Talibanernas självmordsbombare misslyckas oftare

 

Beräknad lästid 3 minuter

På senare tid har flera självmordsbombare i Pakistan misslyckats med sina attentat. Orsaken är enligt experter att flera av talibanernas bombexperter har blivit dödade, och att gruppens unga rekryter därför blir sämre utbildade inför sina dödliga uppdrag.

Den militära offensiven mot talibanerna i Pakistan har resulterat i att flera av deras bombexperter, som tränat unga män inför självmordsuppdrag, har dödats. Det har i sin tur lett till att de självmordsbombare som skickas ut i dag både har sämre utrustning och mindre kunskaper.

Ett exempel på detta är den misslyckade attack som genomfördes mot Peshawars internationella flygplats i mitten av december förra året.

Fordonet som de fem terroristerna färdades i sprängdes långt innan det nådde fram till säkerhetskontrollerna. Planen var att genomföra en självmordsattack inne på flygplatsen, säger den pensionerade arméöversten Khalid Shah till IPS.

Bara någon dag senare dödades fem andra personer som var ute på ett självmordsuppdrag, efter att de blivit uppehållna i byn Pawaka i närheten av Peshawar. De hade då misslyckats med att få kontakt med sina uppdragsgivare på grund av de hårda säkerhetskontrollerna. Enligt Shah hade de fem personerna skickats ut av talibanerna för att attackera en flygbas i Peshawar.

Enligt den pensionerade säkerhetsexperten och majoren Shehrayar Khan så har det fått stor effekt att militären har lyckats döda talibanernas bombexpert Badr Mansoor samt deras utbildare av självmordsbombare, Qari Hussain Mehsud. Enligt honom har detta lett till att talibanerna nu har fått betydligt svårare att slå till mot enskilda måltavlor.

– Talibanerna har försökt minska antalet civila offer i sina terroristattentat för att bara slå till mot soldater och medlemmar av Awami National Party och andra motståndare. Men det har de misslyckats med, säger Shehrayar Khan.

Talibanerna har blivit mycket hårt kritiserade för sina självmordsdåd som skördat många civila offer.

Bombexperten Qari Hussain Mehsud var enligt major Khan fram till sin död en mycket viktig person för talibanerna. Han utbildade nyrekryterade pojkar och unga män i vapen- och bombhantering, samt hjärntvättade sina adepter.

– De unga killarna i åldern mellan 10 och 18 år indoktrinerades med hjälp av videofilmer och föreläsningar där de fick höra att de skulle hamna i paradiset efter att ha dödat soldater och poliser vid självmordsattentat. Med hjälp av den metoden har talibanerna dödat hundratals ur säkerhetsstyrkorna, säger Khan.

Polisen Jamil Khan, som arbetar inom en specialstyrka, säger till IPS att två självmordsbombare som misslyckades med att utföra ett attentat i Peshawar i början av december förra året misslyckades just på grund av bristande utbildning.

I slutet av november förra året dödades en kvinna som skickats ut av talibanerna för att genomföra ett bombattentat mot en politiker, då hennes sprängladdning detonerade först efter att politikerns bilkonvoj hade passerat. Fem personer skadades samtidigt.

Talibanerna skickar nu ut outbildade personer som antingen grips i tid eller detonerar sina sprängladdningar vid fel tillfälle, säger Mian Iftikhar Hussain, som är informationsminister i den nordpakistanska provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

Enligt Shafqat Malik, chef för polisens bombavdelning i Khyber Pakhtunkhwa, så lyckades man under förra året förhindra fler än 700 olika sabotage som hade planerats av talibanerna.

– Talibanerna utgör inte längre samma jättelika hot eftersom de inte kan organisera samma typ av attacker som de kunde tidigare, säger Shafqat Malik.

Text: Ashfaq Yusufzai / IPS

Print Friendly, PDF & Email
Sydasien

Sydasiens redaktion publicerar kontinuerligt nyhetsnotiser från Nyhetsbyrån IPS.