Skolbarnen konfliktens dolda offer

Pakistanska barn
Många pakistanska barn håller på att tappa hoppet om att få komma tillbaka till skolan. Foto: IPS
Beräknad lästid 3 minuter

Sedan 2001 har skolor i den nordpakistanska provinsen Fata i Pakistan varit utsatta för attacker från extremister som är motståndare till modern utbildning. Hundratusentals elever har blivit utan skolgång till följd av den ständigt pågående konflikten mellan regeringsstyrkor och talibaner.

Många tusentals barn i denna region tvingas leva bland ruinerna av sina tidigare hem eller i flyktingläger – berövade sin rätt till utbildning eftersom skolbyggnaderna bombats sönder eller förvandlats till tillfälliga flyktingläger.

Attackerna mot skolorna inleddes 2001 då många talibaner flydde över gränsen från Afghanistan för att undgå USA:s invasion. Här började extremisterna införa sina egna regler, däribland ett förbud mot sekulär “ickemuslimsk” utbildning.

Situationen har ytterligare förvärrats efter att landets armé i juni i år inledde en offensiv i regionen norra Waziristan – vilken resulterat i att nästan ytterligare en miljon människor tvingats på flykt, och mängder av barn tvingats lämna sina skolor.

Under det senaste decenniet har talibaner skadat eller förstört närmare 750 skolor i Fata

Under det senaste decenniet har talibaner skadat eller förstört närmare 750 skolor i Fata, varav 422 var flickskolor. Enligt Ishtiaqullah Khan, biträdande chef för provinsens skolmyndigheter, har det lett till att närmare 50 procent av barnen i Fata tvingats avbryta sin skolgång. Enligt Khan har detta drabbat närmare 518 000 barn.

Även innan den senaste offensiven tvingades mängder av barn hoppa av skolan i samband med att deras familjer flydde från talibanerna till säkrare områden.

De flesta som nu flytt från norra Waziristan har tagit sig till grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa, där de lever i stora flyktingläger. För de lokala myndigheterna handlar det i första hand om att se till att flyktingarna får tillgång till mat, husrum och sjukvård.

Många barn har tappat hoppet om att kunna återvända till skolan

Satsningar på skolor hamnar längre ner på prioriteringslistan och mängder av barn har börjat tappa hoppet om att någonsin kunna återvända till skolan.

Ahmed Ali är en av dem som tvingats på flykt. Han är pappa till tre döttrar och hade förhoppningar om att de skulle erbjudas plats i en tillfällig skola när de anlände till flyktinglägret i distriktet Bannu. Men så har det inte blivit.

– Det finns inga möjligheter för mig att se till att de får gå i skolan, beklagar han sig för IPS.

Enligt en bedömning gjord av FN erbjuds bara knappa två procent av barnen i flyktinglägren någon form av utbildning.

Samtidigt har flyktingströmmen även satt det lokala skolsystemet i Bannu under hård press. I regionen gick tidigare bara 37 procent av barnen i skolan, men nu kommer sannolikt den siffran att sjunka ytterligare. Detta eftersom en majoritet av regionens skolor nu används som tillfällig inkvartering för många av de drygt 520 000 flyktingar som har anlänt.

Den första september avslutas sommarlovet i Pakistan, och en ny termin ska inledas på landets skolor. Men trebarnspappan Hamidullah Wazir, vars hela familj nu bor i ett klassrum, säger att få av flyktingarna är redo att flytta ut eftersom de inte har erbjudits några alternativ.

– Så länge myndigheterna inte erbjuder oss något annat kan vi inte flytta härifrån, säger han till IPS.

Redan tidigare bodde det över två miljoner människor i Khyber Pakhtunkhwa som under det senaste decenniet tvingats fly från sina hem på grund av talibanerna. Många av dessa flyktingfamiljer har under många år kämpat för att deras barn ska kunna gå i skolan.

– En hel generation har blivit berövad sin skolgång på grund av talibanerna, säger fyrabarnspappan Osama Ghazi till IPS.

Delstatens informationsminister Mushtaq Ghani säger att myndigheterna arbetar med frågan.

– Vi vill inte att dessa barn ska vara utan skolgång. De har fått lida mycket på grund av talibanerna och har inte råd att vara borta från skolan längre, säger han till IPS och tillägger att myndigheterna i samarbete med olika FN-organ har som målsättning att kunna erbjuda barnen i Bannu avgiftsfria skolor.

Text: Ashfaq Yusufzai | IPS

Print Friendly, PDF & Email
Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.