Pojkar i fokus för satsning mot sexuella trakasserier

Dharavi i Mumbai.
Dharavi i Mumbai. Foto: IPS
Beräknad lästid 3 minuter

För ett knappt år sedan utlöste gruppvåldtäkten och mordet på en ung kvinna i New Delhi en våg av protester i Indien. Sedan dess har indiska organisationer i högre grad vänt sig mot pojkar i sina satsningar för att påverka unga människors i deras syn på sexualitet och genusfrågor.

Dharavi i Mumbai brukar beskrivas som Asiens största slumområde. Inne i ett skjul på detta område pågår ett slags rollspel där ett antal unga pojkar häcklas och blir utsatta för förödmjukande kommentarer av en grupp flickor. Scenen känns igen från gatorna, med den skillnaden att rollerna är omvända denna gång – och att det är pojkar som utgör den utsatta gruppen.

En av de deltagande pojkarna är 16-årige Salman Shaikh. Han säger efteråt att han insett att sexuella trakasserier inte bara är ”en kul grej”.

Många experter menar att det inte räcker med lagar för att få bukt med de trakasserier och den diskriminering som drabbar Indiens flickor och kvinnor.

– Lagarna blir bara effektiva efter att de sociala normerna har förändrats, säger Rema Nanda, som grundat organisationen Jagriti Youth.

Nandas organisation bedriver program för ungdomar i flera av Indiens delstater.

– Programmen hjälper till, men om förändringarna ska slå igenom på djupet så måste de komma från folket själva.

Rollspelet i Dharavi syftar till att locka fram just detta. De deltagande ungdomarna ingår i en satsning lanserad av organisationen Sneha, där man genom möten och olika övningar försöker påverka både pojkar och flickor.

– När vi började så låg fokuset på flickorna. Vi pratade om menstruation och näringslära. Men flickorna pratade istället om sexuella trakasserier och om bröder som slapp bidra i hemarbetet. Då insåg vi att vi måste inkludera pojkarna eftersom de är flickornas framtida partners, berättar Snehas programchef Garima Deveshwar Bahl.

En rapport från FN:s barnfond Unicef slog förra året fast att det finns 243 miljoner ungdomar i Indien – vilket är det största antalet i något land i världen. Samma rapport belyste också att det finns ett stort behov av satsningar på dessa unga människor.

Indiska experter menar att det finns ett särskilt behov av att starta program som vänder sig till unga pojkar. Något som också belyses av gruppvåldtäkten i New Delhi och en annan uppmärksammad våldtäkt som ägde rum i Mumbai i år. I både dessa fall var de utpekade förövarna unga män från slumområden.

– Det är extra svårt att nå ut till pojkar eftersom de är mindre villiga att prata om sina privatliv, säger Sanjeevani Vaithi, som arbetar som rådgivare åt Sneha.

Hon är själv uppvuxen i Dharavi, och utbildades under ett års tid innan hon började arbeta som rådgivare.

– Flickor lever under fler restriktioner och tar alla möjligheter att prata fritt i en säker miljö. Pojkarna är däremot svårare att få kontakt med. Det tar tid, men sen börjar de att lyssna, berättar Sanjeevani Vaithi.

Garima Deveshwar Bahl menar att det även krävs att skolorna i högre grad tar upp frågor om könsroller och behovet av att man visar respekt för varandra.

Rema Nanda säger att samhället måste arbeta för att normalisera relationen mellan de olika könen i det offentliga livet.

– Ju mer de segregeras desto mer förstärker vi tankarna på att kvinnor bör hållas borta och beskyddas, säger Nanda.

Gängvåldtäkten i New Delhi i december förra året utlöste en stark våg av folkliga protester och landets medier började i högre grad fokusera på problemen med sexuella övergrepp. Den indiska regeringen skärpte dessutom landets lagar mot våldtäkter och andra former av övergrepp som främst drabbar kvinnor.

– Efter händelsen i Delhi och de efterföljande nyheterna om sexuella övergrepp så har vi definitivt upplevt ett annat gensvar från olika grupper i förhållande till genusfrågor. Det gäller särskilt från regeringen, säger Bahl.

Text: Shai Venkatraman | IPS

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.