Protester mot ökad intolerans mot Indiens minoriteter

Protest för minoriteters rättigheter i Delhi i mars 2020.
En ung indisk kvinna vid protester i Delhi 2020 mot de nya medborgarskapslagarna, CAA. Foto: Rohit Bhakar
Beräknad lästid 3 minuter

Organisationer varnar för det växande antalet attacker som riktas mot Indiens minoritetsgrupper. Samtidigt protesterar många kvinnogrupper från olika delar av världen mot den växande intoleransen i Indien.

Kritiker menar att de attacker som riktas mot Indiens religiösa minoriteter fortsätter att förvärras. Ett av de senaste fallen gäller en högt uppsatt medlem av ett hindunationalistiskt högerparti som vid ett möte i staden Haridwar nyligen talade om mord på muslimer som en metod för att skydda landet och hinduismen.

Det fick Roop Rekha Varma, tidigare biträdande rektor vid Lucknows universitet, att tillsammans med en kollega polisanmäla flera av de politiker som deltog vid mötet.

– Medborgarnas trygghet är det viktigaste för en nations säkerhet, säger Roop Rekha Varma till IPS.

Hon säger sig vara chockad över det hat som på senare tid har riktats mot landets muslimska befolkning – och inte minst mot muslimska kvinnor.

Även Sunita Viswanath, ordförande för den USA-baserade organisationen Hindus for Human Rights, är mycket oroad över utvecklingen. Som exempel nämner hon hur en statlig högskola i delstaten Karnataka nyligen nekade kvinnliga muslimska studenter att delta på föreläsningar om de bar huvudduk. En händelse som nu är under rättslig utredning.

Tillsammans med flera andra amerikanska medborgarrättsorganisationer arbetar Hindus for Human Rights för att USA:s politiker nu ska agera mot Indien på grund av behandlingen av muslimer. Sunita Viswanath menar att omvärlden måste inse att utvecklingen i Indien är på väg åt helt fel håll.

Saumya Bajaj, vid medborgarorganisationen GNEM i Delhi, säger att de hatiska budskap som sprids i Indien ”har gått in på en överväxel”.

– Den metod som vi kan använda oss av för att bemöta det organiserade hatet är att förbli lojala med landets väbelprövade sekulära hållning, säger hon till IPS.

”Att trakassera muslimer och kristna tycks vara den nya normen. Som medborgare kan vi inte längre vara tysta åskådare till denna makabra hyllning av hatet”, skriver GNEM i en kampanj, där de uppmanar fler att engagera sig mot den växande intoleransen.

Författaren Nayantara Sahgal, 94, konstaterade nyligen i en intervju att hon inte längre kan känna igen sitt land

GNEM uppmanar polisen att utreda alla övergrepp som drabbar landets minoritetsgrupper, även de som sprids via nätet.

Den internationellt uppmärksammade författaren Nayantara Sahgal, 94, konstaterade nyligen i en intervju att hon inte längre kan känna igen sitt land:

– Det känns som ett annat land, fullt av hat och exkludering. Demokratin är på snabb nedgång, och detta är förfärande. Men vi kan inte vara tysta och som författare måste jag tala klarspråk, säger den tidigare ordföranden för PEN International.

Indien har sedan 2014 styrts av det hindunationalistiska regeringspartiet BJP och kritiker menar att landets minoritetsgrupper med tiden blivit alltmer utsatta.

Författaren Arundhati Roy, den första indier som vunnit Bookerpriset, uppger att hon är orolig för att hindunationalismen kommer driva fram en splittring av Indien.

I den folkrikaste delstaten Uttar Pradesh har muslimska män som är gifta med hinduiska kvinnor trakasserats av mobbar, men även gripits av polisen på senare tid. Och mängder av muslimska kvinnor har drabbats av nätbaserade hatkampanjer.

Sabika Naqvi är engagerad inom den sydasiatiska konstnärsgruppen Fearless Collective (fearlesscollective.org) som vill stärka samhörigheten mellan människor, bland annat genom att sprida konst på offentliga platser. Hon säger att landets muslimska kvinnor numera dagligen riskerar att utsättas för trakasserier – och betonar vikten av att fler engagerar sig i kampen mot hatet för att visa att de är fler och starkare.

Läs mer | Texter kring de nya medborgarskapslagarna

Oroande likheter mellan dagens Indien och 30-talets Tyskland

Läs fler artiklar om CAA på Sydasien.se.

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.