Sällsynt tillfälle att ta in Indiens klassiska musik

Stockholm Sangeet konsert på Södra Teatern i Stockholm 15 oktober 2023.
Se Fotogalleri 12 Foton
Hassan Haider Khan på shahnai, Subhen Chatterjee på tabla och Vidushi Mita Nag på sitar. Foto: Johan Mikaelsson
Stockholm Sangeet konsert på Södra Teatern i Stockholm 15 oktober 2023.
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Stockholm Sangeet 2023
Beräknad lästid 2 minuter

Klassisk indisk musik av högsta rang hör inte till vanligheterna i Sverige, men tillfälle gavs vid Stockholm Sangeets huvudkonsert på Södra Teatern. Sydasien fanns på plats bland seriösa kännare för att ta in Indiens klassiska musikaliska själ.

Den här skribenten, som inte är allt för kunnig i klassisk indisk musik, utan mest har tagit in genren passivt, inte minst genom film, det ska tydligt understrykas, uppskattade särskilt musikernas pedagogiska inslag.

I inledande tal och i mellansnacken berättade musikerna om bakgrunden till musiken och de olika styckena och om skillnader mellan nordindisk och sydindisk, samt klassisk respektive semiklassisk musik – eller ”allt är klassiskt”. Det blir alltså inte bara en konsert, utan också en introduktion till genren.

På programmet stod tre akter. Först ut var dansaren Anamika Saha, som dansade Odissi-dans, en av de kända klassiska indiska dansformerna. Hennes inledande nummer följdes av karnatisk musik av J.A. Jayant på bansuri och K. Sai Giridhar på mridangam.

Huvudakten och den längsta spelningen för kvällen stod Divine Trio för, med Vidushi Mita Nag på sitar, Hassan Haider Khan på shahnai och Subhen Chatterjee på tabla.

För att se utförligare beskrivningar är det bara att gå till Stockholm Sangeets webbplats, stockhomsangeet.se. Klart är att dessa namnkunniga musiker med gedigen bakgrund är kända över hela Indien och i den indiska diasporan. De har lyssnare i hela världen och når en bredare publik, vilket visade sig i Södra Teatern, där uppskattningsvis ett par hundra personer fanns på plats för att ta in toner och atmosfär.

Subhen Chatterjee förtydligade att den instrumentala musiken har sina rötter i sång:

– Allt som vi spelar på våra instrument, det kan vi också sjunga.

Och visst gav kvällen en unik konsertupplevelse. Variationerna på olika teman i musikstyckena, det djupa samspelet mellan musikerna – upprepningar och vidareutveckling – ger möjligheter att sjunka in i musikens känsla.

Och som Subhen Chatterjee sa avslutningsvis efter att tonerna svävat färdigt i salongen:

– Fred! Bara musiken kan förena oss människor. Så ge ert stöd till alla sorters bra musik.

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.