Befriade indiska barnarbetare får tillbaka hoppet

Befriad barnarbetare i Indien
Ett barn som har fritagits från tvångsarbete har kunnat återvända till sin familj. Foto: Neena Bhandari /IPS
Beräknad lästid 3 minuter

Barn från fattiga familjer i delstaten Bihar rekryteras av människohandlare för tvångsarbete under tortyrliknande i andra delar av Indien. Barn som befriats av myndigheter och organisationer berättar för IPS om hemska upplevelser och nya drömmar.

Tolvåriga Babloos föräldrar arbetar som daglönare inom jordbruket i den nordöstra delstaten Bihar och har svårt att försörja familjen, som består av sex personer. Parets äldsta son hade nyligen avlidit i en plötslig sjukdom då en avlägsen släkting lyckades övertala föräldrarna att Babloo skulle följa med honom till en stad för att börja jobba där. Mannen lovade att familjen skulle få motsvarande 700 kronor i månaden i ersättning – en stor summa för en fattig familj.

Tillsammans med en 14-årig kusin reste sedan Babloo från sin hemby innan de blev överlämnade till en annan rekryterare. Han tog sedan med pojkarna till Jaipur, huvudstad i delstaten Rajasthan, nästan 120 mil från deras hemby.

– Väl där låstes vi in i ett litet rum tillsammans med ytterligare tio barn. Fönstren var förseglade. Sedan fick vi arbeta med att polera stenar som skulle fästas på armband, från tidig morgon till sen kväll, berättar Babloo för IPS.

Han var fånge i Jaipur i ett halvår, innan han blev fritagen 2019 och är nu tillbaka i sin hemby i distriktet Nawada. Babloo berättar att de barn som inte orkade jobba tillräckligt fort blev misshandlade.

– Vi grät och var livrädda, men vi var så skräckslagna att vi inte vågade försöka rymma.

Extrem fattigdom och låg utbildningsnivå är två av de främsta orsakerna till att barn från Bihar kan falla offer för människohandlare. Rekryterarna lyckas ofta manipulera familjerna genom att använda sig av mellanhänder som föräldrar har ett visst förtroende för.

– Vissa familjer har uppemot åtta barn och bara en inkomst. Dessa familjer drömmer om ett bättre liv, vilket gör dem till enkla måltavlor, berättar Kanhaiya Kumar Singh, som är ordförande för den lokala organisationen Tatvasi Samaj Nyas.

Myndigheterna i Bihar har infört en handlingsplan som syftar till att stoppa rekryteringen av barn och att stötta personer som fallit offer för människohandel. Men trots det fortsätter verksamheten. Ett annat av offren är Ramu, som skickades till Jaipur som 13-åring, även han för att arbeta i en liten smyckesfabrik.

”Jag lider fortfarande av mardrömmar”, berättar Ramu.

– Vi var alltid hungriga eftersom vi fick så lite mat. Och om vi bad om att få tala med våra familjer blev vi påhoppade. Jag lider fortfarande av mardrömmar, berättar Ramu.

Båda pojkarna tillhör de lyckligt lottade som blivit befriade med hjälp av myndigheterna och organisationer som Child Labour Free Jaipur, CLFJ, som arbetar mot barnarbete både i Rajasthan och i Bihar.

En stor majoritet av de barn som är utsatta för tvångsarbete i Jaipur kommer från Bihar, som är en av landets fattigaste regioner. Bara under 2019 fritogs 636 pojkar och 17 flickor från Bihar från sådana arbetsplatser i Rajasthan.

I dag går Ramu i åttonde klass och drömmer om att bli polis.

– Jag vill skydda min familj och byns invånare från kriminella, i synnerhet människohandlare. Detta för att inga fler barn ska behöva utsättas för samma tortyr som drabbade mig, säger han till IPS.

Babloo har nu börjat i femte klass och vill bli läkare.

– Det enda som finns i vår by är ett apotek. Sjukhuset ligger för långt bort och många människor dör på grund av bristen på vård, säger han till IPS.

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.