Kuppen på Maldiverna – en analys

 

Beräknad lästid 2 minuter

Demonstrationerna mot återinförandet av diktatur fortsätter på ögruppen. Men medan kuppens huvudaktörer tvingas klamra sig kvar vid makten och gömma sig bakom massiva polisuppbåd, har en del av de som tidigare varit aktiva under kuppen börjat tveka. De hade hoppats på ett snabbt och fredligt maktövertagande, utan våld, så som det tidigare gjorts på Maldiverna.

Från några av de mindre uppsatta maldivier som deltog i planeringen av kuppen kommer det nu information från huvudstaden Malé:

Planeringen av kuppen utfördes i slutet av 2011, och det sista mötet ägde rum 17 december, tre dagar innan den tidigare diktatorn Abdul Maumoon Gayoom lämnade Maldiverna för att “av medicinska skäl” bege sig till Malaysia. Den 16 februari, dagen före kuppen, planerades en kvällsdemonstration då en grupp som skulle föreställa muslimska aktivister, kämpade mot antimuslimska ligister från Mohamed Nasheeds Maldivian Democratic Party.

Utvalda poliser skulle enbart se på och inte ingripa, och av det skulle det framgå att Mohamed Nasheed hade tappat kontrollen över ordningsmakten. Dagen efteråt skulle polisen ta över den statliga TV-stationen, och i det läget “hitta” spritflaskor på presidentens officiella residens Muleeaage, och påstå att han var berusad. Allt detta skulle filmas. De poliser som deltog fick mat och dryck som skickats till dem från Paradise Resort Island Resort & Spa på turistön Lankanfinholhu.

Nästan inga maldivier trodde emellertid på Mohamed Nasheeds sprit och berusning. Polisens sätt att agera var alldeles för amatörmässigt.

Både angreppet på TV-stationen, där polisen sköt för att komma in i porten tillsammans med en liten grupp stenkastande demonstranter, och angreppet på Nationalmuseets förislamiska samlingar ägde rum innan angreppet på presidenten Mohamed Nasheed.

Det har fortfarande inte genomförts några undersökningar eller anhållanden i samband med angreppet på museet och förstörelsen av de förislamiska skulpturerna.

Däremot har den nye presidenten Mohammed Waheed Hassan Maniku meddelat att poliser ska få en extra bonus, att det kommer att tillsättas 1 000 fler polistjänster och att en stor del av poliserna i den nuvarande polisorganisationen kommer att befordras. Maldiverna har redan idag störst antal poliser i Sydasien i förhållande till folkmängden.

En utveckling som kuppmakarna däremot inte kunde förutse var det starka folkliga motståndet med fredliga demonstrationer, där i första hand kvinnorna gått längst fram i demonstrationstågen. Inte heller det massiva motståndet mot kuppen som nu visas på Internet, med en mängd av protestsånger och videofilmer som hånar de nuvarande makthavarna.

På Internet har Mohamed Waheed fått öknamnet Baagee, tjuv, och det är också titeln på en av de nya protestsångerna.

Översättning: Svante Nilsson

Nils Finn Munch-Petersen

Nils Finn Munch-Petersen der er antropolog med bifag i geologi og botanik har gennemført et flerårigt studie på Maldiverne, samt mange genbesøg. Han har besøgt alle atoller og 124 af øgruppens beboede øer og har tillige arbejdet i Maldiverne for FN, GTZ og Verdensbanken. I forbindelse med atol-studier har han også besøgt og arbejdet i Kiribati, Tonga,Tuvalu, Marshall Øerne og Lakshadweep, samt har forestået koralbeskyttelsesprojekter i Andamanerne, Egypten, Moçambique og Yemen.