Sydasien #1 2022 går på djupet i regionens åtta länder

Sydasien #1 2022
Sydasien nr 1 2022 trycks i dagarna. På omslaget: Maldiverna. Foto: Vladislav Klimin /Shutterstock
Beräknad lästid 2 minuter

Sydasiens första nummer för 2022, vår ”årsbok”, trycks idag. Det finns alltid möjlighet att prenumerera – 250 kronor för fyra nummer. Sydasien är en unik tidskrift om en fascinerande region, åtta spännande länder att följa i vått och torrt.

Efter en hektisk tid skickar vi från redaktionen idag 122 sidor till tryckeriet. Nummer 1 är vår ”årsbok 2021” – vi ger alltså ut den både som bok och tidskrift. På så sätt ska den hamna i hyllorna och vara en sorts tidsspegel för året som gått och säga något om det 2022 som vi till största del fortfarande har framför oss.

Sammanlagt har vi 13 längre texter (och en hel del sidomaterial), som inte tidigare publicerats på Sydasien.se. Inte minst blir det flera texter om Bangladesh, regionens yngsta nation, som fyllde 50 år i december 2021. ”Made in Bangladesh” har blivit något av ett signum för landet, som också brottas med såväl miljöförstöring som effekter av klimatförändring.

I vanlig ordning har vi också flera texter om Indien, regionens gigant. Vaccindiplomati, dalitlitteratur och protesterna mot nya jordbrukslagar som i december slutade i framgång för de indiska bönderna är ämnena som beskrivs på djupet.

Sydasien #1 2022
Sydasien #1 2022. Beställ här!

Förstasidan pryds av en bild från Maldiverna, tagen 2021 vid Velassaru resort. Önationen öppnar 2022 för turism på fler öar. Nu ska maldivier kunna hyra ut sina hem, ett rum eller till och med öppna ett eget guesthouse. På så sätt ska delar av övärlden som hotas av total avfolkning kunna få nytt liv. Men det väcker också nya frågor, som lokalbefolkningen nu försöker gå till botten med.

Lubna Hawwa, som har rötterna i Maldiverna och bodde där så sent som förra året, men numera är tillbaka i Sverige, har pratat med öbor om hur de ser på möjligheter och utmaningar i att ta emot turister på öar dit turister hittills inte kommit. Vanligen bor turisterna på särskilda resort-öar.

Kvinnliga boskapshandlare i provinsen Sindh i Pakistan ska bana vägen för fler genom ett nytt projekt.

Sri Lanka har haft ett tufft 2021, med en fartygsförlisning vid sydvästra kusten som slutade i utsläpp och miljökatastrof och ekonomin som är ett stort orosmoln, för såväl privatpersoner som för regeringen.

Bhutan, ett annat land som sällan omnämns i svenska medier, har på ett otroligt sätt lyckats hålla coronavirusets verkningar på en mycket låg nivå, men 2021 kom bara en turist till landet, som vanligen är beroende av turistnäringen för ekonomin.

Det historiska året för Afghanistan summeras. Ökningen av pandemirelaterat våld i Nepal som drabbat kvinnor och barn analyseras.

Väl mött till ett nytt år med Sydasien, här på Sydasien.se och i tryck!

Läs mer | Prenumerera och beställ

Prenumerera/köp/medlem

Print Friendly, PDF & Email
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.