Stora insatser krävs för eldhärjade flyktinglägret

Flyktinglägret Cox’s Bazar i Bangladesh
Berörda människor i flyktinglägret Cox’s Bazar (arkivbild). Foto: Sk Hasan Ali /Shutterstock
Beräknad lästid 2 minuter

Efter branden i flyktinglägret Cox’s Bazar i Bangladesh i början av veckan är 15 människor bekräftat döda, 400 saknas och 500 är skadade. Tiotusentals rohingyer står nu utan hem när monsunperioden närmar sig.

Ett tomt skal är allt som återstår av byggnaden som tidigare inrymde en dygnet-runt-öppen hälsoklinik för 55 000 personer i flyktinglägret Kutupalong. Detta efter den omfattande brand som bröt ut på måndagen.

Byggnader som tidigare huserade närmare 45 000 rohingyer är nedbrända – och nu är behovet av att snabbt återuppbygga både hälsocentralen och flyktingarnas bostäder akut, både med tanke på den rådande pandemin och att regnperioden är på ingång.

En samling humanitära organisationer uppger i ett uttalande att fler än 500 personer skadades i samband med branden, medan 400 människor fortfarande saknas.

FN-organisationen IOM, som drev hälsocentralen, påpekar att brandkatastrofen gör det ännu svårare att hantera coronapandemin – och att återuppbyggnaden måste inledas snabbt.

Branden, vars orsaker ännu är okända, spreds även vidare till andra närliggande lägerområden innan den hejdades och enligt IOM har en majoritet av de boende i de lägren drabbats.

Många av de muslimska rohingyer som bor i lägren har befunnit sig där sedan de drevs på flykt från hemlandet Myanmar 2017, efter att landets militär hade inlett en brutal offensiv mot minoritetsgruppen.

Tidningen Daily Star i Bangladesh rapporterar om branden i lägret (engelsk text i länkade artikeln, speakerröst på bengali i klippet ovan).


Läs mer Om branden i Cox’s Bazar

Bland andra BBC har rapporterat inifrån flyktinglägret, bland annat genom fotografen Saiful Arakani, som arbetar som volontär i lägret. Enligt BBC har 45 000 av flyktingarna i lägret nu blivit av med sina tillfälliga bostäder. Uppemot 10 000 av de enkla botäderna är antingen helt förstörda eller allvarligt skadade. Enligt FN:s flyktingorganisation IOM har en miljon dollar utlovats i snabbt krisstöd från IOM:s egen krisfond, men ytterligare 20 miljoner dollar behövs för att tillgodose grundläggande behov. /Redaktionen Sydasien

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو