Val i Afghanistan beskrivs som milstolpe

Unga väljare i Jalalabad
Unga väljare i Jalalabad visar upp bläcket på fingrarna som tecken på att de har röstat. Foto: Giuliano Battiston /IPS
Beräknad lästid 3 minuter

Fler röstade i Afghanistans presidentval än någonsin tidigare. Samtidigt rapporterades om både hot och korruption.

Sju miljoner röstade i valet i Afghanistan, 58 procent av 12 miljoner röstberättigade, vilket är en ökning på 20 procent jämfört med de 5,6 miljoner som röstade vid valet 2009.

– Detta har skickat en tydlig signal att det afghanska folket vill ha en radikal förändring, som folket själv skapar, säger Wahidullah Amiri, professor i internationell straffrätt vid Nangarhar University i östra Afghanistan, landets näst största universitet med cirka 8 000 studenter.

”Det höga valdeltagandet var bortom alla förväntningar”

Entusiasmen efter valet är påtaglig. Det intygas av Abdul Nabi Basirat, professor i internationella relationer vid den statsvetenskapliga fakulteten vid Nangarhar University.

– Det höga valdeltagandet var bortom alla förväntningar – bortom det internationella samfundets, och vårt eget folks förväntningar, även mina egna. Valet är en milstolpe och visar att afghanerna tar ansvar för sin egen framtid. Vi stod emot talibanernas hot, säger professor Basirat.

Den afghanska regeringen använde över 350 000 soldater och poliser för att övervaka valet och den internationella säkerhetsstyrkan spelade en marginell roll, mycket mindre än under valet 2009. Talibanerna lyckades inte genomföra en enda storskalig attack i någon av de större städerna.

Naqibullah Saqeb vid statsvetenskapliga fakulteten vid Nangarhar University är nöjd.

– I stort sett så misslyckades talibanerna med att störa valprocessen. Deras misslyckande är en framgång för den afghanska regeringen. Många sa att det skulle vara svårt om inte omöjligt att genomföra valet på grund av den svaga regeringen och talibanernas styrka, men vi lyckades, säger Saqeb.

Talibanrörelsen har varit djupt splittrad

Talibanrörelsen har varit djupt splittrad inför valet och uppgav att de utfört 1 088 attacker riktade mot vallokaler och fordon som transporterat valmaterial. Den afghanska inrikesministern hävdade dock att 690 incidenter rapporterats.

I de städer och tätorter där säkerheten är bättre var valdeltagandet högre, medan det var lägre i den instabila sydöstra delen av landet.

Koshal Jawad, som studerar statsvetenskap, bor i ett område som armén och talibanerna strider om att ta kontroll över.

– Jag ville rösta, men kunde inte. Jag bor i distriktet Haska Mina (även kallat Dih Bala) som gränsar till Pakistan. Det senaste året har situationen blivit allt mer instabil i området. Talibanerna lät oss inte rösta, de stannade bilar och kontrollerade så att vi inte hade bläck på fingrarna, som är ett tecken på att man röstat.

– I områden med en sämre säkerhetssituation var valprocessen varken transparent eller tillförlitlig. Det finns tecken på anmärkningsvärda oegentligheter som hot, falska valsedlar och falska vallokaler i avlägsna och osäkra områden, säger Martine Van Bijlert vid Afghanistan Analysts Network.

Landets oberoende valkommission har tagit emot röster från 6 400 valcentraler och 20 000 vallokaler i landets 34 provinser. Kommissionen som ansvarar för att samla in rapporter om oegentligheter har tagit emot 3 000 anmälningar. Free and Fair Election Forum of Afghanistan har registrerat 10 000 fall av påstådda oegentligheter.

– Det står klart att oegentligheter har förekommit. Men i så begränsad omfattning jämfört med 2009 att det inte kommer att påverka valets legitimitet sett ur det afghanska folkets perspektiv, säger Wahidullah Amiri vid Nangarhar University.

Den 24 april ska det preliminära valresultatet redovisas och det slutgiltiga resultatet väntas presenteras den 14 maj. Om inte någon av kandidaterna får över 50 procent av rösterna kommer en ny valomgång att hållas.

När tio procent av rösterna räknats hade den förre utrikesministern Abdullah Abdullah som räknas som representant för den Norra alliansen fått 41,9 procent av rösterna medan den förra finansministern som även arbetat för Världsbanken, Ashraf Ghani Ahmadzai, fått 37,6 procent.

Giuliano Battiston /IPS

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو