Om världens alla epidemiologer inte redan studerat Bhutans framgångsrika strategi under pandemin bör de ta och göra det. Bhutankännaren Alf Persson beskriver här landets plan för vaccination – en berättelse om framgång på självaste Världshälsodagen.
Bhutan hyllas och lyfts fram som ett framgångsexempel när det gäller förmågan att motverka spridning av coronaviruset (se mer i faktaruta, sist i artikeln). Kampanjen för att vaccinera befolkningen är nästa kapitel i berättelsen om landet som bara har ett enda registrerat dödsfall med covid-19.
Den första vaccinleveransen på 150 000 doser Covishield (AstraZenecas vaccin som ger skydd mot covid-19, tillverkad av Serum Institute of India), en gåva från Indien, anlände 20 januari. Redan tidigare hade regeringen förberett en genomarbetad, heltäckande vaccinationsstrategi och vaccineringsplan, som uppdaterats och reviderats i realtid flera gånger, och beräknades mobilisera runt hälften av landets sjukvårdspersonal.
Grundtanken var att vänta tills man hade tillräckligt med vaccin för en första dos till alla.
Grundtanken var att vänta tills man hade tillräckligt med vaccin för en första dos till alla i målgruppen 15 år och äldre (med undantag för gravida och personers med allvarliga sjukdomar, och till att börja med från 18 år), totalt 533 000 personer.
Man avvaktade också en del för att låta läkemedelsmyndigheten göra en egen bedömning och ett mindre antal provvaccinationer, men också enligt premiärministern för att undvika den tredje månaden i traditionella kalendern, som enligt konsultation med centrala munksamfundets astrologer bedömdes som ogynnsam för start.
En andra omgång med 400 000 doser från Indien anlände 22 mars. På två dagar hade man distribuerat vaccinet ut till alla distrikten, med hjälp även av flyg och helikopter, där de välkomnades av munksamfunden med rituella reningsceremonier för att rensa bort eventuell negativ energi. Då hade 1200 vaccinationsställen förberetts, grupperade i 430 kluster vart och ett bemannat med en läkare, plus annan sjukvårdspersonal och medhjälpare.
Fem dagar senare startade den landsomfattande sjudagarskampanjen, med mål under veckan vaccinera alla i målgruppen som redan under veckorna innan registrerat sig, runt 500 000 personer.
För att säkerställa att kampanjen skulle gå utan problem hade centrala munksamfundets astrologer rekommenderat att den första att bli vaccinerad när kampanjen officiellt öppnade för allmänheten skulle vara en kvinna född i apans år, vilket på grund av tolvårscyklerna i praktiken betydde en 30-åring. Detta skedde i alla tjugo distrikten, och även lokalt på många vaccinationsställen. I Mongar var kungen, på turné, närvarande.
Per 2 april, den sjunde dagen och officiella slutet på kampanjen, hade drygt 453 000 personer vaccinerats, det vill säga 85 procent av initiala målgruppen (och alltså ungefär 60 procent av hela befolkningen), motsvarande ett genomsnitt på nästan 65 000 personer per dag. Bhutan är bland de bästa i klassen igen.
Som jämförelse, i Sverige har hittills drygt 14 procent av målgruppen 18 år och äldre fått åtminstone en spruta, med ett genomsnitt den senaste tiden på ungefär 40 000 personer per dag. Vaccineringen i Bhutan har dock inte pausats, utan fortsätter i en lugnare takt om några tusen per dag.
Men detta är ju fortfarande bara steg 1. Regeringen valde att inte först säkerställa tillräckligt med doser för den andra omgången efter tidigast två till tre månader – viktigast var att snabbt få igång massvaccination.
Förhoppningen är att även då få merparten av doserna från Indien, men även ytterligare doser från bland andra internationella Covax-initiativet under året. Även om Indien skulle vidhålla allmänna exportrestriktioner är det föga troligt att det skulle gälla Bhutan.
Indiens insats är inte bara ett uttryck för landets vaccindiplomati (under biståndsinitiativet ”Vaccine Maitri”), utan en del av Indiens strategiska vänskap med Bhutan med omfattande och långvarigt stöd på alla områden sedan decennier.
Läs mer Hur Bhutan hanterade coronapandemin
Bhutans remarkabla hantering av pandemin har med rätta uppmärksammats internationellt, till exempel i en artikel i The Atlantic i februari, en artikel som även publicerades på fyra helsidor i Svenska Dagbladet på långfredagen.
Då texten om Bhutans hantering av coronapandemin skrevs för Sydasiens årsbok (#1 2021) tidigare i år (21 januari) hade Bhutan haft 851 bekräftade fall, varav ett dödsfall. När den här texten skrivs (6 april) är antalet bekräftade fall 896, varav 25 aktiva, alla importerade fall, och fortfarande bara ett dödsfall.
På Världshälsodagen uppmärksammar hälsoministeriet i Bhutan tilldragelsen på den officiella sidan på Facebook. Där kan också den tecknade filmen om vaccinering i landet ses.
Världshälsodagen, den 7 april, är en av alla officiella FN-dagar. Temat för världshälsodagen 2021 handlar om ”att bygga en rättvisare och mer hälsosam värld” (se WHO:s text om Världshälsodagen 2021) och med särskild koppling till den pågående pandemin. Läs mer om världshälsodagen i stort hos WHO, där det givetvis också finns omfattande information kring coronapandemin. I Sverige uppmärksammar Folkhälsomyndigheten inte Världshälsodagen 2021 på webbplatsen FoHM.se.
/Redaktionen Sydasien