Nepal behöver fortfarande hjälp att resas upp

Efterarbetet med återuppbyggnad och stöd för offrens anhöriga pågår fortfarande.
Efterarbetet med återuppbyggnad och stöd till dem som drabbades pågår fortfarande. Foto: Hug & Heal
Beräknad lästid 3 minuter

Klockan 11:56 den 25 april 2015 skakades Nepal av en kraftig jordbävning. Den namngavs efter orten närmast skalvets epicentrum: Gorkha. Nästan 9 000 människor dödades och tre gånger så många skadades. Ett av världens fattigaste länder slogs bokstavligen till marken.

När kontinentalplattorna (den indiska och den eurasiska) som överlappar varandra, rörde sig flera meter i sidled på 8,2 kilometers djup skakade det kraftigt på marknivån i Nepal under tio sekunder. Huvudstaden Kathmandu, öster om epicentrum, drabbades hårt. Filmbilder från övervakningskameror visar att själva skalvet varade mellan 40 och 50 sekunder. Byggnader förvandlades till grushögar och tusentals människoliv släcktes.

Det kunde ha varit mycket värre. Skalvet inträffade mitt på dagen och på en lördag, när barnen var lediga från skolan. Om det hade inträffat på natten eller mitt på dagen en vardag när barnen var inne skolbyggnader hade tiotusentals dödats.

Vid Mount Everest dödades 21 människor, de flesta i en lavin. Uppemot 250 människor begravdes i en jättelik lavin i Langtan Valley.

Skalvet orsakade även dödsfall och materiella skador i grannländerna Indien, Bangladesh och Kina. Jordbävningen kom inte som en överraskning för insatta geologer och seismologer. De hade varnat Nepals regering för att så mycket energi hade byggts upp att en ny, mycket kraftig jordbävning var att vänta. I ett geologiskt tidsperspektiv hänger jordbävningen 2015 ihop med den ännu kraftigare jordbävningen 1934.

Enbart under 1900-talet har Nepal skakats av åtta kraftiga jordbävningar, vilka följs av efterskalv. Efter jordbävningen 25 april 2015, med 7,8 på Richterskalan följde 459 efterskalv. Det kraftigaste, 12 maj 2015, nådde 7,3 på Richterskalan och dödade över 200 människor.

Hjälporganisationer och enskilda länder satte igång snabba katastrofinsatser. Hjälp började samma dag strömma in. De stora hjälporganisationerna var snabbt på plats liksom team från en lång rad länder, inte minst de i Sydasien. Indiens armé gjorde ett stort arbete. Insatsen kantades av en massiv indisk mediebevakning som kritiserades för okänslighet inför människors lidande och liknade en propagandakampanj för Indiens regering och armé.

Många hamnade i akut fattigdom och utsatthet. Brist på mat, bränsle och transporter förvärrade situationen. Människohandlare såg möjligheter för hänsynslöst utnyttjande av människor, inte minst flickor som tvingas in i slavarbete och prostitution.

Redan innan naturkatastrofen var Nepal ett av världens fattigaste länder. Landets BNP rasade 2015 med cirka 35 procent. Tempel och byggnader, märkta av UNESCO som världsarv, finns inte längre kvar. Skadorna i Nepal uppskattas till tio miljarder dollar, vilket motsvarar hälften av landets BNP. Efter katastrofen ökade Världsbanken sina insatser för att hjälpa landets ekonomi på fötter. De långsiktiga hjälpbehoven är omfattande.

Uppemot en miljon hus raserades eller skadades så svårt vid jordbävningen att de senare fick rivas. Enligt BBC som besökt de drabbade områdena ett och två år efter naturkatastrofen känner många stor hopplöshet. Särskilt på landsbygden är förhållandena bedrövliga.

Ett år efter jordbävningen bodde fyra miljoner i tillfälliga bostäder, enligt Röda korset. Regeringen har utlovat 2000 dollar per familj för återuppbyggnad till familjer som fick sina hem förstörda. I väntan på bidraget bor de flesta fortfarande i tillfälliga plåtskjul. Inrikespolitiska diskussioner kring en ny konstitution har bromsat utvecklingen.

Ett positivt tecken, enligt BBC, är att fler och fler kvinnor arbetar inom byggsektorn runtom i landet. Lönen för en dags arbete är bättre än för de flesta konkurrerande arbeten. Kvinnor som intervjuas uppger att det är säkrare än att söka arbete utomlands.

Privata initiativ har bidragit till att väcka sympatier för landet som ofta beskrivs som ett av de vackraste i världen. Nepal är bokstavligt talat så nära himlen det går att komma på jorden.

På kvällen 29 april 2017, två år efter jordbävningen, arrangerade organisationen Phase Worldvide en ”ljusfestival” i Keswick i nordvästra Storbritannien. Tre bergssluttningar i Lakelanddistriktet lystes upp av lyktor som efterliknade färgerna i nepalesiska böneflaggor. Målet var att samla in 10 000 pund för att hjälpa jordbävningens offer.

Cykelloppet Kathmandu Kora Cycling Challenge 15 juli 2017 som bäst genomförs på egen mountainbike, är gratis att delta i. Tanken är att deltagare från hela världen ska komma och att anhöriga och andra ska ge bidrag som går till hjälpverksamhet i Nepal.

Print Friendly, PDF & Email
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.