Det är hektiska dagar för Sydasiens redaktion den här veckan. Ett färskt tryckt nummer (magasin med tema ”Ekonomi och digitalisering”) och deltagande med monter och scenprogram vid Globala torget på Bokmässan i Göteborg står för dörren.
Sydasien finns den här veckan på Bokmässan i Göteborg med monter (H02:04, som delas med Reportrar utan gränser) och scenprogram vid Globala torget, då vi samtalar med den indiske författaren Amitav Ghosh under rubriken ”Extremväder och klimatförändringar i Sydasien” – notera tiden: lördagen den 24 september klockan 11:00 – läs mer i en kommande artikel de närmaste dagarna.
Längre ned följer inledaren i årets utgåva av Sydasien i magasinsformat, den här gången med 50 sidor och genomgående tema Ekonomi & digitalisering. Det ska nå prenumeranter i slutet av den här veckan eller i början av nästa vecka. Lösnummer och prenumeration kan beställas (länk till sida för beställningar och medlemskap).

Magasinet, nr 3 2022, kostar 100 kr inkl frakt om du beställer det nu under Bokmässan (22-25 sept). Du som besöker Bokmässan kan köpa nr 2 2022 + nr 3 2022 för 100 kr av oss redaktörer som kommer att finnas på plats. Du som vill kan också beställa en prenumeration (250 kr inkl frakt – årets tre första nummer skickas då i ett paket).
Du som inte redan förnyat din prenumeration behöver göra det för att få årets resterande två numren i brevlådan (priset är då fortfarande 250 kronor). Du som under året redan förnyat din prenumeration/medlemskap kan lugnt luta dig tillbaka och invänta ännu ett nummer av Sydasien.
Inledare | Ordet ekonomi väcker känslor i svåra tider
Ekonomi. Ordet väcker i dessa dagar än fler tankar än som skulle vara fallet i goda tider. Vi lever nu alla med en allt större ovisshet vad gäller såväl intäkter som utgifter.
När vi på Sydasiens redaktion redan förra året valde tema för det här numret fanns tankar om att vi själva kanske skulle kunna göra reportage på plats i något eller några av länderna.
Vi såg framför oss börshus runtom i Sydasien och spännande samtal med människor om hur de ser på privat ekonomi, konjunktur, marknad och nationalekonomi. Det var såklart en önskedröm, med utgångspunkt i minnen från tidigare reportageresor, som ibland gjorts kring utvalda ämnesområden.
Vi redaktörer är tacksamma att ha så kunniga skribenter i Sverige och i Sydasien som skriver initierat om de åtta länderna som är i fokus för vårt intresse.
När vi nu har satt samman och utformat det här numret, fyllt med innehåll och nedslag från regionens samtliga åtta länder, kan vi ändå konstatera att det vi fått fram innebär ett kunskapsbidrag från oss till vår läsekrets. (Ett tillägg till texten på sidan 2 i den tryckta tidskriften: Vi redaktörer är tacksamma att ha så kunniga skribenter i Sverige och i Sydasien som skriver initierat om de åtta länderna som är i fokus för vårt intresse.)
Hur fungerar betalappar och mobila banktjänster i regionen? Vad betyder de pengar som skickas hem från sydasiater i diasporan runtom i världen till hemländerna? Vad var det som hände i Sri Lanka – vad gick snett med ekonomin och vad väntar nu?
Vi måste också lyfta fram Pakistans utsatthet. Det blir allt tydligare att ”klimatkatastrofer”, som Pakistans klimatminister uttrycker det kan ödelägga ekonomin för människor och få hela nationer i gungning.
Det vi velat göra är att betrakta och rapportera om ekonomiska förhållanden i Sydasien, som är svåra för många som lever i regionen. Vi måste samtidigt dissekera och hantera tidskriftsföreningen Sydasiens ekonomi. Vi brottas i år, än mer än de två föregående åren med att få intäkterna under året att vara större än utgifterna.