslimer, som ordnar muharramprocessioner, majlis (religiösa möten), i moskéer och muslimska hem.

Slaget vid Karbala spelade en viktig roll i utformningen av shiaidentiteten, och gjorde den redan särpräglade grenen av islam till en än mer tydligt utformad gren med sina egna ritualer och kollektiva minne. Husseins lidande och död blev en helig offersymbol i kampen för det goda mot det onda, och för rättvisa och sanning gentemot synd och falskhet.

Pakistan, som är ett muslimskt land, skapades i islams namn. Islam är den största och statsbärande religionen i den islamiska republiken Pakistan. Shiasamfunden i landet utgör 20–25 % av landets befolkning, medan resterande 70–75 % är sunnimuslimer. Med 40 miljoner shiamuslimer har Pakistan världens tredje största shiabefolkning efter Iran och Indien, men olyckligtvis är de en minoritet i sitt hemland, och det har blivit till en mardröm för dem.

Våld mot shiamuslimer har ständigt ökat, och enligt en rapport från Jinnah-institutet har våldet eskalerat under senare tid. Rapporten visar att antalet shiamuslimer som utsatts för dödligt våld mellan 2012 och 2015 är mer än 1900. (Se faktaruta nedan)

Fatima Bhutto, välkänd författare och en del av Pakistans berömda politiska familj Bhutto, menar att landet har blivit till ett spökland för minoriteter, särskilt för shiasamfundet. Det islamiska landet Pakistan har blivit en plats för krig mot minoriteter, särskilt shiamuslimer, samtidigt som det blivit en fristad för aktiva militanta grupperingar som numera aktivt verkar här.

Under den pakistanska diktatorn och generalen Zia ul Haqs tid vid makten blev militanta grupperingar allt starkare. De växte i antal och storlek och fick ekonomiska resurser att skaffa Kalashnikovs och ammunition från den pakistanska regeringen, eftersom general Zia beskyddade militanta grupperingar. General Zia sponsrade bland annat Anjuman e Sipah Sahaba, en sunnimuslimsk, militant grupp, uttalat anti-shia, som nu blivit till den beväpnade extremistgruppen Lashkar e Jhangvi (LeT).

Zias tid vid makten var en gyllene tid för extremister, eftersom Zia skyddade fundamentalister och utnyttjade medierna och hela regeringsmaskineriet till att sprida fundamentalism i landet. Zia ville konvertera Pakistan till en fundamentalistisk sunnistat.

Den beväpnade gruppen med en uttalad agenda att rikta in sig på shiamuslimer blev en rekryteringsgrupp för terroristgrupper som Al Quaida, talibanerna, LeT, LeJ och många andra extremistgrupper baserade i Pakistan och Afghanistan. Det finns många religiösa skolor i byarna på landsbygden som lurar invånarna att skicka sina barn till dem och ger dem viss ekonomisk hjälp. Barnen lär sig den heliga Koranen utantill, och de religiösa ledarna hjärntvättar dem till att en dag bli självmordsbombare.

Sunniextremisterna i antishiagrupperna som dödar shiamuslimer tvärs över hela Pakistan ser shia som enkla mål. Shiamuslimerna saknar beväpnade grupper som försvarar dem. Under de gyllene åren för terroristerna blev ledarna i sunniextremisternas grupper en del av det politiska etablissemanget, och ingick i militärstyret.

Den extrema delen Al Alami i Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), som siktar in sig särskilt på shiamuslimer, tog på sig flera bombningar i moskéer, riktade mord, och självmordsattacker på heliga platser för shiamuslimer (Imambargah). Bland dem som pekas ut som sekteristiska våldsgrupperingar är flertalet militanta sunnimuslimer, till exempel Lashkar-e-Jhangvi, Sipah-e-Sahaba, Tehrik-i-Taliban Pakistan (undergrupper till Al-Qaida) och Jundallah (undergrupp till den islamiska staten Irak och Levanten). Lashkar-e-Jhangvi har tagit på sig skulden till de flesta attackerna på shiamuslimer.

Lashkar-e-Jhangvi Al Alami har tydligt uttalat att det inte finns plats för fienderna till efterföljarna till profeten Muhammed i Pakistan, säger Ali bin Sufyan, gruppens talesperson. Enligt sunniextremistiska grupper är shiamuslimer inte muslimer.

Diskrimineringen i Pakistan gäller inte bara shiamuslimer, utan också ahmadier. Ahmadier pekas ut som icke-muslimer, något som också anges på deras id-handlingar och i passen. Staten Pakistan vill alltså att alla andra fraktioner ska ingå i en takfiristat, det vill säga en stat i staten för de otrogna. Terroristerna attackerade också sufier, hinduer och kristna. Representanter för dessa mördades i målinriktade attacker på platser för bön som tempel och kyrkor.

Shiaskribenter i Pakistan föreslår att shiasamfundet ska migrera, men frågan är vart? Varför kan de inte få leva i sitt eget land, den islamiska staten Pakistan?
Hela systemet i Pakistan måste göras om, och alla sunniextremister och terrorister måste bort från landet. All finansiellt stöd måste försvinna, och de religiösa skolorna stängas. Men den stora frågan är som vanligt: Vem tar det första steget?

Översättning Svante Nilsson

FAKTA
Övergrepp mot Shiamuslimer per år:

2010: En shiamuslimsk läkare skjuts ner i Karachi på väg till sjukhuset. Läkaren är en av de 183 som dödas i attacker direkt mot shiamuslimer, genom bombdåd i moskéer och genom sekteristiska gängbråk. 455 skadas.

2011: 136 människor mördas och 199 skadas av självmordsbombare i moskéer, genom riktade attacker mot shiamuslimer och dödsskjutningar av okända förövare i olika delar av Pakistan, särskilt i Karachi och Quetta.

2012: Ett våldsamt år där 399 shiamuslimer mördas, medan 439 skadas allvarligt i bombdådet under Arbeen (fyrtionde minnesdagen av imamen Husseins martyrdom), riktade attacker och skottlossning under sekteristiska bråk.

2013: Ännu ett våldsamt år där 504 från det shiamuslimska samhället mördas och 965 skadas allvarligt. Av de 504 skjuts de flesta ihjäl i riktade attacker mot shiamuslimer.

2014: 116 mördas, inklusive shiamuslimska tjänstemän, poliser, professorer och läkare. 116 skadas i bombattacker mot moskéer och skjuts ihjäl av okända gärningsmän.

2015: Höga shiamuslimska polistjänstemän, shiamuslimska homeopatiläkare, vice VD:n för Karachi Metropolitan Corporation är några av de 251 människor som dödas och 316 som skadas. Den allvarligaste attacken på shiamuslimer äger rum i Karachi i maj, där angriparna skjuter med automateld mot en buss full med shiamuslimer och andra minoriteter.

2016: 132 dör och 173 skadas i terroristattacker mot moskéer och mot riktade mål, inklusive shiamuslimers hus. I en nyligen genomförd attack dödas minst fem shiamuslimer, inklusive en kvinna, liksom en brittisk och en amerikansk medborgare, medan 11 skadas när beväpnade attentatsmän öppnar eld mot en folkmassa i Pakistans handelshuvudstad Karachi.

 

Print Friendly, PDF & Email
Rana Rizvi

Rana Rizvi är frilansskribent och har en master i journalistik från University of Karachi. Rana har fokus på sociala och politiska frågor och särskilt sådana som rör kvinnor, barn och miljö och har skrivit för pakistanska tidningar som Dawn, The News och Star Daily samt för tidningar i Indien, USA, Storbritannien och Sverige. Hon är bosatt i Toronto och arbetar även som tolk och på bank.