Korruptionen hotar satsning på billig mat till de fattiga

 

Beräknad lästid 3 minuter

Den indiska regeringen är på väg att lansera en stor satsning för att landets fattiga ska få tillgång till mat till kraftigt subventionerade priser. Men kritiker varnar för att en stor del av maten kommer att försnillas på vägen av korrumperade handlare och myndighetsföreträdare.

Förslaget, som snart kommer att debatteras och drivas igenom i det indiska parlamentet, syftar bland annat till att landets 360 miljoner fattigaste ska kunna köpa spannmål till bara en tiondel av priserna på den öppna marknaden.

Men kritiker menar att det offentliga distributionssystem som ska slussa ut den kraftigt subventionerade maten till befolkningen är så ansatt av korruption att programmet först helt borde omorganiseras.

Företrädare för oppositionen kommer inte att stoppa den nya satsningen, men är kritiska till de stora kostnaderna, som beräknas till över motsvarande 150 miljarder kronor om året. De menar dessutom att satsningen i första hand är ett försök från regeringsalliansen och Kongresspartiet att vinna röster inför det val som ska hållas nästa år.

Förslaget har både kritiserats av högerpartiet Bharatiya Janata Party och av landets vänsterpartier.

D. Raja, ordförande för kommunistpartiet CPI, säger till IPS att en satsning på subventionerad mat som går genom det redan etablerade distributionssystemet bara kommer att skapa fler möjligheter för korrumperade handlare och tjänstemän att berika sig själva.

Statliga undersökningar har visat att minst 50 procent av den spannmål som distribueras genom det befintliga systemet genom ett nätverk av många tusentals butiker, försnillas av handlare som antingen säljer varorna till ett högre pris på den öppna marknaden, eller exporterar spannmålen.

Det har till och med förekommit fall där handlare kunnat sälja tillbaka stulet subventionerat spannmål till korrumperade statliga tjänstemän.

– Det som behövs är att det existerande distributionssystemet förstärks. Det har blivit ökänt för alla läckor som uppstår på vägen, vilket leder till att de fattiga förnekas tillgång på mat – tvärtemot vad systemet syftade till, säger D. Raja till IPS.

Att distributionssystemet inte fungerar är tydligt med tanke på att stora skördar av ris och vete varje år står och ruttnar bort i landet samtidigt som så många indier tvingas lägga sig hungriga.

Under de senaste decenniet har det i genomsnitt förekommit ett årligt överskott av spannmål på närmare 60 miljoner ton i Indien. En del av detta överskott har gått på export. Under förra året exporterades ungefär tio miljoner ton vete och tio miljoner ton ris från Indien. Att landet exporterar så stora mängder mat samtidigt som många hungrar har kraftigt kritiserats av experter som arbetar med livsmedelssäkerhet.

Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP är var fjärde människa på jorden som hungrar indier.

En rapport från Washington-baserade International Food Policy Research Institute som kom förra året visade att drygt 43 procent av de små barnen i Indien lider av undervikt.

Enligt Världsbanken lever nästan 33 procent av landets invånare under fattigdomsgränsen på 1.25 dollar om dagen, medan hela 68 procent av befolkningen tvingas klara sig på mindre än motsvarande två dollar om dagen.

Devinder Sharma är en av Indiens främsta experter på livsmedelsfrågor och ordförande för forskargruppen Forum for Biotechnology and Food Security. Han menar att orsaken till att så många indier tvingas gå hungriga är en “kolossal misskötsel” och helt felaktiga politiska åtgärder.

– Hur ska man annars kunna förklara paradoxen att hungern lever vidare samtidigt som skördar exporteras eller tillåts ruttna i lager?, säger Sharma till IPS.

Han menar att politikerna borde bekämpa hungern genom satsningar på lokal nivå som syftar till att ge människor det de behöver för att kunna bli självförsörjande på mat.

– Det finns många exempel på byar där befolkningen tillsammans byggt upp lager med spannmål och därigenom har kunnat trygga tillgången på mat. Det staten måste göra är att ge stöd och hjälp till lokala grupper att kopiera dessa exempel, säger Sharma.

Text: Ranjit Devraj | IPS

Print Friendly, PDF & Email
Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.