Det har varit en stor dag idag

En dröm för många av Sydaisens medarbetare genom tiderna har I dagarna besannats. Efter många ändrade och framskjutna träfftider så kom vi till skott, Nätverkstan i Göteborg, och jag, Thomas Bibin:

Tidskriften Sydasiens fullständiga arkiv sedan första utgåvan 1977 och fram till idag kommer snart att lagras digitalt och vara sökbart i fulltext!

Så när vår förre redaktör Lars Eklund efterlyser en text han skrev om den kände indiske politiske skribenten och författaren Ajit Roy, som nyligen avlidit, så är han bara någon eller några månader för tidigt ute… Detta eftersom Roys krönikor i tidskriften Sydasien kommer att vara lätt åtkomliga via några enkla klick i datorn inom kort.

Ny och uppgraderad teknik på dataområdet förvandlar pdf-filer, dvs motsvarande fotokopior av tidskriftssidorna, till ocr-filer, dvs filer som är sökbara i fulltext. Än så länge är denna teknik inte helt och fullt utvecklad. Man (dvs jag…) måste korrekturläsa alla omvandlade ocr-sidor. Ett grannlaga jobb som handlar om 35 (årgångar) x 4 utgåvor x minst 30 sidor, dvs minst ca 4.200 sidor… Ett fint och hyfsat omfattande bildmaterial gör jobbet lite lättare.

Hela arbetet med detta kommer att göras på Medieverkstäderna i Lagerhuset, mellan Järntorget och hamnen i Göteborg. Där blev jag idag handledd av bl a Tidskriftsverkstans Carl Forsberg som kommer att bli min värd i processen. Flera av hans kollegor drogs med i diskussionerna och testandet av några inscannade sidor ur premiärnumret, 1/1977.

Med denna krönika vill jag stolt förkunna att mycket snart kommer Sydasiens fullständiga arkiv med originella artiklar reportage och krönikor från starten finnas tillgängligt genom några klick via sydasien.se !

Thomas Bibin, en av grundarna till tidskriften Sydasien 1977.

Thomas Bibin
Thomas Bibin

Thomas Bibin är född 1946 i Stockholm. Han är sociolog (Göteborgs Universitet), journalist (Dramatiska Institutet), fotograf/kopist 1962-1966 och arbetade för Sveriges Radio 1978-2007. Thomas har rapporterat från Sydasien sedan slutet av 70-talet, och var en av grundarna till tidskriften Sydasien vid starten 1977. Under många år var han tidskriftens ansvarige utgivare. Författare till två böcker om Sri Lanka.

Inga kommentarer än.

Kommentarer är avstängda.

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv