Cyklonen Amphan drabbar miljoner i Bengalen

Cyklonen Amphan drar fram i Sydasien
Cyklonen Amphan har svept fram i Bengaliska viken och orsakat stor skada, framför allt i Bengalen, regionen som sträcker sig från nordöstra Indiens kust och in i Banlgladesh. Foto: Lavizarra, Nasa /Shutterstock
Beräknad lästid 3 minuter

Minst 95 människor har dött efter att cyklonen Amphan drabbat Bengalen, regionen som delas mellan Indien och Bangladesh. Cyklonen, den kraftigaste på två decennier, bedöms ha orsakat betydligt större skada än coronaviruset.

En femårig bangladeshisk pojke dog efter han fick ett träd över sig, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Hundratusentals människor i Indiens och Bangladesh deltaområde har tvingats lämna sina hem och återigen har hus, arbeten och trygghet förstörts av en naturkatastrof i regionen.

Cyklonen Amphan
Mörka skyar över Bengalen, följt av stora regnmängder och hårda vindar som tagit människoliv och orsakat materiella skador. Foto: Sajid Photography /Shutterstock

– Jag har aldrig tidigare sett en cyklon som den här. Det såg ut som att det var slutet på allt. Allt jag kunde göra var att be, sade Azgar Ali, 49, boende i distriktet Satkhira i Bangladesh kustområde, till nyhetsbyrån Reuters.

Hur skadeläget är i de svåråtkomliga delarna av södra Bangladesh är ännu inte klart. Innan stormen slog till hade nära två miljoner människor evakuerats till omkring 12 000 cyklonskydd. De ska enligt FN ska ha varit utrustade med masker och handsprit för att undvika ytterligare spridning av coronaviruset, men mycket folk på små ytor oroar ändå för en fortsatt smittspridning i landet.

– Vi tror att omkring tio miljoner människor i Bangladesh har drabbats av cyklonen, där omkring en halv miljon familjer kan ha förlorat sina hem, sa Stéphane Dujarric, talesperson för FN, på en presskonferens under torsdagen.

Vallar på ön Gabura
Vallar på ön Gabura uppförs för hand. Foto: Troy Enekvist

Gabura i södra Bangladesh är ett av områdena som har drabbats hårt av cyklonen. Ön som Sydasien tidigare har rapporterat om (se länkar till reportagen i slutet av artikeln), har fått en av sina vallar förstörda vilket har gjort att ön svämmat över rapporterar BBC. På ön ska nio byar med över 1500 familjer ha drabbats.

– Vattnet har gjort att byarna ser ut som öar, säger Manik Hossain till BBC.

Ett hundratal människor arbetar med att laga en skadad vall på ön Gabura

Ön Nijhum Dwip
Människor drabbade av cyklonen Amphan på ön Nijhum Dwip. Foto: Anonym öbo

Många ska fortfarande vara kvar i cyklonskydden och har ännu inte kunnat återvända hem. Samtidigt arbetar ett hundratal människor med att försöka laga vallen. Enligt Manik Hossain hade invånarna på fredagen inte fått någon hjälp från myndigheter på två dagar.

I Indien uppges Amphan ha orsakat större skada i Kolkata-området än cyklonen Aila, som drabbade området i maj 2009. I både Indien och Bangladesh har matproduktionen tagit stor skada enligt FN.

Det tätbefolkade Bangladesh är ett av de länder i världen som är mest utsatta för naturkatastrofer. Cykloner kommer årligen och är en växande plåga för landet. Som en följd av klimatförändringarna blir de allt kraftigare och med värre konsekvenser för befolkningen.

Vinden kan ge akut livsfara, men på sikt tvingas fler fly undan vattenmassorna. Foto: Anonym öbo

De senaste årtiondena har naturkatastrofer orsakat hundratusentals offer och under det senaste decenniet har i genomsnitt 700 000 människor årligen tvingats flytta till följd av olika naturkatastrofer.

Shamsuddoha, som forskar om hur klimatförändringarna påverkar Bangladesh, säger att klimatförändringarna lett till fler cykloner och större regnmängder under korta perioder. Vid sidan av detta pågår en långsam men påtaglig process som äter upp landet – havsnivåhöjningen.

Kolkata efter cyklonen Amphan
Förödelse i Kolkata efter Amphan. Foto: Nijhum Dwip /Shutterstock

Globalt höjdes vattennivån med i genomsnitt fem millimeter per år mellan 2014 och 2019, enligt Meteorologiska världsorganisationen, och i Sundarbansregionen mer än så. Två tredjedelar av Bangladesh yta ligger lägre än fem meter över havsnivån.

Efter cyklonen Bulbul i Bangladesh 2019: förstörda odlingar. Foto: Troy Enekvist

Sydasien #2 2019Läs gärna Troy Enekvists reportage Gabura har ingen framtid, publicerat 9 januari 2018 på Sydasien.se (även i Sydasien nr 1 2018) och reportaget om Rubel i Dhaka: En klimatflyktings vardag, publicerat 6 september 2019 på Sydasien.se (även i Sydasien nr 2 2019).

Redaktionen kan också tipsa om att titta i Sydasiens tidningsarkiv, exempelvis i Sydasien nr 2 1991, där Staffan Lindberg skriver om den cyklon som drog in den 1 maj 1991 och orsakade katastrofal förödelse.

Troy Enekvist

Troy Enekvist är journalist och bildjournalist med Bangladesh som ett av sina specialområden. I Bangladesh har han speciellt bevakat klimatfrågan och har skrivit reportageboken "Klimatflykt" där han följt klimatmigranter i landet. Troy sitter med i Sydasiens styrelse och var under 2023 medredaktör.