Parlamentsval i Sri Lanka: ”Väljare, se upp!”

Soldater i Sri Lanka hissar en stor flagga och i bakgrunden syns en flagga
Soluppgång vid Galle Face Green i Colombo och soldater hissar flaggan i närvaro av en regnbåge (18 maj 2018). När flaggan hissas den 5 augusti 2020 går väljarna till vallokalerna för att välja representanter till parlamentet. Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 5 minuter

Nej, det går inte som vid parlamentsvalet 2015 och presidentvalet 2019 att vara på plats på ön. Johan Mikaelsson tar den här gången den politiska pulsen på avstånd och tipsar om hur dagens parlamentsval i Sri Lanka kan följas.

Vanligtvis brukar korrespondenter och en och annan resande reporter knacka på hos utrikesministeriet i Colombo, första anhalten i processen att få en giltig ackreditering att verka officiellt som journalist på ön. Internationella observatörer, utsända från diverse organisationer och länder, brukar också finnas på plats för att bevaka, observera och rapportera. Så blir det inte riktigt den här gången.

Visserligen har önationen med drygt 21 miljoner invånare klarat sig lindrigt undan i jämförelse med Europa, USA, Afrika och Asien. Men Nya Zeeland rår inget land på när det gäller att effektivt förhindra spridning av det dödliga och smittsamma viruset som Världshälsoorganisationen WHO förklarade som en pandemi den 11 mars 2020.

Valet i Sri Lanka skulle enligt planen ha hållits redan i april, men fick skjutas på framtiden. Bedömare på ön har beskrivit valrörelsen som avslagen, med färre valmöten och helt utan den vanliga nerven som bara närvarande och engagerade väljare kan bidra med.

Ekonomiskt och mentalt har det varit ett tufft år för många öbor, som just börjat återhämta sig efter terrordåden på påskdagen 2019.

Smittotalen i Sri Lanka har aldrig nått höga höjder och de uppges enligt lokala myndigheter ha gått ner stadigt och kurvan är utplanad. Sammanlagt 110 000 tester uppges ha genomförts på 40 000 personer. Endast sex nya fall av coronasmittade personer rapporterades senaste dygnet (4 augusti). Det totala antalet konstaterade fall av smitta är 2834, enligt Worldometers. Elva personer har dött av virussjukdomen covid-19.

Daily Mirror instruerar väljare inför parlamentsvalet
Tidningen Daily Mirror i Sri Lanka instruerar väljare om hur de med munskydd och rena händer ska lägga sin röst vid parlamentsvalet den 5 augusti 2020. Illustration: DM

På och efter valdagen kan oberoende Daily Mirror, regeringsorganet Daily News och  Tamilnet besökas för att få olika perspektiv på det som händer och rösträkningen kan följas på regeringens särskilda webbplats för valresultat. I efterhand samlas information i en särskild artikel på Wikipedia.

Den politiska kolumnen i Sunday Times är åter informativ, efter en tids darrighet direkt efter president Gotabaya Rajapaksas presidentvalsvinst den 18 november 2019. I söndags konstaterade den politiske redaktören att ”de flesta lankeser har visat en brist på entusiasm över parlamentsvalet”.

Tidigare i år rapporterade Sydasien om ”Ranjangate” och den djupa splittringen inom UNP, Förenade nationella partiet. Sprickan är inte mindre nu, med UNP-ledaren Wickremesinghe i ett läger och Sajith Premadasa i ett annat, med ett namn förkortat SJB. Och vad händer efter valet? Deltagande partier och resultat presenteras för övrigt föredömligt och tydligt på en dedikerad sida på den engelskspråkiga Wikipedia och så småningom resultat.

Den tamilska sidan har splittrats ytterligare genom grundandet av flera nya partier inför valet. Starkast väntas ändå TNA, Tamilska nationella alliansen, gå. De mindre utbrytarpartierna har det tufft att ta en enda plats. De muslimska partierna och politikerna har gått kräftgång i många val efter att ha haft en stark position i början av 2000-talet.

Tisaranee Gunaseekaras texter är alltid läsvärda: hon fångar essensen i det politiska nuet

Bortom nyhetsflödet är Tisaranee Gunaseekaras texter alltid läsvärda. Genom träffsäkra iakttagelser och skarpa analyser har hon en förmåga att fånga essensen i det politiska nuet. Hon lämnade abrupt The Sunday Leader när tidningens nya redaktionella ledning och ägare 2012 inte tillät henne kritisera ”Sri Lankas kungliga familj” (Rajapaksa), vilket hon berättade om för BBC, som tidigare hade en fast korrespondent på ön.

Tidningen somnade slutligen in under den politiska ledningskrisen som satte ön i gungning under ett par månader i slutet av 2018.

Efter fem års frånvaro klev Gotabaya Rajapaksa upp på tronen i november 2019, men med en annan stil och mindre majestätisk framtoning än sin storebror Mahinda, som numera är premiärminister.

Det underlättar för Gunaseekara att hon inte längre är på ön. Precis som webbtidningen Colombo Telegraph, som hon regelbundet skriver för, är det enklare att vara frispråkig om det finns ett större geografiskt avstånd till dem hon granskar kritiskt.

Hennes artiklar publiceras också i Sri Lanka, på Groundviews, som fortsätter fyllas på med bra material. Sajten startades 2005–2006 och drivs av organisationen Centre for Policy Alternatives (CPA), som också är involverad i arbetet med att organisera valobservatörer.

Den hon beskriver som ”hjärnan” i den på ön styrande familjen, Basil Rajapaksa, har sagt att deras SLPP lärt av Kinas kommunistparti och Indiens hindunationalistiska BJP. I sin senaste artikel på Colombo Telegraph varnar Gunaseekara för vad en jordskredsseger kan leda till.

Hon är singales, men vill inte se ett Sri Lanka, som sätter majoritetsbefolkningen singaleser i första rummet på bekostnad av minoriteternas rättigheter. Om SLPP får de så hett eftertraktade två-tredjedelarna av de 225 platserna i parlamentet blir det enkelt för alla Rajapaksa att styra i den riktningen.

Redan innan coronapandemin såg president Gotabaya Rajapaksa till att stärka sin position genom att placera ut höga militärer och andra anförvanter på viktiga poster. Bakom leendet och den kortärmade skjortan, är det en tidigare militär som styr.

Sri Lankas politiska kalender är fylld av årsdagar, inte minst minnen från det 27-åriga kriget (1983–2009) och de händelser som föregick det. Redan i början av juli, inför uppmärksammandet av ”Svarta juli”, till minne av den sista veckan i juli 1983, då tamiler dödades runt hela ön i riktade pogromer, som utfördes av singalesiska våldsverkare medan polisen tittade på, stod det klart att det inte är läge för minoriteter att gnälla.

Lägligt nog hittade armén i slutet av juli en vapengömma i norr. Bomber och granater som legat i en gömma i marken sedan krigsslutet kunde nu förevisas. Det ger ändå intrycket av att LTTE nu ”är på det igen” och syftet är att påminna den singalesiska väljarkåren om statens syn på historien.

En väljare med finger som färgats lila efter att en röst lagts vid valurnan
Lilafärgat finger – ett kvitto på att Mathan redan lagt sin röst (i parlamentsvalet 2015). Foto: Johan Mikaelsson

De buddistmunkar som står nära armén säger att de med ”icke våldsamma metoder” vill styra Sri Lanka i rätt riktning. Muslimer hotas bland annat med slöjförbud och uppmaningar till singaleser att systematisk bojkotta muslimers butiker. Det uttalade motivet är, precis som tidigare, att skydda majoritetsfolkets långsiktiga överlevnad. Under ytan finns en än aggressivare ton, med hot om våld.

Gunaseekara avslutar sin inför-valet-text med en uppmaning:

”Väljare, se upp!”

Läs mer | Fler val i Sri Lanka

Johan Mikaelssons reportage i Amnesty Press om parlamentsvalet 2015 och om presidentvalet 2019, samt en separat valanalys i Sydasien, dagen efter Gotabaya Rajapaksas klara seger vid valet som hölls den 18 november.

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.