Indien visar diplomater en falsk fasad av Kashmir

Dal Lake vid Srinagar i det natursköna Kashmir
Dal Lake vid Srinagar i det natursköna Kashmir. Foto: Phuong D. Ngyuen/Shutterstock
Beräknad lästid 5 minuter

Grupper med internationella diplomater har besökt Kashmir. Indien vill vissa upp en fasad av normalitet i världens mest militariserade zon. Samtidigt stängdes Kashmirborna inne och nekades kommunicera. Rayan Naqash ser igenom de indiska myndigheternas försök att ge en falsk bild.

– Vi har kommit för att se hur situationen har normaliserats, sa en av diplomaterna första dagen under den unika mänskliga safarin i Kashmir, Himalaya, den 12 februari 2020.

Han var en av de villiga ”turister” som åkte med på en gruppresa anordnad av Indiens regering för att motbevisa anklagelser om övergrepp på lokalbefolkningen.

Det hade bara gått några månader efter att turismarrangören, Indiens regering, som inte är från trakten, på eget bevåg hade förändrat kontraktet med lokalbefolkningen.

Arrangörerna låste in hela regionen och dess invånare. De stängde av möjligheterna till kommunikation och att uttrycka sig fritt, samtidigt som soldater patrullerade gatorna med automatgevär.

Turister kördes i lyxfordon genom gator som var rentvättade från barbariet

Turister kördes i lyxfordon genom gator som var rentvättade från det ordinarie barbariet till en stor sjö inbäddad mellan Himalaya och Pir Panjal-området. En gång i tiden liknades den här regionen vid ett paradis på jorden.

Nu övervakades varje steg de turistande diplomaterna tog och de kontrollerades av arrangörerna så att de inte skulle komma i kontakt med icke-godkänd lokalbefolkning.

Gruppen på 25 turister var den tredje gruppen som bjudits på en genomresa under de senaste sex månaderna. Syfte är att ge legitimitet till arrangörernas fortsatta förtryck i regionen. Denna gång bestod gruppen främst av européer.

– Vi har sett handel, gator fulla av människor – normaliteten återvänder. Sakta men säkert kommer saker och ting att bli bättre, sa den turistande diplomaten efter några timmar av rundresan till den utvalda gruppen journalister som fick komma i närheten av de internationella besökarna.

Den citerade turistande diplomaten var Hans Dannenberg Castellanos, Dominikanska Republikens ambassadör i Indien. Han pratade med Asia News International om situationen i Kashmir, världens mest militariserade zon som också huserar världens längsta konflikt.

Den 5 augusti 2019 återkallade den hindunationalistiska regeringen i New Delhi den begränsade självständighet som den företrädesvis muslimska regionen har åtnjutit. Dessutom blockerades internet och telefoner i regionen. Därmed inskränktes möjligheter till kommunikation och att uttrycka sig fritt.

Den enda interaktion de utländska ambassadörerna hade med lokalbefolkningen ägde rum i ett hotell av högsta klass som mest liknar ett fort. En noga utvald grupp Kashmirbor som genomgått bakgrundskontroller av den indiska säkerhetstjänsten hade bjudits in. De utvalda invånarna har låg social status i Kashmir, men New Delhi har förtroende för dem eftersom de inte talar illa om centralregeringen.

Ingen överraskning att delegationerna inte fick träffa lokalbefolkningen

Det var ingen överraskning att delegationerna inte fick träffa lokalbefolkning obevakade. Det belyser däremot det absurda i den indiska regeringens påstående om normalitet i regionen, såväl som påståendena från de utländska ambassadörerna.

– Det är viktigt att besöka Kashmir. Du kan inte ha dialog om Kashmirbor om du inte hört vilka förväntningar och önskemål de har om framtiden. Det är viktigt med en helhetsbild, sa Freddy Svane, Danmarks ambassadör i Indien, citerad av Asian News International.

Det verkade inte ha någon betydelse för representanterna att New Delhi inskränkte Kashmirbornas rättigheter. Genom sin närvaro godkände de västerländska representanterna, som värnar om tanken på medborgerliga friheter i sina hemländer, mer eller mindre övergreppen.

Även den utvalda skaran av kashmirier som fick prata med delegationen insåg det motstridiga i deras deltagande

– Jag berättade för en ambassadör att blockeringen av internet och telefoner endast var för vår egen säkerhet och att uppfattningen om förtryck i Kashmir var fel, berättade en utvald kommunal tjänsteman efteråt. Vi var instruerade att säga det, fortsatte han, men problemet var att de flesta av oss inte talade engelska så det var svårt att kommunicera för många av oss.

Det i huvudsak muslimska Kashmir har länge vänt sig till det internationella samfundet, särskilt väst, för att finna solidaritet i kampen för rätten till självbestämmande. Denna utlovades av Indien efter självständigheten och uppdelningen mellan Indien och Pakistan 1947.

Löftet bröts och sveket konkretiserades i augusti 2019. Det ses av många som Indiens annektering av Kashmir och ett första steg mot en demografisk förändring, motsvarande vad Kina och Israel har gjort mot lokalbefolkningen i Xinjiang respektive Palestina.

Besöket gav en insikt för kashimirier att de är ensamma i sin kamp

Besöket från de utländska ambassadörerna gav en insikt för kashimirier att de är ensamma i sin kamp. Till och med deras trosfränder svek dem till förmån för regeringen i New Delhi, i en tid då deras existens är hotad.

– Allt är normalt och okej här. Vi såg barn på väg till skolan, vilket är ett tecken på normalitet, sa Tahir Qadiry, den afghanska ambassadören i Indien, trots att skolorna i Kashmir är stängda.

Ambassadören twittrade flitigt bilder från den behagliga båtturen på Dalsjön i Srinagar den 12 februari, trots att sociala medier stängts ned lokalt av indiska myndigheter.

Trots dessa internationell besök är Kashmir kvar i samma situation. Regeringen fortsätter jaga journalister genom att anklaga dem för terrorbrott. Inte bara pressfriheten begränsas utan även den generella yttrandefriheten.

Eldstrider med separatister sker i oförminskad omfattning trots det allvarliga hotet från covid-19-pandemin. Civila dödas i påstådd korseld och deras familjer nekas se de döda kropparna med förevändningen att upprätthålla social distansering.

När många länder idag är nedstängda på grund av pandemin, kanske Kashmirborna kan få mer sympati och förståelse. Kashmir är nedstängt, inte för att hejda viruset, utan för att stävja invånarna och trycka ner deras politiska vilja.

Kashmir kommer att minnas de utländska delegationernas besök. Invånarna undrar varför de självutnämnda försvararna av frihet och jämlikhet ställde sig på plågoandarnas sida.

Händelseförloppet och den indiska regeringens avsikt att rentvå sin historia i Kashmir påminner mig om orden från den Kashmir-amerikanska poeten Agha Shahid Ali:

”Mitt minne är återigen i vägen för din historia.”

Översättning: Henrik Schedin

Print Friendly, PDF & Email
Rayan Naqash

Rayan Naqash är en prisbelönt frilansande journalist baserad i Srinagar, Kashmir. Han skriver om politik, säkerhet och kultur i Jammu och Kashmir. Han twittrar på @rayan_naqash.