Sipris styrelseledamot lämnar uppdrag för telekombolag som blockerar internet i Sri Lanka

Sajt som stängts för trafik i Sri Lanka
Trafiken till nättidningen Colombo Telegraph och andra sajter har tidvis störts av myndigheter Sri Lanka. Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 3 minuter

Efter månader av tryck från främst nättidningen Colombo Telegraph lämnar den lankesiske före detta toppdiplomaten Jayantha Dhanapala styrelsen i telekombolaget Dialog som blockerar internetsajter för åtkomst i Sri Lanka. Sydasien har tidigare rapporterat om kopplingen till Sipri, där Dhanapala är vice ordförande.

Det lankesiska telekombolaget Dialog meddelade 9 maj att Jayantha Dhanapala av ”personliga skäl” har beslutat att lämna sitt uppdrag för Dialog.

Värdesätter Dhanapala uppdrag för organisationer som Sipri och sin roll som försvarare av demokratiska principer högre än arvodet från telekombolaget? Blev uppmärksamheten besvärande även för Dialog och fanns det risk att det kunde störa bolagets affärer?

Redaktören för Colombo Telegraph, den Londonbaserade journalisten Uvindu Kurukulasuriya från Sri Lanka, kan räkna in en delseger i och med publiceringen av artikeln med rubriken ”Dhanapala lämnar Dialogs styrelse”.

Många tunga debattörer har i artiklar i Colombo Telegraph ifrågasatt Dhanapalas agerande. Det går inte att vara en trovärdig försvarare av mänskliga rättigheter och demokratiska principer och samtidigt verka för ett bolag som hindrar människor att ta del av mediers rapportering. Även om Dhanapala inte fattade beslut för Dialog ses rollerna som oförenliga.

Sydasien skrev i en artikel publicerad 9 april “Sipris styrelseledamot delaktig i strypning av internet i Sri Lanka” om Dhanapalas position som vice ordförande Sipri, Stockholm International Peace Research Institute. Sydasien sökte svar från både Sipri och Utrikesdepartementet kring trovärdighetsproblematiken.

Sipris kommunikationschef Stephanie Blencker svarade att Sipri ”till fullo litar på de beslut som Sveriges regering fattar vad gäller tillsättandet av styrelsemedlemmar”. Gruppchefen vid UD:s kommunikationsenhet, Anna Buhré Kervefors, bollade tillbaka frågan till Sipri:

”UD har inga speciella synpunkter i den aktuella frågan. SIPRI är en oberoende stiftelse och ett forskningsinstitut med mycket gott internationellt renommé. Regeringen förväntar sig att ledningen agerar på ett sätt som återspeglar deras goda renommé. I övrigt hänvisar vi till SIPRI:s styrelse.” UD:s kommunikationsenhet, Anna Buhré Kervefors.

Jayantha Dhanapala har sagt att han ofta läser Colombo Telegraph och att han uppskattar innehållet. Många i Sri Lanka, sannolikt även Dhanapala, vet att det går att komma runt blockeringen genom proxyservrar.

När Colombo Telegraph sökt svar på frågor om Dialogs blockering har Dhanapala inte svarat. Colombo Telegraph har inte släppt greppet om frågan. En lång rad tunga debattörer har uttalat sig i frågan i olika artiklar.

Domen har varit enhällig: Dhanapala måste protestera mot telekombolagets blockering av kritiska mediesajter eller lämna det välbetalda uppdraget. Annars är den trovärdighet han byggt upp under många år, bland annat genom tunga uppdrag inom FN, bortblåst.
– Nu väntar vi på att få höra vad han säger, säger Kurukulasuriya till Sydasien.

Sydasiens rapportering om Dhanapalas koppling till Sipri uppmärksammades av Colombo Telegraph i en artikel som publicerades den 11 april “Swedish Govt. Appointee Dhanapala’s Unethical Behavior Embarrassment To The SIPRI”.
Colombo Telegraph hårdvinklade uppgifterna från Sverige. Faktum är ändå att Sydasien gjort att både Sipri och Utrikesdepartementet fått kännedom om frågan. Även om ingen inom Sipri eller UD sagt att förtroendet är skadat så passerar inte frågan obemärkt förbi.

Den 26-27 maj anordnar UD, Sida och organisationen .se för tredje året rad Stockholm Internet Forum (www.stockholminternetforum.se), en konferens med fokus på ”Frihet på nätet – för global utveckling”. Strypandet av informationsflödet i Sri Lanka och kopplingen till Sipri och svenska regeringen hade kunnat minska arrangörens trovärdighet.

I Sri Lanka har frågan fått begränsad uppmärksamhet i medierna. Ett skäl anses vara att Dialog är en av de största annonsköparna på ön. Colombo Telegraph har inflytande trots blockeringen. Efter beskedet att Dhanapala ska lämna Dialog kom i helgen tidningsartiklar i Sri Lanka, där det också sägs att Colombo Telegraph borde ha registrerats hos ministeriet för media och masskommunikation.

”Det finns ingen lag som säger att det måste göras. Det är bara en skrivelse som cirkulerats”, citeras Kurukalusriya i en artikel i The Nation. Sajter som BBC och New York Times har inte registrerats, trots att de rapporterar om händelser på Sri Lanka.

Dialog har fallit in i ledet och gjort som regeringen och myndigheterna säger. Trots mot regeringen under bröderna Rajapakse skulle allvarligt hota företagets verksamhet.

Dhanapala kunde inte vara delaktig i inskränkandet av yttrandefriheten på internet och samtidigt behålla trovärdigheten som försvarare av demokratiska principer i organisationer som Friday Forum och Sipri (se sipri.org).

Nu är det upp till andra regeringar och FN att påminna Sri Lankas ledare om FNs universella deklaration för mänskliga rättigheter. I det här fallet gäller det Artikel 19.

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.