Sommarläsning i Sydasien

Ramayana i svensk översättning 2016
Såväl den tidigare utgivna Mahabharata och den nu aktuella Ramayana är återberättade och översatta till svenska av engelsmannen Kenneth Anderson och utgivna av Puri Förlag 2016. Foto: Johanna Sommansson
Beräknad lästid 2 minuter

När Sverige äntligen står i blom vill jag som redaktör passa på att tipsa er läsare om att det vackra eposet Ramayana nu finns på svenska. Det kan bli en av de böcker som i sommar följer er till lantställen, skärgårdsöar, skogar, fjäll eller vart ni än styr kosan. Boken recenseras i Sydasien inom kort. Tills dess: följ Sydasiens tre sommarkrönikörer.

I sommar får vi njuta av våra tre sommarkrönikörer (klicka på bilderna nedan för att se deras artiklar):

Elin ThorsenReligionsvetaren Elin Thorsén som har en masterexamen i Indisk filosofi och religion vid Banaras Hindu University. Hennes väg till Varanasi har gått via konst- och religionsvetenskapliga studier i Göteborg kombinerade med längre resor i Indien. Hennes intressen rör sig främst kring samtida hinduism i relation till globalisering och hon skriver för Sydasien om spännande möten med gurus och indisk andlighet, livsåskådning och självupplevda satsanger.

Sarah AnwarNästa sommarkrönikör är analytikern Sarah Anwar som kan sitt Bangladesh. Sarah Anwar är nationalekonom, statistiker och analytiker med flera års erfarenhet från ILO och FN. Hon har bott i nio länder och talar sju språk. Hon som mångfaldsstrateg och utbildare på Diversity Group. Sarahs passion att arbeta emot den strukturella diskrimineringen på arbetsmarknaden, bygga inkluderande organisationer och utmana exkluderande strukturer och normer. Hon skriver för Sydasien på temat genus i Bangladesh.

 

Rohit BhatiaSist men inte minst har vi vår mumbaiwallah Rohit Bhatia som är vass på populärkultur och Indien. Rohit Bhatia är journalist och frilansskribent, född och uppvuxen i Bombay (Mumbai) där han arbetat som reporter för olika tidskrifter och dagstidningar. Han har MA i Engelsk Litteratur. För Sydasien är han en vass samhällskritiker som behandlar ämnena indisk politik, klimat och alternativ kultur.

 

Jag som redaktör är oerhört stolt över våra sommarkrönikörer och de skribenter som har skrivit för oss under våren, ni gör Sydasien levande och jag är alltid lika exalterad när publiceringarna sker på vår nya webb. När jag ändå har ordet vill jag även passa på att välkomna alla nya läsare, det är så härligt att se att ni blir fler och fler.

Själv ska jag se barnen leka och njuta av Sverige när det är som bäst – när allting står i blom.

Glad sommar!

P.S. Följ oss gärna på FB (Facebook.com/Sydasien)

Print Friendly, PDF & Email
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson var redaktör för Sydasien 2010–2019. Indolog i botten, med BA i Indologi och en MSc i Socialantropologi med flertalet fältarbeten i Indien, Sri Lanka och Nepal. Johanna brinner för mänskliga rättigheter specifikt funktionsrättsfrågor, jämställdhetsfrågor och HBTQIA++ frågor i Sydasien och i Sverige.