Kameraövervakning ska minska våldtäkter i Indien

Indiska kvinnor som reser med buss
Åtgärder kan vidtas för att höja säkerheten för kvinnor i Indien. Foto: Stella Paul | IPS
Beräknad lästid 3 minuter

Närmare hälften av alla våldtäkter som rapporteras i Indien begås i anslutning till buss, taxi eller motorcykeltaxi. Nu har landets regering beslutat att skärpa övervakningen på dessa färdmedel med hjälp av kameror och gps.

År 2012 rapporterades närmare 25 000 våldtäkter i Indien enligt den officiella statistiken, varav hälften inträffade på allmänna kommunikationsmedel. Det fall som rönte störst uppmärksamhet var den brutala gängvåldtäkten och mordet på en 23-årig kvinna på en buss i New Delhi i slutet av 2012.

Efter det mycket uppmärksammade fallet tillsattes en juridisk kommitté med uppdraget att utreda vilka åtgärder som kan genomföras för att minska det sexuella våldet mot kvinnor.

Nyligen beslutade den indiska regeringen att följa några av kommitténs förslag. Ett beslut är att alla allmänna kommunikationsmedel i landets 32 största städer inom de närmaste två åren ska förses med kameraövervakning, gps-positionering och telefoner för nödsamtal.

Det är en åtgärd som välkomnas av många.

– Det kan vara det första steget mot att göra vägarna säkrare för kvinnor, säger juristen Kirthi Jayakumar, grundare av organisationen Red Elephant, som bekämpar våld mot kvinnor.

Kirthi Jayakumar påpekar dock att det kommer att krävas en ordentlig satsning på personal som får till uppgift att bevaka de fordon som utrustas med de nya säkerhetsarrangemangen.

Samtidigt finns det kvinnoaktivister som förhåller sig mer skeptiska till den nya satsningen, med hänvisning till att den övervakning som redan existerar så ofta inte fungerar – samt att vaksamheten från polisen uppfattas som för dålig.

– Ökad säkerhet på gatorna handlar inte om att göra vissa fordon “smarta”. Det handlar om att se till att kvinnor ska kunna ge sig ut när som helst på dygnet utan att känna oro. För att det ska ske behöver vi en bättre styrning, förbättrad polisbevakning och ett folkligt förankrat stöd för kvinnor, säger A.L. Sharada, vid organisationen Population First.

Som exempel nämner hon situationen i Mumbai, där det rapporterats om ett ökat antal fall av sexuella övergrepp mot kvinnor på stadens gator.

– Myndigheterna har installerat övervakningskameror vid de flesta korsningar. Men de flesta av dessa kameror är trasiga eller av dålig kvalité medan polisbevakningen är så dålig att kvinnor till och med blir attackerade mitt på dagen.

Andra kritiker har dessutom påpekat att tågtrafiken inte ingår i den nya satsningen, trots att miljontals kvinnor åker tåg dagligen, och trots att det kommit många rapporter om övergrepp och till och med mord på kvinnliga tågresenärer.

Anu Maheshwari vid den New Delhi-baserade tankesmedjan Young Leaders Think Tank, menar att säkerhetssatsningarna bör fokusera på de problem som kvinnor själva uppger att de oroas av. Som exempel nämner Anu Maheshwari resultatet av en omfattande undersökning som tankesmedjan nyligen genomförde i 18 indiska delstater.

– Våra data visar att 90 procent av de sexuella övergrepp som begicks inom kollektivtrafiken inträffade i dåligt belysta utrymmen. Vår studie visar att kvinnor inte har det förtroende som krävs för att kalla på polisen.

Anu Maheshwari säger att det därför är viktigt att landets poliskår får den utbildning som krävs för att kunna bygga upp ett förtroende hos allmänheten.

A.L. Sharada påpekar samtidigt att lagar och regler är en sak – medan en förändring av människors attityder är något helt annat.

– Och hur vi ska lyckas förändra det sistnämnda borde vara en akut fråga att lösa för alla våra tänkare, säger A.L. Sharada.

Text och foto: Stella Paul IPS

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.