Barnarbete och fattigdom: två sidor av samma sak

Situationen för tjänstefolk i Pakistan är mycket dålig och blir ständigt värre eftersom deras situation inte omfattas av lagstiftningen i landet. Pakistans minister för mänskliga rättigheter, Shireen Mazari, har tweetat några gånger om Kinza och försökt säkerställa att den pakistanska regeringen vidtar åtgärder mot förövarna.
Situationen för tjänstefolk i Pakistan är mycket dålig och blir ständigt värre eftersom deras situation inte omfattas av lagstiftningen i landet. Pakistans minister för mänskliga rättigheter, Shireen Mazari, har tweetat några gånger om Kinza och försökt säkerställa att den pakistanska regeringen vidtar åtgärder mot förövarna. Foto: Shireen Mazari Facebook fanpage
Beräknad lästid 6 minuter

Januari 2019: kroppen efter en 16-årig flicka hittas i avloppssystemet i Lahore i Pakistan. Hon har utsatts för grym tortyr och mördats. Hennes namn var Uzma och hon hade varit tjänsteflicka i ett hus i Naeem i Iqbal Town under de senaste åtta månaderna. Från början gällde polisärendet kidnappning, men när man fann hennes kropp ändrades brottsrubriceringen till mord.

Uzma hade utfört en fruktansvärd kriminellt handling: hon hade stulit en bit mat från sin arbetsgivares dotters tallrik, för hon var hungrig. För det slog hennes arbetsgivare henne våldsamt i huvudet med en metalltallrik ett flertal gånger. När flickan förlorade medvetandet försökte hennes arbetsgivare återuppliva henne genom att ge henne elektriska stötar. Uzma hade drabbats av hjärnblödningar, och arbetsgivaren och hennes två kvinnliga arresterades för mord på Uzma.

Oktober 2017: Den elvaåriga tjänsteflickan Kinza misshandlas våldsamt av sin kvinnliga arbetsgivare och hennes man. Hon har svultit och misshandlats med ståltrådar, livremmar och rep under två år. Kvinnan har stått på hennes bröstkorg och slagit henne regelbundet om hon somnat. Skälet till att hon också misshandlades av arbetsgivarens man var att hon stulit en kaka. Kinza kunde inte röra på axlarna och hennes armar gjorde ont när hon rörde sig. Hennes far skrev under ett falskt frikännande för arbetsgivaren eftersom han utsatts för stor press. Så småningom kunde Kinza rymma från arbetsgivarens hus.

Pakistans minister för mänskliga rättigheter, Shireen Mazari, har tweetat några gånger om Kinza och försökt säkerställa att den pakistanska regeringen vidtar åtgärder mot förövarna. Däremot verkar hon inte förstå att Kinza inte är det enda barnet som utsätts för tortyr och extrem misshandel av sina arbetsgivare. I Pakistans finns uppskattningsvis 11 miljoner barnarbetare, och drygt 70 procent av dem är flickor som arbetar i hushåll. Situationen för tjänstefolk i Pakistan är mycket dålig och blir ständigt värre eftersom deras situation inte omfattas av lagstiftningen i landet.

I Pakistan skickar familjer från fattiga områden i Sindh och södra Punjab iväg sina nio- och tioåriga barn för att arbeta. Att anställa hushållshjälp är vanligt i medel- och överklassen i Pakistan. Flickor hjälper till med matlagning, disk, tvätt och barnpassning, liksom med mycket annat hushållsarbete. Några jobbar ett par timmar om dagen, andra lever med familjen för att tjäna till livsuppehället.

Många utsätts för ren tortyr, misshandel, förödmjukelser, och blir utnyttjade, dödade. Unga flickor våldtas av sina arbetsgivare eller männen i hushållet. Men ingen säger något trots att alla vet vad som pågår.

Enligt en rapport om barn som arbetar i hushåll i Pakistan har bara 41 fall av gravt torterade och misshandlade barn inrapporterats, men mörkertalet är oändligt stort. Av de runt 11 miljoner barnarbetarna i landet är 8,5 miljoner flickor som oftast arbetar i hushåll, medan pojkarna arbetar i verkstäder, tegelbruk, cykelaffärer, matvaruaffärer och på andra ställen.

Fazela Gulrez, aktivist för barns rättigheter har dessutom påpekat att det verkliga antalet barnarbetare, inklusive barn som arbetar i hushåll, är svårt att säkerställa. “Det har inte genomförts någon undersökning om barnarbete i Pakistan sedan 1996”, säger hon. Antalet barnarbetare ökar mycket snabbt på grund av fattigdom och rådande ekonomiska villkor.

Låga löner, långa arbetsdagar, inga raster. “Det värsta är antagligen att de här barnen förlorar all sin integritet och självkänsla, liksom möjligheten till utbildning och ett hälsosamt liv. Många barnhushållsarbetare lever skilda från sina föräldrar och syskon, helt isolerade, tillsammans med människor som ser på dem som jordens avskum”.

I Pakistans huvudstad Islamabad, har en tolvårig flickas fall offentliggjorts. Hon har inte fått komma hem på besök under fyra år. Hon har torterats med heta knivar och piskats med läderbälten. Hennes arbetsgivare är nu föremål för en polisundersökning.

Januari 2012: elvaåriga Shan Ali stryps till döds. Han satt barnvakt åt sin arbetsgivares sju månader gamla son. I en redogörelse för vad som hänt påstod arbetsgivaren att pojken tagit sitt liv. Men efter att obduktionsrapporten färdigställts medger arbetsgivaren Atiya att hon hade försökt sova, och att Shan inte tagit hand om hennes son, och därför hade hon strypt honom till döds.

Det här är några av de få fall där arbetsgivaren har arresterats av polisen, men i de flesta fall spelar mutor en stor roll. Inflytelserika familjer kommer undan den här typen av fall genom att ge offren och offrens familjer en summa pengar och på så sätt tysta dem.

Tayyaba, en flicka som arbetade i hushållet hos en domare, torterades under 2016 av domarens hustru. Enligt anklagelserna brände hon flickans hand för att en sopkvast hade försvunnit, och låste in henne i ett förråd. En granne tillkallade myndigheterna och en polisrapport upprättades. Under rättegången framträdde flickans far och förlät domaren och hans hustru för att de torterat flickan, varpå domarens och hans hustru släpptes mot borgen.

Den tolvåriga hushållsarbetaren Tehmina knuffades ut från en balkong av sin arbetsgivare när hon frågade om sin lön, eftersom hon inte hade fått ut lönen på flera månader. Hennes rygg skadades, och hon förlamades. Hennes far fick en mindre kompensation och åtalet mot arbetsgivaren lades ner. Efter ett par månader dog Tehmina på grund av sina skador och för att hon inte fått rätt behandling.

Sådant här händer i hem för medelklassen och de övre klasserna, till exempel hos domare, rådsmedlemmar, läkare, ingenjörer, feodalherrar, affärsmän, inflytelserika och välutbildade familjer.

Olyckligtvis är verkligheten sådan att moral och mänsklig medkänsla inte existerar alls i de här hushållen i Pakistan. Deras sätt att uppträda är skamligt, de är som ett slags människoliknande barbarer i vårt samhälle.

Det finns inga lagar som skyddar barnarbetare från att utnyttjas, misshandlas och torteras av sina arbetsgivare. I Pakistans strafflagar sägs att barnarbete är förbjudet, men det är bara lagar som finns på papper. År 2017 gjorde landet en liten ansträngning för att få bort de värsta oarterna av barnarbete.

I provinsen Sindh tog man fram lagen om förbud mot barnarbete, Prohibition of Employment of Children Act, och den säger att man måste vara minst 15 för att kunna anställas och minst 19 för att få arbeta i riskfyllda yrken.
Nyckelfrågan är ändå hur barnarbete ska kunna tas bort helt från landet när inflationen ökar från dag till dag.

Premiärministern Imran Khan sa i sitt första tal efter att han svurit ministereden att han ville skapa en stat i stil med Medina i Saudiarabien, där styresmannen eller kalifen såg till att ingen var hungrig när den gick till sängs.

Det är en olycklig tragedi för Pakistan att regeringar kommer och går men politikerna aldrig gör något konkret för att människornas liv ska bli bättre. De ser bara till att den egna finansiella situationen ständigt blir bättre och att deras förmögenheter ökar. De lovar mycket åt allmänheten under valkampanjen, sedan gör de inget mera.

Inga regeringar utom Imran Khans har lovat göra om Pakistan till ett Medina, och barnarbetarna utnyttjas och drabbas av misshandel och ren tortyr. Om man inte eliminerar fattigdomen och istället utbildar människorna kommer barnarbetet aldrig att utrotas.

Översättning och textbearbetning: Svante Nilsson

Print Friendly, PDF & Email
Rana Rizvi

Rana Rizvi är frilansskribent och har en master i journalistik från University of Karachi. Rana har fokus på sociala och politiska frågor och särskilt sådana som rör kvinnor, barn och miljö och har skrivit för pakistanska tidningar som Dawn, The News och Star Daily samt för tidningar i Indien, USA, Storbritannien och Sverige. Hon är bosatt i Toronto och arbetar även som tolk och på bank.